Hvis dette prosjektet kommer i gang og blir fullført mister USA en viktig global strategisk fordel. En kan regne med at USA vil forsøke med alt de har av politisk, økonomisk og annen makt å stanse dette prosjektet. Men det politiske tidevannet er i ferd med å snu som følge av Kinas store økonomiske fremgang.
Kina byr på gulrøtter mens USA truer med pisk. Det minner meg om en av Æsops fabler om sola og nordavinden som kranglet om hvem som kunne få frakken av en mann. Sola vant.
Knut Lindtner
Redaktør Derimot.no
Nicaragua kan få liv i kanalprosjektet igjen.

Fra Voltaire Network.
Nicaragua har brutt med the Republic of China (Taiwan), og vendt sine diplomatiske forbindelser mot Folkerepublikken Kina.
Det kan føre til gjenopplivelse av Nicaraguas kanalprosjekt, fra Atlanterhavet til Stillehavet.
I 2014 hadde den kinesiske milliardæren Wang Jingh planer om å bygge en ny skipskanal som kan forbinde Atlanterhavet med Stillehavet, en kanal som vil gå gjennom Nicaragua.
Prosjektet har støtte fra Nicaraguas myndigheter. Men USA kom øyeblikkelig med protester. De fordømte virkningen en slik kanal vil ha på miljøet.
Dette selv om en ny kanal vil avlaste trafikken i Panama-kanalen betydelig.
Men finanskrisen i 2018 førte til at prosjektet ble lagt på vent.
USA bygget den kunstige Panama-kanalen i 1903. Det skjedde under den columbianske borgerkrigen.

Men med provokasjoner, finansiering og organisering ble det skapt en uavhengig bevegelse som hadde som mål å konkurrere med konstruksjon av Panama-kanalen – og så ta kontroll over den.
Republikken Panama var kun en marionett-stat under USA fram til 1968. Da lyktes det general Omar Torrijos å ta tilbake landets uavhengighet, og dermed også kanalen.
Fram til hans død i et mistenkelig flykrasj i 1981, satt general Manuel Noriega ved makten i Nicaragua. Han ble styrtet i 1989 da USA invaderte det lille landet hans, og drepte minst 3 500 personer.
Costa Rica (2007), Panama (2017) El Salvador (2018), Nicaragua (2021) og snart Honduras (2022) har alle kuttet sin forbindelse til Taiwan.
Derfor kan Kina nå fornye kanalprosjektet som er en del av deres Nye Silkevei.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Forsidebilde: Mark Harpur Det er tatt på Playa Amarilla, Nicaragua
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 352 ganger.