Dobbelkommunikasjonen og hykleriet er påtrengende når de største investeringsfondene utad støtter klimabevegelsen. Men ikke så synlig (for oss i opinionen) at de investerer tungt i olje, gass, og kull.
Man kunne jo lett la seg forlede av tanken om at investorene i en årrekke har brukt klimabevegelsen som nyttige idioter for deres egentlige agenda: Enda større profitt.
Og profitt får de nå. Meget synlig nå i 2022 – hvor prisen på energi har tatt av som en rakett. Grunnlaget for dette er ikke krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland. Dette er kun toppen av kransekaka. Grunnlaget er lagt for mange år siden, med lobbyvirksomhet for «Det Grønne Skiftet» i mange vestlige land. – Prisen på energi er nå skyhøy. Og vi bør spørre oss dette: Hvem tjener på dette?
Nedenfor presenterer vi en tankevekkende artikkel av Northern Light.
Redaksjonen
Verdens største fond har kjøpt seg opp på hydrokarboner. Samtidig sponser de klimabevegelsen!
Av Northern Light
De mektige kapitalforvaltningsselskapene som BlackRock, Vanguard blant andre, og investorene George Soros og Warren Buffet har kjøpt seg kraftig opp i olje, naturgass og kull i flere år. Samtidig har de finansiert klima-bevegelser som Greta Thunberg’s korstog, og kampanjer for fornybar energi i vestlig presse og media, som de eier. Denne motsetningen blir nå klar med dagens priser på olje, gass og kull. Nå får de enormt mye igjen for investeringene.
For et Europa pisket av Greta, har stengt konvensjonelle kraftverk raskere enn de har satt i drift kraftverk med fornybar energi som produserer tilsvarende energimengder. En konstruert energikrise gjør at det kan bli høye priser på fossil energi i lang tid.
«Gigantiske globale kapitalforvaltere dumper fortsatt titalls milliarder dollar i nye kullprosjekter og hundrevis av milliarder dollar til store olje- og gasselskaper» – ifølge en rapport fra Reclaim Finance, en organisasjon som avslører finanssektorens investeringer i fossilt brensel. Rapporten, med tittelen «The Asset Managers Fueling Climate Chaos», fant at til sammen 30 kapitalforvaltere har 82 milliarder dollar i selskaper som utvikler nye kullprosjekter og 468 milliarder dollar i 12 store olje- og gasselskaper.
Flertallet av kapitalforvalterne, 25 av de 30, er medlemmer av Net Zero Asset Manager Initiative (NZAM), som er et kollektiv av kapitalforvaltere med edle klimamål: «forpliktet til å støtte målet om netto null klimagassutslipp ved å 2050 eller tidligere, i tråd med globale anstrengelser for å begrense oppvarmingen til 1,5 grader Celsius, og å støtte investeringer i tråd med netto nullutslipp innen 2050 eller tidligere.»
Likevel har ingen av de 30 kapitalforvalterne som er undersøkt i rapporten, krevd at selskaper i sine porteføljer skal slutte med kull-, olje- og gassprosjekter. Vanguard var ett av seks selskaper som scoret dårligst. «Med over 300 milliarder dollar investert i fossilt brensel, har Vanguard det største etterslepet på klima blant kapitalforvaltnings-selskapene».
«Vanguard er verdens nest største kapitalforvalter etter BlackRock, og disse to gigantene er verdens to største investorer i fossilt brensel og selskaper som driver avskoging rundt om i verden,» sa Myriam Fallon, talsperson for The Sunrise Project, en miljø-organisasjon som støttet Reclaim Finance-rapporten.
Kilde: CNBC, utdrag fra artikkelen: Giant global asset managers have $82 billion in coal projects, $468 billion in oil and gas.
BlackRock er klar på verdens behov for å gå over til en karbonfri økonomi, og verdens største pengeforvalter har presset sine porteføljeselskaper til å sette mål for å nå en nullutslippsverden.
Investeringsforvalteren har rundt 10 billioner dollar i klientmidler. «Vi vil fortsette å investere i og støtte fossile brenselselskaper, inkludert oljeselskaper i Texas» skrev BlackRock i et brev fra januar i år.
«Vi er kanskje verdens største investor i fossile brenselselskaper, og som en langsiktig investor i disse selskapene ønsker vi å se disse selskapene lykkes og vokse» heter det i brevet, signert av Dalia Blass, BlackRocks sjef for eksterne anliggender.
Brevet fortsetter med å presentere selskapets beholdninger av fossilt brensel og prosjekter det har finansiert, inkludert gassrørledninger, en karbonfangstrørledning og et oljeleteselskap. BlackRock har eierandeler på rundt 9 % i Philips 66 og Occidental Petroleum; 8 % i Valero Energy og ConocoPhillips; og 6 % i ExxonMobil. Totalt sett har pengeforvalteren nesten 260 milliarder dollar investert i fossile brenselselskaper rundt om i verden, inkludert 91 milliarder dollar i Texas».
Artikkelen er hentet fra derimot.no sin kommentarspalte
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 529 ganger.
2 kommentarer. Leave new
Kolgruvene på Svalbard må bli opna og kome i full drift igjen.
Kolet har topp kvalitet og kan også bli brukt til anna enn brensel. Moderniserte kolgruver har blitt stengde av norske grønskollingar og uansvarlege politikarar.
Kanskje det er like greit at Russland tar kommandoen på øya.
Karbonfangst. Flyskam. Kjøttskam. Kupromp. Klimabrøl. Greta Superstar. Erna og klimamålene. Isbjørnfoto. Frels Freya. AOC melder verdens undergang. Extinction Rebellion i blodrøde kjortler. Så mye tåpelig. Vi deler kloden med duster.
MDG går forhåpentligvis under sperregrensa, så det er et lyspunkt.