POSTED IN Israel, Midt-Østen

Virkeligheten endres raskt i Midt-Østen.

Mister Israel kontrollen i nord?

0
Print Friendly, PDF & Email

Den libanesiske motstanden har blindet Israel i nord

Av skribent

Illustrasjon: The Cradle

Det har ikke nådd fram i de vanlige nyhetene, sjøl om vi har omtalt det en rekke ganger. Men faktum er at Hezbollah systematisk har ødelagte Israels «øyne og ører» i den nordlige delen av landet. De har gått metodisk fram, en radar her, et senderanlegg der. Dag for dag, nesten kjedelig i sin regularitet.

Hizbollah hadde en liste over Israels etterretningsinnsamlingsposter i nord og har brukt måneder på metodisk å blinde dem, som Odyssevs og kyklopene, skriver Indrajit Samarajiva i The Cradle.

Etter hvert som Hizbollah åpner større og større hull i okkupasjonsstatens luftvern, kan de skyte større missiler med mer frekvens inn i Israel, med bedre og dypere penetrasjon. For Israel er denne utmattelsen et sammensatt problem. Luftforsvaret deres er et tilkoblet system, og nettverket ender i økende grad opp som 404 (404 – nettkode for noe som ikke fungerer). Ta for eksempel ødeleggelsen av SKYDEW luftballongen for 230 millioner dollar.

Denne ballongen er designet for å oppdage lavtflygende droner og missiler, spesielt viktig ettersom dette er metoden som er mest brukt av motstanden. SKYDEW kan holde seg oppe mye lenger – og er relativt billigere – enn fly, og kan «se» mye lenger enn bakkebaserte systemer. Den ble også plassert i et svært strategisk område som tillot dem å dekke angrep fra Syria, Irak og, i mindre grad, fra Hizbollah, nærmere bestemt på havnen i Haifa. Men nå er festen over. Se på ballongen nå:

SKYDEW er nå punktert og ubrukelig – et stort tap, som også signaliserer et stort sammenbrudd. Som SKYDEW ‘Target Card‘ (fra Hizbollah-etterretningen) sier, var det «beskyttet av et elektronisk overvåkings- og jamming-system mot droner og UAV-er», og «sikret av tre lag med missilavskjæringssystemer: Iron Dome, David’s Sling og Hetz [Pil]». Det hele ble skåret gjennom som lagene av en løk, og etterlot israelsk forsvar nakent.

Nordfronten er porøs nå, noe israelske bosettere vet bedre enn noen andre. For å sitere Moshe Davidovitz, leder av Asher regionråd: 

«Ti raketter falt i sentrum av landet og media er i opprør – landet er i uro», skrev han. «Men hver dag skytes dusinvis av raketter mot konfrontasjonslinjebosetningene og Galilea, inkludert antitankmissiler og selvmordsdroner, og landet tier. Nok en gang er det et bevis på at nord ikke blir regnet med».

Hizbollah har selvfølgelig regnet med nord. De har en liste over israelske militære mål og de går gjennom dem én etter én. Ta for eksempel Mount Meron Air Surveillance Base, en av de to hovedbasene i okkupasjonsstaten. Dette er hva en høytstående israelsk luftvåpentjenestemann sier om basen, i en artikkel fra Maariv fra 2016 :

«Luftkontrollsystemet er avgjørende for luftforsvarets operative kapasitet. Dets hovedoppgave er å beskytte det okkuperte luftrommet. Gjennom kontrollsystemet aktiverer vi alle kapasiteter for å beskytte himmelen, inkludert helikoptre, fly, missiler og andre klassifiserte systemer».

Og dette er hva Hizbollahs etterretning ga ut, mens de bombet den:

For det første ligger Meron Air Surveillance Basepå toppen av Mount Jarmaq [«Mount Meron»] i det nordlige okkuperte Palestina, den høyeste toppen i det okkuperte Palestina. Meron Base er det eneste senteret for administrasjon, overvåking og luftkontroll i den nordlige delen av den tilranende enheten, og det er ikke noe stort alternativ til det. Det er en av to hovedbaser i hele den tilranende enheten: «Meron» i nord, og den andre er «Mitzpe Ramon» i sør.

Meron-basen er ansvarlig for å organisere, koordinere og administrere alle luftoperasjoner mot Syria, Libanon, Tyrkia, Kypros og den nordlige delen av det østlige bassenget i Middelhavet. I tillegg er denne basen et hovedsenter for elektroniske jamming-operasjoner i de nevnte retningene og er bemannet av et stort antall eliteoffiserer og soldater fra de sionistiske styrkene.

Israel mister øyne og ører

(Vi går fram til konklusjonen.)

Kolonialprosjektet vil krympe raskt uten luftvern. Når soldatene drar, må nybyggerne dra. Dette er ikke et strategisk tilfluktssted, det er et strategisk nederlag. Dette er ikke en løsning, bare oppløsning. Men det er alt Israel kan gjøre. De har ikke bare mistet kontrollen over nord, de har mistet kontrollen over tempoet i denne krigen. Hizbollah kan fortsette å skru opp varmen til Israel er kokt. Se Kiryat Shmona (okkupert al-Khalisa), som bokstavelig talt sto i flammer for noen dager siden:

Dette er direkte fordi Iron Dome ikke avskjærer droner og Hizbollah har brannkontroll over hele regionen. Derfor brenner det. Nybyggere ser nå et «velkomstbord» som bokstavelig talt har smeltet. 

Når Israel trekker seg lenger og lenger tilbake fra grensen til Libanon, åpner sammenbruddet av nordfronten også okkupasjonsstaten for angrep fra Syria og Irak, som kan fly rett gjennom. Alt dette forårsaker massiv psykologisk skade på Israel fordi Iron Dome var deres primære sikkerhetsteppe. 

Hizbollah har angivelig ødelagt over 1650 deler av utstyr for etterretning, overvåking og målinnsamling (ISR) siden 8. oktober 2023. Den libanesiske motstanden hadde en faktisk strategi mens Israel bombet ambulanser og hjem uten militær verdi. Nå har Israel mistet det nordlige Palestina, og det kommer ikke tilbake. 


Dette er et omfattende utdrag av en artikkel i The Cradle:

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Krigshauk i USA.

Krigen dreier seg om Ukrainas naturressurser vi ikke har råd å miste.

Forrige innlegg

Det er ikke CO2, men solen.

Sammenhengen mellom solaktiviteten og temperaturen er klar som dagen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.