POSTED IN EU, Olje-Energi

Vi eksporterer billig energi til EU. Vi får dyr energi tilbake.

Kraftselskapene tjener og befolkningen betaler.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Artikkelen under er hentet fra Drammen Nei Til EUs nyhetsbrev.

Arvesølv under folkets kontrollDet framsettes
ulike forslag om strømprisen for vanlige folk.
Uansett hvilke forslag vi havner på, er det viktig at prisen er forutsigbar, lett å forstå, og at forbruket lett kan kontrolleres. Samtidig må prisfastsettinga være såpass fleksibel at den føles rettferdig for folk som bor i ulike typer boliger. Den må også inspirere folk til fornuftig strømbruk.


lake surrounded with tall and green trees during daytime
Dette er nasjonalt arvesølv


For over 30
år siden, da strøm ble solgt til selvkost og ikke til markedspris, hadde vi et system som ivaretok disse interessene. På kjøkkenet hadde vi strømmåler, såkalt wattmeter, der aktuelt forbruk kunne avleses. Husstanden abonnerte på en viss mengde strøm, og betalte ekstra ved overforbruk.

På den tid hadde vi i Drammen et selskap som både produserte, transporterte og solgte strøm, Drammen e-verk. De folkevalgte i Drammen bystyre hadde styringa, og bestemte årlig aktuelle strømpriser. Driften ble sett under ett. Strømprisen skulle dekke vedlikehold og avskrivninger og normal lønn til de ansatte. Strømprisen lå på et nivå som folk kunne leve med.

I dag er dette snudd på hodet. Framfor å ha fast strømpris for ett år av gangen, varierer den nå fra time til time. Bare de færreste klarer å følge med. Over 100 strømselskaper konkurrerer om å selge deg den samme strømmen. Alskens strømeksperter kommer med spådommer og bommer nesten hver gang. Bli ikke forundret om alt dette byråkratiet gir din  strømregning et på-pluss på 3-400 kroner måneden. Verre er det at vi gjennom Nordpool er underlagt det europeiske strøm-markedet og at vår nasjonale kontroll med strømmen er iferd med å bli borte. Rein strøm eksporteres til utlandet. Tilbake får vi tomme vannmagasiner og importerer  «skitten» strøm til langt høyere pris. Fortjenesten tas av kraftprodusentene, kostnadene av deg.


Norge er heldigvis i den situasjon at vannkraftverkene fortsatt er i «folkets» eie. Det betyr at vi enn så lenge kan subsidiere strøm til husstandene, kanskje også til industrien, uten å gå med samfunnsmessig underskudd. Men som nært tilknyttet EU, gjennom EØS-avtalen, er ingenting sikkert. Sammenlignet med folk i de fleste andre europeiske land, er de fleste av oss «rike». Selv med månedlige strømregninger på over 5.000 kroner. Hvor lenge vil da EU gi oss lov til å ha billigere strøm enn ellers i Europa? Og hvor lenge kan vi beholde vannkraftas eierstruktur i et marked med økt konkurranseutsetting og privatisering?

foggy mountain with falls
Dette er også norsk arvesølvEU er umettelig på energi. Allikevel legger de ned kraftverk basert på kull og uran, og bygger ut ustabile fornybare energikilder av sol og vind. Nå håper de å gjøre seg uavhengig av russisk gass. 

Fra hvor skal EU da få strømmen på grå og vindstille dager? Blant annet fra Norge. Til et strømfattig europeisk marked vil vi bli tvunget til økt strøm- og gasseksport. Energilobbyens krav om økt utbygging av både vann- og vindkraft blir sterkere. De strømprisene vi har sett de siste par årene kan være en forsmak på noe langt verre. Om vi da ikke demmer opp den norske fjellheimen og kler våre fjelltopper med vindmøller.

Finnes det noen lurere løsninger? Ja, heldigvis. Vi kan modernisere og effektivisere gamle kraftverk, oppgradere kraftlinjenettet, ikke bygge flere utenlandskabler, sette krav om fyllingsgrad i våre vannmagasiner, og si nei til prestisjeprosjekter som elektrifisering av sokkelen eller arbeidsplasser som gir liten sysselsettingseffekt, f.eks. kraftslukende bitcoin-fabrikker. Om vi i tillegg satser sterkere på energiøkonomisering, vil vi ha nok strøm i tiår framover, og også litt til eksport. Uten ytterligere vindkraftutbygging.

Sånne tiltak krever nasjonal kontroll over strømmen. Våre folkevalgte – ikke EU og EUs energibyrå ACER – må bestemme. Både nasjonalt og lokalt. Som velgere kan vi stemme inn de som vil at krafta, arvesølvet vårt, skal tas tilbake i folkets eie. Og i første rekke tjene oss som bor i dette landet.

(Denne debattartikkelen stod også på trykk i Drammens Tidende 27.4.22)

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Det første som vi må gjøre er å bli kvitt desse idiotene som har latt dette skje. Riksrett og hoder som må rulle. Kappe alle kabler ut av landet og la Solberg og Støre få inndratt alt dei eier og la dei få kjenne på kroppen kva dei har gjort mot det norske folk og fedreland.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  5 mai 2022 9:04

  Er det nokon her som kan svara på kor stort spelerom styret har i kraftselskap som er 100% kommunalt eigde?

  Kva er til hinder for at styret fastset kraftprisen? Spelar det noka rolle kven som sit i styret so lenge energilova ikkje vert endra?

  Svar
  • Jekla gode spørsmål, T.S. jeg tror du må vente lenge før du får svar. Om du i det hele tatt får noe.

   Svar
 • «De strømprisene vi har sett de siste par årene kan være en forsmak på noe langt verre. Om vi da ikke demmer opp den norske fjellheimen og kler våre fjelltopper med vindmøller.»

  Var det NEI TIL EU som kom med dette så har de en lang vei å gå med tanke på virkelighetsforståelse. Denne uttalelsen var en stor skuffelse.

  Den vitner om mangel på elementær forståelse av det som skjer rundt oss. Vi trenger ikke å demme opp fjellheimen. Vi har vannkraft nok og er selvforsynte med den strømmen alle trenger til enhver tid. Ferdig bygget og betalt av folket.

  Med tanke på å kle våre fjelltopper med vindmøller, som de kaller det, for å dekke dette behovet, så har NEI til EU ikke forstått noen ting herom. («Vindmøllene» er i realiteten vindturbiner/fugle og innsektsdrepere. Bare vindmøllene (turbinene) som er satt opp i Tyskland, dreper over 1,2 tonn … ETT TUSEN TO HUNDRE KILO innsekter hvert år): https://www.nrk.no/norge/tysk-vindkraft-dreper-1200-tonn-insekter-arlig-1.14565780 Innsekter vi MÅ ha for å i det hele tatt eksistere og overleve som art.

  Her følger noen linker det kan være verdt å se på. Er klar over begrensningene når det gjelder antall linker og automatsensuren – har faktisk ikke helt forstått hensikten med den. Kan du forklare dette Mr. Lindtner? I andres kommentarfelt er der ikke slike begrensninger.
  https://www.nrk.no/mr/vindkraftverk-trenger-ikke-varsle-om-dode-fugler-_-kan-kastes-i-sopla-1.15335674
  https://www.tu.no/artikler/faktasjekk-mangelfullt-om-vindkraft-og-fugl/510472
  https://naturvernforbundet.no/agder/debattinnlegg/vindmoller-truer-fugl-article27455-2000.html
  https://www.tk.no/faktisk-no-100-havorner-funnet-drept-av-vindturbiner-pa-smola/s/5-51-707678
  https://energiognatur.no/forurensning-fra-vindkraft/
  https://motvind.org/forurensing-fra-vindkraftanlegg/
  https://forskning.no/energi-sovn/vindkraftstoy-gir-kortere-drommesovn/1672736
  https://www.tu.no/artikler/denne-dronen-lofter-200-kilo-vasker-og-fjerner-is-fra-vindturbiner/433528
  Det som det i tillegg fokuseres lite på er microplast som spres i naturen fra møllevingene og at de ikke kan resirkuleres.
  Sett av litt tid til Ragna Heffermehl på YouTube. Her mye nyttig informasjon: https://www.youtube.com/results?search_query=ragna+heffermehl
  Om YouTube har sensurert henne (også), så er hun å finne her: https://www.bitchute.com/search/?query=ragnamor&kind=video

  Og videre, «at det vi ser i dag kan være en forsmak på noe langt verre» – det er jeg delvis enig i. Fakta er at det vi ser i dag er en forsmak på noe laaaangt verre.

  Tilbake til skolebenken med dere og ta frem kalkulatoren en gang til. (Ikke den, Slagsvold Vedum bruker – da går det til Helvete) …

  Svar
  • Du kan ikke ha med flere enn to linker i et innlegg. I så fall stoppes det av automatsensuren. Til orientering.

   Svar
   • Har fått med meg at det stoppes av sensuren. Men det forklarer ikke hvorfor.

    Har tidligere sett at du sier det tar lengre tid før kommentaren(e) vises – men jeg forstår fremdeles ikke hvorfor.

    Har en gang funnet en link til et nettsted her, som ikke er interessant i denne sammenheng – ikke i andre heller for så vidt (fatter heller ikke at den linken gikk gjennom sensuren ?)

    Ofte kan det være nødvendig å linke til forklaringer, statistikker og dokumentasjoner for å underbygge/dokumentere, meninger/påstander og uttalelser.

    Setter ellers stor pris på det arbeidet Dere gjør for å orientere oss om det MSM tar seg godt betalt for å IKKE gjøre.
    Hva økonomisk bidrag til Derimot.no gjelder, så kommer jeg tilbake til det til høsten. Dere blir ikke glemt Stor takk til dere alle sammen.

    Dessverre så kom skatteetaten dere i forkjøpet, sammen med kommunens eiendomsskatt, av penger jeg allerede har skattet rund 75-80 % av, (det er faktisk det skattetrykket vi har i Norge) sammen med det «beskjedne påslaget» fra våre velmenende strømleverandører (politikerne) som fordeler vårt arvesølv (hvor ble forresten gullet av …? … Spør K.M. Bondevik) til utenlandske kapitalkrefter, samt vi som prøver å holde vedlike taket vi skal leve under: Byggvarekostnadene har vel steget med rundt 100% i løpet av et par år + økte matvarepriser og en formidabel økning av drivstoffutgiftene … Lover ikke godt for fremtiden dette …

    Født fri skattet i hjel.

    Og som om dette ikke var nok. Myndighetene følger oss helt til graven og krever sitt før vi forlater denne jammerdalen. (Dyrt med torvtak på evighetens bolig, festeavgift for graven må også betales. (Offentlig husleie)

    Uansett så gleder jeg meg faktisk til det blir min tur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tidligere ble vaksinene kontrollert i lang tid før bruk.

Nå skal de kontrolleres etter massevaksinering.

Forrige innlegg

Nato var tungt inne i Ukraina før krigen startet.

Nato-general arrestert i Mariupol.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.