POSTED IN Krig-fred, NATO, Ukraina

Virkeligheten er langt verre enn det mange tror.

Russland valser akkurat nå ned de siste ukrainske forsvarsverkene.

15 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Er Russland i ferd med å overkjøre Ukraina?

Av Karsten Riise

Overalt bryter Russland gjennom Ukrainas mest herdede frontlinjeforsvar.

Når Russland bryter gjennom Ukrainas ytre skall, er det som gjenstår et mykt indre med en ufullstendig, tilfeldig samling av mer eller mindre improviserte ukrainske forsvarsposisjoner.

Selv The New York Times erkjenner at Ukraina er i ferd med å gå tom for defensive posisjoner som til og med kan bremse ned de russiske væpnede styrkene, som stadig vokser seg større gjennom frivillige, bedre trening, mer erfaren ledelse og bedre utstyr.

Men det er mer enn det The New York Times rapporterer. Ukraina som samfunn er i ferd med å gå tom for dyktige soldater. For eksempel har Ukraina bare to angrepsbrigader igjen, den 3. «Azov» (Neonazi) og den 5. angrepsbrigaden.

Og i et desperat forsøk på å avverge Russlands erobring av Avdeeka og påfølgende videre fremskritt, kastet Kiev den tredje Azov-angrepsbrigaden inn i uforberedte stillinger like vest for Avdeeka. Nå, etter det som foreligger av informasjon, har den tredje Azov-overgrepsbrigaden blitt nesten ødelagt av Russland i alt annet enn navnet – og etterlater hele Ukraina med bare én effektiv angrepsbrigade, den femte. Bare treningen av en brigade av høy kvalitet for avanserte og kraftige operasjoner, forutsatt at du har de rette mennene, lederne, utstyret og fasilitetene, det tar mer enn ett år.

Ettersom Ukrainas siste sterke brigader blir utslettet nå om dager i stedet for uker, har ikke Ukraina de fysisk utrustete mennene, heller ikke tiden eller utstyret til å bygge nye sterke brigader. Enda verre, Ukraina har nesten mistet sin beholdning av dyktige militære ledere – ledere som bruker år (ikke måneder) på å utdannes og trenes. Og Ukraina og NATO er tom for ammunisjon.

Det er tomt.

Fremskyndet Ukrainas sammenbrudd overalt er Russlands uhyre kraftige bruk av ødeleggende luftbombing. Med utarmet ukrainsk luftvern og nye kraftige russiske 1500 pund presisjonsstyrte luftbomber, sletter Russland ganske enkelt selv Ukrainas vanskeligste posisjoner én etter én i løpet av dager eller uker. Dette forklarer den overraskende hastigheten der Avdeevka, befestet over 10 år, plutselig smuldret opp.

Russland på det eurasiske kontinentet er langt overlegent NATO i alt konvensjonelt og kjernefysisk. Tropper, ledererfaring, materiell mengde, til og med materiell kvalitet, logistikk, moral.

Ukraina er i ferd med å bli overkjørt. Snart kan Russland stå på grensen til Polen, og NATO kan ikke forhindre det på noen måte. Den britiske hæren er den minste på 300 år. Tyskland og Frankrike er ikke bedre. Danmark har nettopp gitt bort sitt siste artilleri. Den amerikanske befolkningen ønsker ikke å finansiere Ukraina, og det amerikanske folket vil sette seg imot å dø for Ukraina. USAs og NATOs lagre av våpen og grunnleggende ammunisjon er oppbrukt og kan ikke etterfylles på flere år. USA kan ikke slå Russlands avanserte atomstyrker ut. Og Russlands økonomi gjør det bedre enn noen gang i historien, og med flere venner som støtter Russland i verden.

Er dette spillet over for USA, NATO, EU og Ukraina?

NATO faller fra hverandre, EU vil bli forlatt av USA, og USA selv fremstår som en papirtiger.

Ingen spinn i Det hvite hus, falske amerikanske nyheter eller propaganda om andres ikke-eksisterende problemer vil endre det. Dette er virkeligheten.


Karsten Riise er siviløkonom (Econ) fra Copenhagen Business School og har en universitetsgrad i spansk kultur og språk fra Københavns Universitet. Han er tidligere Senior Vice President og Chief Financial Officer (CFO) i Mercedes-Benz i Danmark og Sverige.

Forsidebilde: Blogging Guide

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

15 kommentarer. Leave new

 • Freeedoom
  5 mars 2024 7:59

  Noen passende sitat for anledning:

  «Hvordan gikk du konkurs?» «På to måter, gravis og så plutselig»
  – Mark Twain
  Konkurs kan her erstattes med krigen i Ukraina, de tapte gradvis og nå taper de plutselig.

  «Vi kan ignorere virkeligheten, men vi kan ikke ignorere konsekvensene av å ignorere virkeligheten.»
  – Ayn Rand

  Selv de mest iherdede NATO-droner kan ikke ignorere virkeligheten lenger, nå rakner der. Dette kan observeres vet at Ukraina knapt nevnes med et ord i Lügenpressen lenger.

  Svar
 • Reidar Kaarbø
  5 mars 2024 9:22

  Ikke glem at det er flere der ute med noen kort i ermet.
  Enheter fra Polen, Tyskland, UK og USA planlegger nå krigshandlinger mot Russland – ikke som NATO men som enkeltstående land. Handlingene planlegges og initieres utenfor Ukraina mot mål som broen til Krim og andre mål lengre inne i Russland.

  Dette vil bli krigshandlinger på linje med noe av det mest spektakulære vi har sett med skip og fly og gassrørledninger, og slike handlinger vil være å betrakte som krigserklæringer. Eneste måte Russland kan forsvare seg er å gå mot de landene som står bak, noe de trolig vil ha full rett til.

  Dette innebærer en ekstremt farlig eskalering, besluttet utenfor kontroll til regjeringene i de respektive landene som står bak og gjøres ansvarlig for handlingene. Vi har altså fått militære enheter og etterretning «on the wild» som nå fører «act of war» som kan påvirke verdens fremtid. Det er tenkelig at det kan bli åpnet krigsrett mot noen av disse offiserene i deres hjemland.

  Se intervjuet med Scott Ritter her: https://www.youtube.com/watch?v=e5KLzPbUheE

  Svar
  • stayfree..
   5 mars 2024 10:27

   Tror du Polen er så dumme at de ønsker å gå til krig mot Russland. Stakkars Polen.

   Svar
   • Mot dette bakteppet kan en jo undres hvorfor Finland og Sverige har gått inn i NATO? Er de bare styrt av idioter, eller er det noen ledere som har fått fylt sine konto i skatteparadisene?

  • Det er greia, Reidar, vi har medmennesker som anser krigshandlinger som SPEKTAKULÆRE; Bibis nærmeste får farve i kinnene og glans i øynene ved å drømme om ødeleggelser i Dresden og Hiroshima. Rocket Man synes også sånt er spektakulært, og filmatiserer showet med seg selv i hovedrollen i en morsom produksjon; ellevill begeistring fra 0.50:
   https://www.youtube.com/watch?v=gwxH5sgW3ms

   Svar
  • Torfinn Slettebø
   5 mars 2024 18:06

   Tyske generalar på sjølvstyr er noko NATO eigentleg ikkje godtek, seier Scott Ritter mellom anna.

   NATO godtek det likevel. Sivile styresmakter er sette på sidelina i Tyskland. Spelar det noka rolle for Støre?

   Svar
   • Norvald Aasen
    11 mars 2024 19:55

    Sivile styresmakter er sette på sidelinja i Tyskland? Betyr det noko når dei sivile styresmaktene er like krigshissige som dei militære leiarane og deira øversteprest, Stoltenberg eller Steklov, som han visstnok heitte eingong. Men dette gjeld ikke berre Tyskland, det gjeld også Noreg og det meste av NATO-landa med unntak av Ungarn og Slovakia, synes det som.

 • stayfree..
  5 mars 2024 10:29

  Tror du polakkene er så dumme at de ønsker direkte krig med Russland. Stakkars Polen. Hva skulle i så fall Polen tjene på slikt. Kun USA og globalistmafiaen vil tjene på det.

  Svar
 • «Og forresten, vi må huske at hoveddelen av disse pengene går rett tilbake til USA for å lage disse våpnene.»
  Victoria Nudelman

  Svar
  • Og akkurat det er «poenget» deres med å hisse til krig, «pengene» som returnerer til kroknesenes banker. WEF’s «Sjonkel» Klaus har jo skrytt av hvor mange regjeringer de har kuppet (i god gammel CIA stil), og hvis man ser på de mest krigsgale «regjeringer» i Europa nå, ser man også på en «regjering» med utvalgte krokneser, slik som blandt annet vår egen «valgte» sådanne. Både Tåkefyrsten og Kakemonsteret lyser klart på den genetiske kroknese-himmelen som stjerner, og hva driver de med?
   Ta med Gaza, «vi» støtter Hamas (ikke palestinerne), og hvem sørget for at Hamas ble det de er? Var ikke det Israel da, var det ikke Israel som betalte regningene til Hamas? Så hvem støtter «vi» egentlig? Støtter vi Hamas, eller hjelper vi Israel med å betale for Hamas? Husk at det var AP via Hauge og Lie som sørget for at Israel fikk A-våpen, og så skal AP ha gått motsatt veg og støtter Palestina? Det er lettere å tro på Aliens i sine UFO’er fra planet X enn en slik U-sving av AP.

   Svar
 • Ååå, så slemme Putin driver utpressing. ;-)

  ‘…i en intern Kommisjonsrapport advares det mot at Russland kan kutte all gasseksport til EU. I dag står russisk gass, levert via rørledninger og LNG, for rundt 45 milliarder kubikkmeter eller 15 prosent av EU-landenes forbruk. Det kan føre til et prishopp på gass vinteren 2025 om alt dette forsvinner. Dette var et av de mest alvorlige temaene på energiministrenes møte her i Brussel mandag, fordi en ser at det er betydelig usikkerhet i markedet.
  Det som er sikkert er at Vladimir Putin vil bruke alle muligheter til å drive utpressing med gassleveranser..’
  tu.no/artikler/eu-frykter-at-russland-skal-stanse-all-gasseksport/544409

  Var det ikke vesten/USA/EU, i sin hybris, som ville bringe Russland kne, med stjeling av penger som de har fått varer men ikke betalt for. Og ved å nekte ALL handel med Russland.

  Så faller tyvene, løgnerne og dobbeltmoralistene i sin egen grav!
  Kostelig. ;-)

  Svar
 • ‘ Selv om importen av russisk gass i rør går ned, ikke minst etter at Nord Stream-rørledningene i Østersjøen ble sprengt, er det en økning i LNG (nedkjølt flytende gass). Flere land i EU som Nederland, Belgia, Frankrike og Spania mottar mye LNG på skip fra Russland.
  EU har en lovgivning på gang som åpner for at hvert medlemsland kan sette i verk tiltak som fører til at russisk LNG ikke kan bruke deres havner eller deres rør.
  Men dette splitter EU-landene som så langt ikke har blitt enige om et felles EU-forbud om å stenge russisk LNG ute. ‘
  tu.no/artikler/eu-frykter-at-russland-skal-stanse-all-gasseksport/544409

  Jeg lurer på hvem som sprengte Nord Stream-rørledningene, jeg?
  Det var sikkert Russland, for de er onde og uforutsigbare. ;-)

  Og så lurer jeg fortsatt på, helt malapropos, hvor det er blitt av de ENORME gullverdiene til Libya etter at genralsekretæren fikk ordre om å bombe landet, regjeringsbygningene, og å drepe statslederen.

  Svar
  • Torfinn Slettebø
   5 mars 2024 19:02

   NATO si oppskrytte etteretning greidde ikkje å avverja Nord Stream-sabotasjen.
   Oppklaring av sabotasjen er visst heller ikkje mogeleg?
   Alle skjønar kven syndaren er. Utan hjelp frå etterretnings-ekspertar.

   Svar
   • Reidar Kaarbø
    6 mars 2024 12:24

    Ja det er ikke uten grunn at USA la ned veto i sikkerhetsrådet mot en uavhengig granskning.
    Hvor feig kan en nasjon egentlig bli ?

 • Northern Light.
  11 april 2024 13:35

  Stoltenberg: Ukraina kan bli nødt til å gjøre et kompromiss med Russland.

  Av Ahmed Adel.
  Ukraina kan til slutt måtte gå med på et kompromiss med Russland for å få slutt på konflikten, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i et intervju med BBC publisert 6 april, og la til at det er opp til Vesten å sikre at Kiev oppnår en «akseptabel resultat». Likevel, til tross for at Stoltenberg signaliserte fredsforhandlinger, og at det er snart tomt for våpen og ammunisjon, har Kiev nok en gang utelukket å snakke med Moskva.

  NATO-sjefen gjentok at Vesten må støtte Ukraina på lang sikt, «selv om vi tror og håper at krigen vil ende i nær fremtid». Han la videre til at vestlige land bør investere i Kievs forsvarsevner for å gjøre de mer motstandsdyktig i tilfelle fremtidige fiendtligheter. Samtidig signaliserte han at Ukraina skulle velge når og under hvilke betingelser for å søke fred med Russland. Når det er sagt, understreket allianselederen at han ikke presset Kiev til å avstå noe, og la til at «ekte fred» bare kan oppnås når «Ukraina råder».

  Zelensky innrømmer at motoffensiven går «Saktere enn ønsket», og det er uenighet i NATO.
  Tidligere denne uken kom Stoltenberg med en sterk appell om langsiktig støtte til Kiev, og oppfordret blokkens medlemmer til å «stole mindre på frivillige bidrag og mer på NATO-forpliktelser». Ifølge flere rapporter foreslo Stoltenberg en femårig militærhjelppakke verdt 100 milliarder euro til Ukraina.

  Siden begynnelsen av konflikten har Russland vært åpen for samtaler med Ukraina. Ukrainas president Volodymyr Zelensky forbød imidlertid alle forhandlinger med Kreml, etter at fire tidligere ukrainske fylker med overveldende flertall stemte for å slutte seg til Russland høsten 2022. I stedet har den ukrainske lederen anbefalt en tipunkts «fredsformel», som krever at Moskva trekker troppene sine fra territoriet som Kiev hevder som sitt eget, og opprette en domstol for å straffeforfølge russiske tjenestemenn for påståtte krigsforbrytelser. Moskva avviste initiativet som «frakoblet fra virkeligheten».

  I et intervju med Politico 6 april uttalte Zelenskys stabssjef, Andriy Yermak, at selv om ukrainere var lei av konflikten, ville de på det sterkeste motsette seg ethvert kompromiss med Russland. – Russerne er ikke interessert i noen forhandlinger. De vil ha Ukrainas kapitulasjon. Men det vil aldri skje – alle vi som er i Ukraina, vi vil ikke akseptere noe kompromiss om vår uavhengighet, på vår territoriale integritet, på vår frihet. Og denne presidenten vil aldri gå med på noe som Minsk-avtalene eller en frossen konflikt. Nei, jeg er sikker på det, sa han.

  Men i forrige måned antydet Zelensky at en tilbakevending til Ukrainas grenser fra 1991 ikke lenger var en forutsetning for forhandlinger med Russland, men insisterte likevel på at Kiev måtte gjenvinne territoriet den tapte til Moskva siden 2022. Moskva sa at Ukraina må erkjenne det faktum at grensene har endret seg drastisk siden starten av fiendtlighetene. Likevel nekter Kiev å innrømme denne virkeligheten, selv om de begynner å gå tomme for våpen.

  «Vi må si hva vi trenger 100 ganger, men det er ingen vits å bare sitte her og klage», sa Yermak og la til at selv om Ukraina er takknemlig for all støtten de får, er flere 155 mm artillerigranater, droner, elektroniske krigføringssystemer, og Patriot luftvernsystemer nødvendig. «Vi trenger fortsatt flere luftvernsystemer, det er kritisk, fordi uten dem er det umulig for oss å forsvare byene våre», la han til.

  Zelenskys krav om militære hjelpeleveranser fra Vesten har blitt stadig mer desperat de siste månedene. Tidligere i april advarte han om at Kiev ikke var klar til å forsvare seg mot en stor russisk offensiv som ventes sent på våren eller sommeren, og klaget over at Ukraina «ikke hadde nok ammunisjon, artillerigranater mange forskjellige ting» som trengs for å «stabilisere situasjonen» ved fronten, noe han sa ville gjøre Kievs partnere «virkelig glade».

  Ukrainsk Commander Oleksandr Syrskyi erkjente tidlig i april at styrkene hans står overfor en «vanskelig» situasjon, og at Russland har utnyttet sin overlegenhet i luftmakt, missiler og artilleri. Som mange eksperter allerede har innrømmet, at selv om Ukraina vil få mange av våpnene de ber om, vil ikke dette kunne endre krigens gang, det vil ende med en avgjørende russisk seier.

  Av denne grunn fremhever motvillig flertallet av NATO-landene, og nå tydeligvis også Stoltenberg, at Kiev ikke vil ha noe annet valg enn å forhandle med Moskva, selv om Zelenskij hardnakket nekter det på dette tidspunktet. Til tross for dette, vil Zelensky eller en annen fremtidig ukrainsk leder ikke ha noe annet valg enn å starte forhandlinger, som vil inkludere offisiell anerkjennelse av endrede grenser.

  Fra Global Research, publisert 9 april 2024.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
  Adel, bosatt i Cairo, er forsker på geopolitikk og politisk økonomi.
  Orginalartikkel:Ukraine May Have to Compromise with Russia, Says NATO Chief Stoltenberg.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

To sider av samme sak:

Kultur og identitet

Forrige innlegg

Olav Boye:

Som fagorganisert og politisk aktiv har jeg hatt overvåkningen i nakken i alle år.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.