POSTED IN Klima

Vindkraft:

Redde klima ved å ødelegge naturen?

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Motvind Norge forbereder 7 rettssaker – flere kommer om nødvendig

Vi har rett til å være forbannet

Av Jan Herdal

Vindkraft løser ingen problemer, den skaper bare nye.  Vi redder ikke klimaet ved å ødelegge natur. Dette er budskapet som møter oss på nettsida til Motvind Norge – folkebevegelsen som vil stoppe vindindustrien og ta naturen tilbake til folket.

– Mange trodde vindkraft kunne redde verden fra klimaendringer. Vi ble lurt av smarte selskap og forretningsfolk som gjør raske penger på å rasere natur og selge fellesskapets ressurser ut av landet, heter det videre.

Under en artikkel med overskriften «Tøffere i tonen» utdyper styreleder Eivind Salen: – Det norske systemet er bygget på tillit. Den tilliten er i vindkraftsakene brutt på det groveste. Vi har rett til å være forbannet.

Motvind forbereder nå  hele 7 rettssaker, og flere vil det bli, om dette ikke skulle rekke. Vi må bevare det vi har igjen. Det handler om lov og rett. Det haster, og det er for sent å være høflig og snill.

Laurence Douglas Fink er en amerikansk milliardær forretningsmann. Han er styreleder og administrerende direktør i BlackRock, et amerikansk multinasjonalt aksjeselskap. BlackRock er det største pengene-administrasjonsselskapet i verden med mer enn $ 6,5 billioner i eiendeler under forvaltning. Wikipedia 

Larry Fink tjener 250 millioner i året (2018). Han er direktør i verdens største fond, Blackrock. Blackrock har kjøpt Tellenes og Guleslettene av Zephyr. Pengene er trygt plassert i skatteparadis, Cayman Island. Dokumentert på TV2. De vil ha mer.

Shemara Wikramanayake må nøye seg med 110 millioner i året (2018). Hun er direktør i Macquarie-gruppen. De har kjøpt Tysvær og Buheii, før sakene engang er ferdig klagebehandlet.

– Det finnes en klimaelite. De snakker alltid klima, aldri natur. De gjør penger eller karriere av å snakke om klima, og klimatiltak, som de selv eller deres kunder, støttespillere eller venner tjener penger og prestisje på, skriver Salen.

– 350 000 fugler krysser Bremangerlandet i turbinhøyde, hver dag. Våre politikere må svare på hvor mange av disse fuglene de vil akseptere blir kvestet for at folk som Larry Fink og Shemara Wikramanayake skal få økt lønna enda noen desimaler, mener han.

7-8 TWh er bygget ut i Norge.

24,5 TWh har fått konsesjon.

78 TWh er hva utbyggerne vil ha.

Foreløpig.

Forsidebilde v/Matt Sylvester

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Hva er den egentlige drivkraften bak byggingen av norske vindmøller og utenlandskabler?
  -Den norske strømbransjen vil selvfølgelig tjene godt med penger hvis norsk strømpris øker.
  -Er det Tyskland og EU som presser på for å få Norge til å eksportere mye mer strøm til EU?
  -Er det internasjonale investorer som presser på for å få tilgang til nye investeringer i Norge?
  -Er det norske politikere som presser på for å finne noe som Norge kan leve av etter oljen?
  Til det siste: Norsk eksport domineres i stor grad av eksport av olje, gass og fisk. Eksport av feks bearbeidete produkter fra olje og gass (slik som bensin, diesel, kunstgjødsel, plast og kjemikalier) er helt minimal (og det til tross for all olje og gass i landet). Det er stor fare for at Norge innenfor en nyliberal verdensøkonomi kan havne opp som et u-land når olje-alderen tar slutt. IMF sier vel noe slikt som at Norge kan bli ekstra hardt rammet av dagens krise. Lav strømpris i Norge kan være vår eneste redning?

  Svar
  • «Hva er den egentlige drivkraften bak byggingen av norske vindmøller og utenlandskabler?»

   Det er selvfølgeligfor å «bli rik»/uavhengig, og få et godt materielt liv. I tillegg til gleden av å det å sette i gang prosjekter. ( Som et alternativ til å studere sosiologi og/eller gå på statslønn.)
   Ikke noe galt i det? Før vi kan fordele må vi skape.
   Men vi produserer vannkraft i vinterlandet Norge nok til hele samfunnets behov, både til oppvarming, transport og nødvendig industri. ( ( Til en pris av 10-15 øre pr. kWh hvis myndighetene/godseierene holder pølsefingrene unna og ikke legger påfordyrende avgifter)
   Så kan vindkraft til havs gi oss alle inntjening, og hjelpe Europa med industri-energi ( Oppvarming greier de greit med solkraft og varmere klima.) til den prisen vindkraften koster i produksjon.

   Svar
   • Jeg spør ikke om hvilken motivasjon den enkelte investor eller utbygger har, men hvorfor norske myndigheter har gitt tillatelse til en slik storstilt utbygging av vindkraft (sammen med det å gi subsidier til denne vindkraftutbygging). Og dette altså samtidig med at Norge er selvforsynt med strøm.
    Det finnes alternativer for økt produksjon av strøm i Norge som er billigere og mer skånsom enn vindkraft. Slikt som oppgradering av gamle vannkraftverk (10-20 TWh eller mer) og slikt som etterisolering, energieffektivisering og fjernvarme inkl bruk av varmepumper (totalt 40 TWh). Det finnes nå over en million varmepumper i Norge, de henter ut varmenergi fra luft, vann og jord og reduserer strømforbruket i dag med rundt 10-15 TWh. Mulig at solceller også kan gi et stort bidrag til en relativt lav pris. Mulig at bølgekraft kan brukes. Jeg tror havvind blir for dyrt for bruk i Norge.

   • «Det finnes nå over en million varmepumper i Norge, …….. Jeg tror havvind blir for dyrt for bruk i Norge»

    Vi kan altså produsere vannkraft i Norge til 10-15 øre pr. kWh.
    Og velger allikevel å kjøpe/produsere og vedlikeholde/skifte ut 1 mill. varmepumper for at vi skal senke energiprisen for den enkelte husstand ned til allerede utbygd vannkraftpris. En formidabel sløsing med arbeidskrefter for en nasjon. Kun fordi vår fordyrende administrasjon skal ha skatteinntekter til sitt penge- sluk.
    Om havvind koster hvor mye betyr lite. Bare det holdes som et eget regnskap uavhengig av vår vannkraft og «subsidiering» fra «staten»( dvs. fra nasjonens innbyggere.)
    Produseres det olje, stein eller vindkraft… Bra. En nasjon trenger byttevarer mot andre nasjoner.
    Men vi må holde regnskap riktig fra hverandre.

   • Litt på siden (?)

    Så flott. Da kan vinterlandet Norge bruke sin vannkraft-energi til oppvarming av egne boliger, og egen industri til 10-15 øre pr. kWh.
    ( 1/3 av dagens kunstige pris. )
    Vindkraft til havs kan vi låne ut arealer til hvis kostnadene til dette betales av forbrukere i resten av Europa.
    ALL transport i Norge kan foregå batteri-elektrisk og hydrogen-elektrisk til en lavere pris enn dagens forbrenningsmotorer. ( OG uten CO2-utsipp og lokal forurensning.
    « Et 100 prosent fornybart energisystem i Europa krever at fossile energikilder fases helt ut og primært erstattes med solkraft og vindkraft kombinert med batterier, hydrogen og biogass. «
    https://e24.no/olje-og-energi/i/P9xJPp/studie-om-100-prosent-fornybar-energi-i-europa-det-er-absolutt-mulig

 • Bjørnar Bolsøy
  18 april 2020 14:01

  «Vi redder ikke klimaet ved å ødelegge natur.»

  Billig retorikk, i og med at all menneskelig aktivitet på en eller annen måte ødelegger naturen, hvis man velger å se det på den måten.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Havet:

Hvordan påvirkes havnivået?

Forrige innlegg

Oslo-valget

Nær annen hver Oslo-velger vil øke innvandringa og si ja til muslimske særkrav

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.