POSTED IN Helse

Vitaminer:

Kan D-vitamin bidra til å reparere kroppen?

14 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Hvorfor får vi D-vitaminmangel?

Får vi D-vitaminmangel fordi vi drikker for lite tran? Ikke nødvendigvis. Kroppen bruker D-vitamin til et eller annet og forbruket ser ut til å variere. Blir du skada i ei bilulykke, har leger sett at nivået av D-vitamin i blodet kan synke til det halve i løpet av et døgn.
____________________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Mer D-vitamin
____________________________________________________________________________________

Helt til jeg begynte å studere D-vitaminmangel, trodde jeg at D-vitamin var noe vi måtte ha i kroppen fordi det måtte være der. Det hadde aldri slått meg at kroppen faktisk bruker D-vitamin til noe. Nå har jeg lært at kroppen forbruker D-vitamin. Spesielt når jeg er syk eller skada.

Reparerer D-vitamin kroppen?

Da intensivlegen L. Ray Matthews målte D-vitaminstatusen til hardt skadde pasienter, fant han ut at D-vitaminnivået sank fort hos pasientene. I løpet av et døgn kunne det falle til det halve. Matthews konkluderte med at kroppen bruker D-vitamin til å sette i gang prosesser som får bein og muskler til å gro og at det gikk med mye av stoffet for å få prosessene i gang. For en gammel journalist, høres det logisk ut. Kjøper den jeg.

Sammenhengen er trolig at vitamin D, eller hormonet kalsitriol, kan koble seg på cellene i kroppen, der det kan starte programmene i 3.000 gener. Kontakten hormonet kobler seg på heter VDR eller Vitamin D Reseptor. Det som er interessant er at stort sett alle cellene i kroppen er utstyrt med VDR, både inni og utenpå. For eksempel har nerveceller masse VDR. Hjernen er full av VDR. Hvis vi ikke går ut fra at VDR er til som pynt, betyr det kanskje at hormonet kalsitriol (vitamin D) kan koble seg på og fyre opp noen gener?

Fylte på med vitamin D

Hva kalsitriol gjør med cellene i hjernen er mer usikkert. Dr. Matthews i Atlanta opplevde at folk som kom inn med hjerneskade overlevde oftere og kom seg fortere hvis han pakka dem full med vitamin D det første han gjorde når de kom inn på sykehuset. Matthews aner heller ikke hva som skjer, men han antar igjen at kalsitriol har en eller annen oppgave med å reparere nerveskadene. Det høres heller ikke ulogisk ut. Poenget for Matthews er at det virker og da betyr ikke hvorfor så mye.

colorful fox walking on empty road

Det samme er det med legene som behandler multippel sklerose (MS) ved Haukeland. De ser at pasientene overlever lenger uten D-vitaminmangel, men er ikke i stand til å finne ut hvorfor. Siden sykdommen rammer sentralnervesystemet (hjernen og ryggraden), kan det kanskje ha en sammenheng med det Matthews observerte i Atlanta? At kalsitriol kobler seg på VDR i sentralnervesystemet og reparerer skaden som MS lager?

Øker forbruket?

Hormonet kalsitriol styrer også T- og B-cellene i immunforsvaret. Immuncellene ligger i dvale når kroppen ikke er infisert av noe, men straks bakterier eller virus begynner å yppe, fyrer immunforsvaret opp og immuncellene begynner å dele seg i store horder. Da trenger cellene kalsitriol for å våkne opp. Hvis du har for lite kalsitriol tilgjengelig (D-vitaminmangel), greier ikke immuncellene å våkne og du blir syk. Så langt har jeg greid å gnage meg gjennom barken i kunnskapens tre, men derfra er det mindre tilgang til kunnskap på det åpne markedet.

Øker forbruket av kalsitriol når immunforsvaret fyrer opp for å bekjempe invasjonen av patogener (virus eller bakterier)? Hvis det gjør det, kan det være årsaken til at folk med f.eks. covid-19 plutselig blir dødssyke når det har gått ei uke eller to. Immunforsvaret holder koken så lenge det finnes tilgjengelig kalsitriol, men når lageret er tomt, mister i alle fall immunforsvaret kontrollen og sprøyter ut cytokiner helt uten styring (kalsitriol regulerer produksjonen av cytokiner).

Mangel er mangel

Forskerne ser aldri ut til å bli enige om det er D-vitaminmangel som er årsaken til sykdom eller om det sykdom som er årsaken til D-vitaminmangel. Jeg tror begge deler er rett. Jeg tror forbruket av vitamin D øker når vi f.eks. får influensa, fordi immunforsvaret øker forbruket av kalsitriol. Når lageret går tomt, gjør det at kalsitriol ikke lenger kan starte opp dataprogrammene som er koda i genene våre og det tror jeg fører til andre sykdommer. Altså: D-vitaminmangel gjør at vi utvikler sykdommer. Og sykdommer gjør at vi bruker mer D-vitamin, som igjen skaper mangel.

Uansett handler det om D-vitaminmangel. Derfor har jeg problemer med å skjønne hvorfor legene ikke kan kurere D-vitaminmangel når de ser det. Må de vite hva som er årsaken til at vi har D-vitaminmangel før de kan kurere det? Det eneste som betyr noe for meg er at når kroppen min mangler vitamin D, så har den behov for påfyll. Uansett hva som er årsaken til D-vitaminmangelen. Høres ikke det logisk ut, da?

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

14 kommentarer. Leave new

 • Øystein Jørgensen
  13 oktober 2021 10:49

  Ypperlig innlegg.
  Husk bare på at vitamin D bør tas sammen med vitamin K.
  Blandinger finns av D3 og K2.
  Og hvorfor ikke også sørge for å innta ekstra vitamin C, vitamin E (hele spektret av tocotrienoler) og litt selen og sink?
  Og sunne fettsyrer?
  Mercola anbefaler å ta blodprøver iblandt for å finne ut hva som er riktig mengde.
  Det skal jo helst ikke bli hverken for lite eller for mye.

  Svar
  • Du glemte magnesium. Det brukes det ganske mye av av både magnesium og sink i prosessen når vitamin D bygges om til hormon (kroppen bruker mye sink og magnesium til å lage enzymer som styrer biokjemien i kroppen).
   Det er også viktig å få med seg at forbruket av vitamin D, sink og magnesium varierer. Når vi vet at hormonet kroppen lager av vitamin D (kalsitriol), styrer celledeling, er det viktig å øke nivået av vitamin D når kroppen øker aktiviteten med celledelin:
   – Graviditet: Verdensrekord i celledeling i kroppen er når kvinner blir gravide og et helt nytt menneske skal bygges fra bunnen, nettopp ved hjelp av celledeling. Normalt øker kroppen produksjonen av vitamin D i huden på kvinner som blir gravide. Siden vi ikke har nok sol i Norge til at kroppen selv kan ordne dette, må gravide øke inntaket av soltilskudd for å oppnå samme effekt.
   – Virusinfeksjoner: Immunforsvaret må ha hormonet kalsitriol for å styre celledelinga. Dårlig tilgang til vitamin D i blodet, gir dårlig produksjon av kalsitriol og da fungerer ikke immunforsvaret. Siden D-vitaminmangel er en forutsetning for å bli syk av influensa, har du garantert D-vitaminmangel når du får en akutt virusinfeksjon. Canadiske leger bruker megadoser vitamin D for å kickstarte immunforsvaret og kurere både influensa og kyssesyke. (https://www.enebak.no/har-du-provd-d-vitamin-hammeren/)
   – Beinbrudd: Cellene som bygger og vedlikeholder bein trenger hormonet kalsitriol for å formere seg og bli mange nok til å få beinbruddet til å gro raskt og riktig. Det er også kalsitriol som sørger for at det blir tatt opp kalsium fra fordøyelsen. Tilskudd av vitamin D og kalsium sikrer at beinbrudd gror raskt.
   – Brannskader: Hormonet kalsitriol styrer celledelinga i epitelceller (kroppens membraner og kjertler). Det betyr blant annet at vitamin D styrer celledelinga i huden. Og er det noe det er behov for etter en brannskade, er nettopp celledeling i huden. Det er bevist at brannskadde med stort D-vitaminlager i kroppen blir utskrevet fortere fra sykehus og får mindre arr enn brannskadde med D-vitaminmangel. Forbruket av vitamin D blant brannskadde øker også fordi immunforsvaret må arbeide overtid for å holde styr på alle infeksjonene i det ødelagte hudvevet.
   Det naturlige vedlikeholdsnivået av vitamin D i kroppen er ca. 125 nmol/L. Når masaier i Kenya (som har overskudd på sol til produksjon av vitamin D) blir gravide eller skada, øker kroppene deres automatisk opptaket av vitamin D. Rekorden av normalt produsert vitamin D er målt til 220 nmol/L.
   Det er viktig å ta tilskudd av vitamin D til daglig, men det er også viktig å etterfylle lageret når forbruket av vitamin D øker akutt. Det gjør du med en megadose vitamin D. Øvre trygge grense for tilskudd av vitamin D er 10.000 IE pr. dag, ifølge legeforeningen Endocrine Society.
   Apropos vitamin D og celledeling i kjertler. Gjett hvor kreft har det med å starte…

   Svar
   • Ja, D-vitamin og K2 er viktig å ta sammen, men som du også skriver er det viktig med magnesium (og Zink). Men… når man tar slike store doser med D-vitamin – hvor mye skal man ta av magnesium og K2?

  • Enig.
   Men – den beste kilden til D-vitamin er uansett sollys. Så hvorfor poengteres ikke det? Mercola er klinkende klar her.
   Grunnen til den øredøvende tausheten har også et rasemessig aspekt: Våre nye landsmenn med mørk hud vil måtte knaske piller som gale for å overleve her oppe. Solen blir aldri sterk nok. Den vestlige opinionen har de siste 100 årene ikke vært åpen nok for en slik diskusjon og de nødvendige konsekvensene av dette.

   Fra artikkelen:
   «Uansett handler det om D-vitaminmangel. Derfor har jeg problemer med å skjønne hvorfor legene ikke kan kurere D-vitaminmangel når de ser det.»
   Hvor naiv går det an å være? Behandling med naturlige metoder/midler har gått av mote for mange tiår siden, og er i dag delvis forbudt.

   Svar
   • Takk for tilbakemeldingen. Sola kommer for dårlig fram i artikkelen.
    Sola dekker normalt 90% av behovet for vitamin D, men likevel kalles det «kosttilskudd». Det er soltilskudd vi trenger og skal kroppen få nok, må vi gange kosthold-anbefalingen med 10. Overvektige, mørkhuda, kronisk sjuke og gravide bør gange med enda mer.

 • Northern Light.
  13 oktober 2021 17:24

  DET ER STOR FORTJENESTE OG IKKE GOD FOLKEHELSE SOM ER MÅLET FOR LEGEMIDDELGIGANTENE.
  Det vi har sett siden starten av den konstruerte koronakrisen, er at alternativ medisin for Covid har fått negativ omtale i hovedstrømspressen, og representanter for farmasi-industrien (Big Pharma) som fremstiller vaksinene har advart kraftig mot all annen behandling for Covid enn mRNA-injeksjonene kalt vaksiner. Blant annet har behandling med blant annet vitamin D blitt nærmest latterliggjort, enda det er sakkyndige som virologer og mikrobiologer som har anbefalt det.

  Helt fra starten har den moderne farmasøytiske industrien grunnlagt av John D. Rockefeller, gjort alt for å fjerne konkurrenten naturmedisin og holistisk medisin, som homeopati og elektroterapi.
  Flexner-rapporten, som ble finansiert og utformet av Rockefeller og Andrew Carnegie, ble presentert for kongressen i USA i 1910, som influert av den innførte vedtak som ga den farmasøytiske industrien grunnlagt av Rockefeller flere fordeler.

  Som at legeutdannelse i USA, siden fulgte resten av den vestlige verden og Norge, skulle være basert på skolemedisin, såkalt allopatisk medisin. Dette gjorde at Rockefellers farmasøytiske industri fikk monopol på behandling av sykdommer med medikamenter. Legene ble selgere for Rockefellers legemiddelindustri. Den farmasøytiske industrien fikk stor fortjeneste i og med at den kunne langt på vei selv bestemme mye av prisen på legemidler.

  Rockefeller selv brukte aldri legemidler fra den farmasøytiske industrien han grunnla, han brukte homeopatisk behandling, og ble 98 år gammel. Han visste han at legemidlene gjorde mer skade enn gagn, og unngikk dem selv. Det var altså profittmotiv som var grunnen til at han grunnla legemiddelindustrien, ikke folks helse. En digresjon blir at Apple sjefene begrenser egne barns bruk av selskapets iPad og iPhone mobiltelefoner, de vet at strålingen er farlig.

  En interessant observasjon er at den vestlige befolkningen blir sykere og sykere for hvert tiår, til tross for at den bruker mer og mer medisiner. Medisinbruken har økt kolossalt de siste tiårene, og skulle en ikke forvente at siden medisiner skal kurere, at folk ble friskere? Gir bruk av mange medisiner bivirkninger, som må behandles med andre medisiner, kan det være tilsiktet?

  Hvert år rundt om i verden forlater leger skolemedisinen og går over til naturmedisin. De må ha oppdaget at mye av den farmasøytiske industriens legemidler gjør folk avhengige av medisiner men som kurerer ikke pasienten. Dette er ideelt for industrien, de får kunder som får resten av livet må da medisiner som gir dem stor fortjeneste.

  Men naturmedisinere ordinerer medisinen som er best for de fleste med feks høyt blodtrykk og diabetes, som er sunn kost med mye vitaminer og mineraler, og mosjon. De vestlige befolkningene spesielt spiser mye prosessert mat for mye sukker, salt og feil fett og med mange tilsetninger, som skal tilberedes raskt. Det er nesten så en kan kalle mye av maten fastfood for middagsbordet. Folk spiser seg syke, og en kan notere seg at den enorme næringsmiddelindustrien og den farmasøytiske industrien har de samme finansielle eierne, kapitalforvaltningsselskapene BlackRock, Statestreet, Vanguard med flere.

  Det dreier seg ikke om helse for Big Pharma, det dreier seg om å gjøre så mange som mulig avhengig av deres dyre medisiner. Hvordan pris blir kalkulert for et legemiddel, er det vanskelig å få innsikt i for utenforstående til industrien. Patentrettigheter og konkurranseregler gjør at legemidler fremstilles med enorm fortjeneste.

  Administrerende direktør for legemiddelgiganten Merck, sa i et intervju til magasinet Fortune for noen tiår tilbake, at målet var at friske mennesker skulle kjøpe deres medisiner. Igjen, det viser at profitt og ikke helse som er industriens mål. Marcia Angell, tidligere sjefredaktør i The New England Journal of Medicine bemerket at:
  «Før solgte man medisiner mot sykdommer. Nå selger man sykdommer som passer til medisinene».

  Vitamin B er rimelig å fremstille og er ikke patentert som Ivermectin, og er derfor en trussel for legemiddelseskapene som fremstiller Covid-19 vaksinene. Skulle Covid ha blitt behandlet med en blanding av vitaminer som D, C og sink og Iverectin, som flere fremstående forskere innen virologi har anbefalt, hadde Big Pharma tapt flere hundre milliarder dollar.

  Men eierne av den farmasøytiske industrien er også eiere av vestlig presse og media (MSM), som har fungert som et PR-byrå for selskapene som fremstiller mRNA-injeksjonene kalt vaksiner. Så lenge 95% av verdens befolkning kun informerer seg med MSM, kan den mest skruppelløse og profittorienterte industrien i verden, den farmasøytiske industrien, gni seg i hendene over astronomisk fortjeneste.

  Svar
  • Den kommentaren der burde redaktøren publisere, så flere får lese den! Glimrende gjennomgang av historien. Det er ikke mange som har fått med seg hvordan John D. Rockefeller kuppa helsevesenet for 110 år siden, flytta legene inn i laboratorium og grunnla Big Pharma.
   Problemet med vitamin D oppi dette er at Big Pharma har greid å kuppe vitamin D også. De har greid å skape et bilde av vitamin D som medisin som ikke virker mot sykdom og som derfor er verdiløst.
   Big Pharma har greid å få folk til å tro på dette og har laga regler for bruk av vitamin D. Norske apotek selger vitamin D på resept! Nøyaktig samme stoff som står i hylla med kosttilskudd. Helt identisk, faktisk.
   Skal vi ta tilbake kontrollen over helsa vår, må vi begynne med å ta tilbake kontrollen over vitamin D.

   Svar
   • Bjørnar Bolsøy
    15 oktober 2021 0:47

    John Enebak,

    Med all respekt, men med dette har du i mitt syn gått fra å ha intressante perspektiver om Vitamin D til å fremstå som en fullblods konspirasjonsteoretiker.

   • Bjørnar Bolsøy … Hva er en konspirasjonsteoretiker? Hva vil det si å konspirere? Hva er en konspiratør …? Du er ikke alene om uvitenhet herom. Prøv å få med deg innholdet og beskjeden i kommentaren i stedet for å bruke billige (og ikke minst usmakelige) hersketeknikker for å diskreditere debattantene.

    Har selv nesten blitt nektet å kjøpe vitamin D på apotek uten å ha fremlagt legeerklæring på at det er nødvendig.

    Har brukt 9600 IE over en lengre periode (nesten et år) uten andre «bivirkninger» enn at jeg har sluppet både C19 og sesonginfluensaen. Ikke vaksinert mot noen av dem – i tillegg har jeg i hele denne perioden levd et normalt liv uten sprit til utvortes bruk og mulepose/skvettlapp.

    Har derimot blitt nektet hjelp i helsevesenet fordi jeg nekter å underkaste meg dette totalitære regimet som ikke har noen verdens ting med helse å gjøre. (kommentert tidligere her på derimot.no)

    For min del så fester jeg større tillit til John Enebak vedrørende informasjonen om D-Vitamin enn jeg vil gjøre til apotekerer og min egen fastlege.

   • Jeg er så glad jeg er konspirasjonsteoretiker og ikke født i går.

    Det advares mot det mest effektive og naturlige, så det er uhyre viktig med sun block og angst for hudkreft, så d-vitaminene fra sola ikke slipper til.

    Det må føles litt rart å jobbe på apotek når det er åpenbart at det som duger enten er på resept eller rett og slett illegalt. Jeg kjøpte en pakke ivermectin på aptotek i Spania og kom tilbake for å kjøpe en pakke til, men da var det plutselig reseptbelagt. Jeg spurte når den loven trådte i kraft. For cirka en måned siden sa hun, og så meg ikke i øynene.
    «Det er bra for deg, skjønner du, så derfor må det forbys»,
    lissom? Så tåpelig.
    Angivelig går verden snart under på grunn av at kloden nå som alltid før har litt temperatursvingninger, så «solar geoengineering» eller chem-trails, om du vil, sprer partikler som avleder eller reflekterer sol bort fra jordkloden.
    At noen tror det er konspirasjon er ikke så rart, for det er like skrullete som de som har kommet på ideen.

   • Freeeedooom
    20 april 2023 13:25

    Hva med å PRØVE å debattere som en voksen? Hm? Det blir en litt bedre debatt for alle om du unngår å kaste om deg med å stemple folk som det ene og det andre. Om du heller kunne kommet med noen faktiske motargumenter fremfor å bare rope «KONSPIRASJONSTEORETIKER», da vil du selv fremstå som mer seriøs.

   • Vitamin D kan du kjøpe reseptfritt på apotekene, også nettapotekene! (Apotekhjem.no)

 • Apropos magnesium og sink som du nevner John så finnes det i overflod i f.eks tang og tangprodukter. Har man ikke tilgang til diverse tang som man finner i fjæra selges det slike produkter i en del helsekostforretninger. Tang inneholder også alle viktige grunnstoffer og mineraler som man trenger.

  Svar
 • Vitamin D, og alle forslag til mineraler her, er sikkert bra. Men kosthold-råd kan lett få et strøk av religion.
  Jeg tror også på dette tilskuddet, i tillegg til sola. Og en type psoriasis-eksem har blitt sterkt/nesten helt redusert det siste året etter at jeg passet på D-vitamininntak med 80 microgram hver dag. Tro/Placebo er jo også viktig, og hvem vet hva som har hjulpet? Jeg liker å tro at det er D-vitamin.
  (Og takk for all nyttig og spennende/omfattende informasjon på enebak.no )
  Men legemiddelforskning er nok mer enn synsing.
  Det foregår over år, med randomisering og blind-testing. Heldigvis. Og kan virke forskjellig fra person til person.

  Men siden D-vitamin altså ikke er skadelig, og mineralene kan man jo få i seg via gjennomtenkt kosthold så det er jo derfor heller ikke farlig.
  (kostbare)Legemidler ofte er (kan være) en quick fix,med ofte farlige bivirkninger. Så det kan kanskje være vel så lurt å forske seg fram på egen kropp, og observere, for å bygge opp immunforsvaret.
  Spennende er det uansett.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Demokrati og nasjonal frigjøring?

Vi forestiller oss noe som ikke eksisterer for mange.

Forrige innlegg

Ny valuta ment å revolusjonere verdensøkonomien

Det internasjonale pengefondet har nettopp avduket en ny global valuta kjent som «Universal Monetary Unit»

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.