POSTED IN Kina, USA

Vi hører ikke mye nå.

Kina konsoliderer kontrollen over Sørkinahavet.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

 NYTT FRA SØR-KINAHAVET

Einar Magnus Ødegård, oberstløytnant ute av tjeneste

Ved at Kina har definert området innenfor sin ‘Nine-Dash-Line’ i Sør-Kinahavet som territorialfarvann, ligger det i kortene at de andre land med kyst mot havområdet skal få sin rettmessig del til havs ved direkte forhandlinger med Kina.

I og med at Kina har som mål å øke handel og annen økonomisk  virksomhet med de 600 millioner innbyggere i ASEAN, må landene nødvendigvis ha tilstrekkelig kjøpekraft.

Egenprodusert olje og gass vil være et godt grunnlag for å heve både økonomisk virksomhet og redusere fattigdommen som plager enkelte av dem, som er selvinnlysende. Innen ASEAN der Kina er fast representert, har det i mange år pågått et arbeide for å finne frem til en bindende ‘Code of Conduct’ (COC) i Sør-Kinahavet. Avtalen vil bli gjeldende etter en lang rekke bilaterale avtaler er blitt inngått.  

Det er unødvendig å bemerke at USA som bisitter i ASEAN motarbeider en COC for havområdet. 

Endelig viser Indonesia kortene, landet vil nå ha fortgang i ASEAN-arbeidet med en bindende COC. Indonesias utspill betyr at diplomater i det stille er blitt enige med Kina om å få rettigheter i havområdet som tilfredsstiller landets fremtidige behov.

Malaysia var først ute med å etablere et godt forhold til Kina i spørsmålet om rettigheter i Sør-Kinahavet, det skjedde da statsminister Anwar Ibrahim i april 2023 møtte kinesiske statsledere i Beijing. Etter møtet sa statsministeren at han hadde fått Kinas forsikring om Malaysias rettigheter i Sør-Kinahavet ville bli ivaretatt.

I desember 2023 gjorde Kinas president Xi et statsbesøk til Hanoi, sin tidligere fiende i den sino-vietnamesiske krig i 1979. De to statslederne ble enige om å samarbeide om sikkerhet og på flere andre områder uten at detaljer er blitt kunngjort.

Da det i tiden etter Hanoimøtet ikke er meldt om sammenstøt mellom vietnamesiske og kinesiske fartøyer i Sør-Kinahavet, som hyppig har forekommet i tidligere år, kan det tyde på en felles kinesisk-vietnamesisk forståelse om rettigheter i Sør-Kinahavet er oppnådd.    

Med dette ser vi at Kina har lyktes med å vinne frem til forståelse for at bare  en COC kan løse landenes delvis motstridende krav om rettigheter i Sør-Kinahavet, også for Brunei dar es Salaam som ikke er omtalt i meldinger.

Alene tilbake står Filippinene.

I møte mellom Kinas utenriksminister Qin Gang og president Marcos i april 2023, avviste presidenten Kinas tilbud om å diskutere rettighetene i Sør-Kinahavet. Sta og uvillig til å delta i nabolandenes arbeid frem til en bindende COC, hevder Filippinene sin rett ved å vise til Havrettsdomsstolens avgjørelse i 2016 om Filippinenes spesielle økonomiske soner (EEZ). 

Den bryske holdning som president Marcos viste er bestemt av USAs sterke innflytelse, med elleve kjente militære baser og et antall ukjente. Den store USA-ledede allierte flåtestyrken som i månedskiftet august-september 2023 mislyktes med å landsette militære styrker i  Spratlyområdet, ble åpebart ‘nedkjempet’ av kombinasjonen sivil ulydighet og trussel om bruk av overlegne kinesiske sjømålsvåpen. 

USS Carl Vinson

‘Møtet’ i Sør-Kinahavet mellom invasjonsstyrken og kineserne ble avsluttet med en konferanse på Fiji, mellom den amerikanske militære sjef for området India-Pacific og kinesiske representanter. Tre dager etter konferansen på Fiji meldte den amerikanske kommandoen over området at USA ville ha flere militære baser på Filippinene. Derfor ble uttrykket ‘et antall ukjente baser’ brukt om de amerikanske, med filippinsk saksbehandling åpenbart unntatt offentlighet.

USA manglende landsetting av tropper i Spratly i september 2023, hindrer ikke at hangarskipsgruppen USS Carl Vinson 8. januar 2024 gjør et flåtebesøk i Manila. ‘Forholdet mellom USA og Filippinene er ‘ironclad’ uttaler sjefen for hangarskipsgruppen.

Meningen er etter flåtebesøket å drive samøvelser med filippinske marinefartøyer i Sør-Kinahavet. Vil Kina blande seg inn i den planlagte marineøvelsen?

Forsidebilde: Lisheng Chang

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Norsk studie:

Covid-vaksiner forårsaket omfattende helseskader på norske barn

Forrige innlegg

USA har sine metoder

Snikmord av uønskete statsledere

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.