POSTED IN Olje-Energi

Vindkraft:

En rådyr politisk flopp.

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Utbygging av vindkraft er en historisk rasering av norsk natur

Blir aldri lønnsomt

Av Jan Herdal

Skjønner vi egentlig hva vi på kommando fra EU er i ferd med å gjøre med norsk natur? Ei vindturbin på Fosen, Norges hittil største vindkraftprosjekt, rager 145 meter over bakken inkludert rotor. Oslo rådhus er til sammenlikning under halvparten, 66 meter.

Slik kommer Storheia vindpark med 80 turbiner, internveger og kraftkabler til å rasere et stort område i Åfjord og Bjugn kommuner. Belønning: Norsk kraftproduksjon øker med 0,7 prosent. (Ill. Fosen Vind)

Ei moderne vindturbin er et gigantisk byggverk. Likevel gir ei turbin i Fosen-prosjektet bare 3,4 Mw strøm, som er omtrent 0,3 prosent av hva vårt største vannkraftverk, Kvilldal i Suldal kommune i Rogaland, leverer. I alt seks vindparker skal stå ferdig i området innen 2020.

Inkludert Snillfjord og Hitra skal det utplasseres 278 stykker av disse kjempene i norsk natur. De kommer til å være påtrengende synlige i landskapet, fra Hitra og Snilldal i sør til Roan i nord. I tillegg skal bygges over 240 km adkomst- og internveger, og kraftledninger for å få vindturbinene på nettet.

Slik ser det ut i naturen der éi vindturbin skal reises (foto: Fosen Vind). Roan er den første parken som bygges ut. De i alt 71 turbinene der er ventet å gi en samlet strømproduksjon på 900 Gwh. Det utgjør ca. 0,6 pst, av norsk vannkraftproduksjon i fjor, og er under en tredjepart av Kvilldals årsproduksjon.

Alle seks vindparkene får en samlet effekt på 1000 Mw. Kvilldal har aleine over 1200 mw, er stabil kraft, og har dessuten langt større kapasitetsutnyttelse.

Det har vært høyst sparsommelig med totale kostnadsoverslag for prosjektet. Journalist Stein Lorentzen i NRK regnet på saken i 2015. Prisanslaget var allerede da på 12 milliarder kroner. I tillegg må Statkraft bygge ut nye kraftlinjer for 7,5 mrd. kroner.

Veidekke er tildelt kontraktene på anleggsarbeidet. Bare for Storheia er prislappen 400 mill. kroner. Det inkluderer turbinfundamenter, oppstillingsplasser for montasje-kraner, 60 kilometer internveger, kabelgrøft, optiske fiberkabler, høgspenningskabler, transformatorstasjon, transformatorceller og servicebygg. Det dyreste, selve vindturbinen, står igjen. Et monster av stål, spesiallegeringer og høgteknologi.

Det er innlysende at vindkraft aldri vil kunne bli konkurransedyktig i forhold til norsk vannkraft, uansett hva kraftlobbyen måtte påstå.

Som Lorentzen skriver: «Ingen kan tjene penger på vindkraft i Norge i seg selv, fordi kraftprisen er langt under produksjonskostnadene. Likevel kan subsidier fra forbrukerne gjennom grønne sertifikater redde økonomien i hvert prosjekt.»

Bare hittil har norske strømkunder betalt 6,2 milliarder kroner for vindkraftutbygging, det meste i Sverige. Og det som er bygget er småtteri i forhold til foreliggende planer.

Det er allerede gitt konsesjon til å bygge ut vindkraft tilsvarende 6 500 Mw i Norge, dvs. mer enn seks ganger Fosen. Og det er seks ganger så mye som allerede var utbygget i 2017. Alt sammen fordi norske politikere og byråkrater vil at Norge skal bli Europas «grønne batteri».

Igjen: Fatter vi hva vi driver med?

Innlegget er hentet fra oljekrisa.no

Hentet fra derimot.no sitt rikholdige arkiv

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Ola Henriksen
  20 mars 2018 14:08

  «Fatter vi hva vi driver med?»

  Nei, vi gjør nok ikke det. – Og vi fatter heller ikke den nedbyggingen av nasjonalstaten (e) som foregår bak ryggen vår, på kommando fra EU.

  Energi trenger enhver moderne nasjon. Og all energikilde/produksjon som er fornybar og gir mer enn det koster i arbeidsytelse, er nyttig/gledelig for nasjonens innbyggere. Reduksjon av fysisk slit er et gode, dette vet de som har slitt.
  Alle nasjoner er i stand til å dekke sin nasjons behov for oppvarming/kjøling og andre velferdsgoder. Hver nasjon på sin måte, etter behov og geografiske muligheter.
  Vindkraft kan forstyrre visuelt, men hvis det også kan redusere slit er det nok også ønskelig, ihvertfall for de som sliter i svette og kulde.
  Vinterlandet Norge har stort behov for oppvarming om vinteren, dette burde være førsteprioritet for våre ledere. Og gjennom vannkraften vår dekker vi hele nasjonens behov. – Men den stjeles fra oss. Som politikere stjal smøret fra norske innbyggere i førkrigstiden, i bytte mot penger/tall og industrimargarin.
  Nå ser vi at energi/strøm-prisene tredobles, grunnet fortjeneste og statlige/kommunale avgifter om vinteren. Strøm-prisene burde istedet kun være lik produksjonspris, når vi trenger det mest. Det er dette vi burde ha ledere for.
  Nasjonens innbyggere pålegges i stedet å betale for vind og sol- kraft-utbygging som selges til andre varmere land. I et politisk taskenspill og trist symbolpolitikk.
  Vi er et langsomt folkeferd i Norge. Mangler vi energi, eller har vi enda for mye husmannsånd?

  Svar
 • Ola Henriksen
  20 mars 2018 18:13

  Alle nasjoner er i stand til å produsere fornybar energi til sitt samfunns behov.

  Som f.eks. Nederland og vindkraft til 50 øre pr. kWh i produksjonspris.
  Produksjonsprisen på norsk vannkraft er 15 øre pr. kWh.
  ( Om vinteren må norske innbyggere betale 75 øre pr. kWh !)

  / De skal bygges innen 2022 og blir dermed de første som skal bygges subsidiefritt.
  …….vil ha en kapasitet på 7-750 MW som vil kunne gi strøm nok til 1-1,5 millioner europeiske hjem. /

  https://www.tu.no/artikler/verdens-forste-havmollepark-uten-subsidier-skal-bygges-i-nederland/433137

  Svar
 • Ola Henriksen
  20 mars 2018 19:09

  «Ei vindturbin på Fosen, Norges hittil største vindkraftprosjekt, rager 145 meter over bakken inkludert rotor. Oslo rådhus er til sammenlikning under halvparten, 66 meter.»

  / Til sammen veier nå plattformen 70.000 tonn, og måler 320 meter fra bunn til toppen av fakkeltårnet, nesten på høyde med Eiffeltårnet i Paris. /

  https://www.tu.no/artikler/320-meter-hoy-og-veier-70-000-tonn-se-verdens-storste-spar-plattform-fra-droneperspektiv/433013

  Svar
 • Ola Henriksen
  21 mars 2018 18:37

  Hvor mange milliarder har den norske befolkningen betalt de siste årene for å varme opp hjemmene sine til en akseptabel oppvarmingspris; dvs. 1/3 av i dag, ved å montere private små varmepumper? ( for å få ned oppvarmingskostnadene med 2/3.)
  2 millioner husstander x 15 ooo kroner= 30 milliarder kroner.
  I tillegg kommer nå «smarte» strømmålere til en pris av 4000, – pr. husstand = 8 milliarder.

  Dette altså fordi våre ledere later som om de tenker miljø, men bedriver partipolitisk symbolpolitikk og utsuging av nasjonen de påstår seg å lede.

  For mindre enn denne summen kunne vi teppelegge landet med batteri-ladestasjoner og Hydrogen-fyllestasjoner ( lik dagens bensinstasjoner), fjerne behovet for «smart»-målere, – og fjerne all lokal forurensning OG CO2-utslipp fra ALL vår transport på land og til sjøs.
  – Til en betydelig lavere pris enn dagens fossil-forbrenning innen transport.
  Dagens norske forbruk av olje kunne gis til andre trengende ( f. eks. kullkraftverk. ), eller brukes til noe mye mer nyttig enn forbrenning.

  Vi trenger ikke vindkraftverk. Fornybar energiproduksjon har vi nok av med vår vannkraft.
  Så da blir spørsmålet :

  Trenger vi våre politikere, eller er disse en kostnad vi ikke har råd til?
  Og/eller er disse en miljøpolitisk katastrofe, som rager høyere enn 145 m.

  Svar
 • Kaspar Gram
  14 januar 2019 8:04

  Det er svært mange store omkostninger som holdes skjult i forbindelse med vindturbinene. Visuelt ødelegges og forsøples naturen slik som beskrevet.
  Men det skapes infralyd med store konsekvenser ved at grunnleggende biologiske funksjoner forstyrres – natur og ikke minst mennesker lider i områdene rundt. Ser man på lokale aksjoner og deres nettsider erfarer de overdødelighet, ukjente symptombilder, kreft etc. Og hjerteproblemer:
  https://steigan.no/2018/10/31709/
  Disse fyrtårnene blir symboler på globalistenes maktgrep mot mennesker og natur – og fremstilles typisk nok som det velgjørende og økologisk fremtidsrettet.

  Svar
 • […] egentlig hva vi på kommando fra EU er i ferd med å gjøre med norsk natur? spør Jan Herdal i en artikkel på derimot.no. Herdal […]

  Svar
 • I et nøtteskall:

  ‘Det er svært mange store omkostninger som holdes skjult i forbindelse med vindturbinene. Visuelt ødelegges og forsøples naturen slik som beskrevet.’

  ‘Disse fyrtårnene blir symboler på globalistenes maktgrep mot mennesker og natur – og fremstilles typisk nok som det velgjørende og økologisk fremtidsrettet.’ . . . . . . .

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Trond Ali Linstad:

Møte med islamistiske ekstremister – som muslimer må ta oppgjør med.

Forrige innlegg

Møtet mellom Putin og Erdogan:

Reddet Putin faktisk Erdogans politiske liv?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.