POSTED IN Norge

Vil ikke ut av Irak:

USA stritter imot med triks og krumspring.

0
Print Friendly, PDF & Email

Resultatet av USAs snikmord på Irans militære leder er blitt at de mister det folkerettslige grunnlaget for sitt opphold i Irak. Nasjonalforsamlingen i Irak har enstemmig vedtatt at alle utenlandske tropper må ut.

Dette rammer naturligvis også de norske troppenes tilstedeværelse, men siden den norske regjeringen ikke foretar seg mye selvstendig, men venter på signaler fra Washington før de tar beslutninger, kan de risikere at de blir legale mål for irakiske militære styrker. Formelt må de nå anses som okkupanter og er i praksis mulige målskiver for angrep.

Rød halvring viser hvor Irans missiler nylig presist rammet USAs baser.

USA vil naturligvis ikke ut og foretar seg administrative og formelle krumspring for å unngå dette. Hele Iran-politikken faller sammen hvis de mister posisjonene i Irak. Det samme gjelder Syria-politikken. Styrkene kan vanskelig operere i Syria hvis Irak-basene må forlates.

Da har de oppnådd det stikk motsatte av drapet på Sulemanei enn det som kanskje kunne oppfattes som en hensikt med operasjonen. Og Iran vil få en meget stor diplomatisk seier. Dermed er USAs snikmord vrengt til det motsatte: En politisk torpedo midtskips i landets Midt-Østen-politikk.

Er det tid for utenriksminister Pompeos avgang slik «The Duran» hevder.

Knut Lindtner

USA nektar å diskutere tilbaketrekking av troppar frå Irak

Irak ber USA konstruere ein prosedyre for førespurnad om tilbaketrekking

av Jason Ditz for Antiwar.com

Sist søndag stemde det irakiske parlamentet 170–0 for å gi regjeringa ordre om å utvise US-amerikanske og andre utlandske troppar frå irakisk jord. Å nå dette målet er lettare sagt enn gjort, når no USAs utanriksdepartement har åtvara Irak om at dei ikkje ønsker å diskutere ei troppetilbaketrekking.

Offisielle US-amerikanske tenestemenn har sagt at dei ikkje har til hensikt å forlate Irak, men dei rører seg i juridisk grenseland når dei seier dei ikkje har fått nokon formell førespurnad frå Irak om å forlate landet. Kor lenge dei kan halde på det påskottet ved å heilt enkelt seie til Irak at dei ikkje skal snakke om det, gjenstår å sjå.

Iraks statsminister Adel Abdul Mahdi

Irak er allereie på utkik etter hol i dette ganske transparente forsøket på å unngå diskusjon. Statsminister Adel Abdul Mahdi ber utanriksminister Mike Pompeo om å utforme ein prosedyre som lar Irak be USA om å trekke seg ut.

Utanriksdepartementet har nekta å kommentere den førespurnaden, og Mahdis vidare førespurnad om ein delegasjon frå USA som dei kan forhandle med om spørsmålet vart møtt med ei åtvaring frå USA om at alle delegasjonar dei måtte sende ikkje kjem til å ville snakke om det.

Det er openbert at dette ikkje er noka langsiktig løysing, for Irak har klart og tydeleg tatt grep for å utvise USAs styrkar, og administrasjonen kan ikkje berre late som dei ikkje har fått det med seg. Dette vil bli handsama som ordrenekt, som er nett det Trump verka føreslå dei skulle gjere uansett.

I tillegg til å seie at han ikkje ville forlate Irak, trua også president Trump Irak tidlegare denne veka med massive sanksjonar for i det heile tatt å be om ei uttrekking. Sidan USA sitt nærvære i Irak skulle vere basert på Iraks førespurnad om det, så blir tilbaketrekkinga av den førespurnaden eit substansielt juridisk problem.

Omsett av Monica Sortland

Forsidebilde: Dans i gamle Egypt

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Paul Craig Roberts:

Putins storhetstid er nå!

Forrige innlegg

Markedstyring av helse:

I Sverige førte det til havari.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.