POSTED IN Norge

Verdens fokus flyttes nå til Øst-Asia:

Konfliktene i Korea og USA to sider av samme sak?

0
Print Friendly, PDF & Email

Det er tydelig noe som skjer på og rundt den koreanske halvøyen nå. USA (Trump) vil trekke tilbake tropper fordi Sør-Korea ikke betaler for dem de beskyttelsespenger USA forlanger. Samtidig igangsetter krefter innad i Sør-Korea provokasjoner for å blokkere avspenningsprosessen mellom de to koreanske statene. Nord-Korea reagerer voldsomt slik de ofte gjør.

Parallelt med dette kommer så USAs Sør-Korea-ambassadør med utspill som av Trump-administrasjonen må oppfattes om bidrag i valgkampen til støtte for Joe Biden og en indirekte kritikk av president Trump.

Men det skjer også noe på andre fronter, også den norske. To norske politikere melder seg inn i «en internasjonal tverrpolitisk gruppe lovgivere, som jobber for å reformere hvordan demokratiske land nærmer seg Kina.»

At partilederen i et norsk regjeringsparti, Trine Skei Grande, slutter seg til en parlamentarikergruppe fra 8 vestlig-orienterte land med anti-kinesisk formål blir naturligvis lagt merke til i Beijing. Jeg tror ikke det er tilfeldig at kineserne «plutselig» oppdager korona-virus i norsk oppdrettslaks og at disse nå trekkes fra butikkhyller i Kinas hovedstad. Kina er et stor land og har mange hyllemeter med fiskeprodukter. Dette er et signal om at langt mer drastiske tiltak følger hvis ikke Tine S. Grande snur i tide.

Trine Skei Grande er en norsk politiker (V) og partileder i Venstre…Fra Wikipedia

Men det kan være at Skei Grande er så politisk tonedøv at hun ikke oppfatter signalet.

I alle fall viser alle disse tilsynelatende uavhengig enkeltmeldingene at det er Øst-Asia som nå er skjæringspunktet for den voksende konflikten mellom Kina og USA. Korea er et viktig og høyteknologisk fremvoksende marked og det er akkurat her Kina og USA indirekte barker sammen nå. På toppen av det hele har heller ikke våre nærsynte norske politikere fått med seg at USA befinner seg i solnedgangens tegn.

Historien under forener konfliktene på den koreanske halvøyen og konfliktene innad i USA.

Knut Lindtner

Harry Harris – ulydig USA-ambassadør til Sør- Korea. Snart vil han bli sparket.

Fra Moon of Alabama

På fredag ble det i USAs ambassade i Seoul hengt opp en stort «Black Lives Matter»-banner og det ble postet en tweet i den forbindelsen:

USAs ambassade er solidariske med våre venner amerikanere som sørger og protesterer fredelig for å forlange positive endringer.

Vårt «Black Lives Matter».banner viser vår støtte til kampen mot rase-urettferdighet og politi-brutalitet. Vi strever etter å bli et mer inkluderende og rettferdig samfunn.

Da jeg første gang så denne tweeten på lørdag lurte jeg på hvor lenge dette banneret vill henge oppe. Det var klart at Det Hvite Hus ville bli fornærmet for det, siden banneret og tweeten går mot Trumps valgtaktikk rundt den økende spenningen.

I dag (mandag) var banneret tatt ned.

Så et stort «Black Lives Matter»-banner hengt opp foran USAs ambassade i Seoul ble fjernet mandag, etter at president Donald Trump og utenriksminister Mike Pompeo ble gjort oppmerksomme på det,

Pompeo og Trump var begge to misfornøyde med banneret, sier folk. 

Et annet, mangefarget «pride»-banner som anerkjenner lesbiske, homofile, biseksuelle, transkjønnede og annerledes personer ble også fjernet på mandag. Det ble erstattet med et banner som minnes at det er 70 år siden Koreakrigen tok slutt.

Å henge opp et banner som i Seoul kan bare forstås som en offentlig protest mot Trump. USA-ambassadøren i Sør-Korea er Harry Harris, en tidligere 4-stjerners general og sjef for USAs Stillehavskommando:

«USA er en fri og mangfoldig nasjon.  Ut fra det mangfoldet er det vi henter vår styrke», sa USA-ambassadøren til Sør-Korea Harry Harris da han twitret et svar som det offisielle svaret fra ambassaden. Der siterte han også tidligere president Kennedy.

I fjor hengte ambassaden også opp et stort regnbueflagg til støtte for «LGBTQ s Pridemåned», til tross for ordre fra utenriksdepartementet om ikke å heise flagget.

Harry Binkley Harris jr. er en amerikansk firestjerners admiral i USAs marine, som er øverstkommanderende i stillehavsflåten. Han ble forfremmet til firestjerners admiral da han fikk jobben øverstkommanderende på Hawaii i 2013. Wikipedia

Her er Harris sin fulle tweet:

«Jeg tror på det president JFK sa den 10. juni 1963 ved et amerikansk universitet:’om vi ikke nå kan få slutt på forskjellene kan vi i det minste gjøre verden trygge for mangfoldet’. USA er en fri og mangfoldig nasjon – og det er fra dette mangfoldet vi kan hente vår styrke».

Harris er en asia-amerikaner. Hans mor er japansk. Jeg er sikker på at han tar anti-rasisme alvorlig (selv om hans arrogante oppførsel overfor koreanerne skulle tyde på noe annet.)

Opprinnelig skulle Harris bli USAs ambassadør til Australia. Det ville vært en luksuriøs og lett jobb. Men for to år siden beordret Trump og Pompeo han til Seoul for å forberede Trumps samtaler med Nord-Koreas formann Kim Jong-un. Harris er kjent som en Nord-Korea-hauk.

Når det gjelder Nord-Korea så har Harris uttrykt forsiktighet mot å falle for landets såkalte «sjam-offensiv», noe som indikerer at Kims regime snart kan komme til å true både USA og Sør-Korea. Under en høring i House Armed Services Committee i februar gjaldt  det sikkerhet i den Indo-Stillehavs-regionen. 

Ifølge Harris er Kims ønske å gjenforene Korea-halvøya under et enkelt kommunist-system. «Han er på krigsstien for å oppnå det han mener er hans naturlige plass», sier han. Harris går inn for å styrke USAs rakettforsvar, så vel som økonomisk og diplomatisk press «for å bringe Kim Jong-un til fornuft, men ikke på knærne». 

Ved flere anledninger har Harris snakket Sør-Korea og dere regjering rundt. Det har vært offentlige demonstrasjoner mot han, og en gruppe unge mennesker har til og med klatret over muren til ambassaden for å protestere mot hans arrogante oppførsel.

Fra demonstrasjonene mot Harris (rosa med arr i fjeset). En må også merke seg det streke hatet mot Japan hos mange koreanere etter landets herjinger i Korea under 2. verdenskrig.

Det ser ut som om Harris har fått nok av denne utakknemlige jobben. Det gikk rykter i april om at han ikke ville bli der under en andre Trump-periode, eller at han til og med kunne søke avskjed tidligere.

Han har sagt privat at han ikke planlegger å bli lenger enn til presidentvalget i november, enten nå Trump vinner eller ikke. Hele fem kilder har fortalt dette til Reuters.

Harris er en 40 år gammel veteran i USAs marine, og Trumps utnevnelse til ambassadør i Seoul kom i 2018. Han har uttrykt økende frustrasjon rundt spenningen og dramaet i sin funksjonstid, sier kildene. Alle er naturligvis anonyme på grunn av det følsomme rundt at saken er diplomatisk.

I desember ødela de som protesterte et portrett av Harris under en demontrasjon utenfor USAs ambasadde mens de sang: «Harris ut! Vi er ingen USA-koloni. Vi er ingen automatisk tellemaskin!»

Jeg gjetter på at Harris beordret både LGBT og BLM-bannerne  opp med hensikt for å fornærme Trump og Pompeo. 

«Gi meg sparken hvis dere tør».

Som tidlige høyt rangert general er han lik Dempsey, Mullen og Mattis, som nylig protesterte mot Trumps trussel  om å sette inn det militære mot de som protesterte, 

Dette er mannen som vil si fra før han forlater sin post. Og det er sannsynlig at det kan skje før eller senere.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst.

Forsidebilde fra: https://www.artpeoplegallery.com/surrealism-of-korea/

https://www.moonofalabama.org/2020/06/harry-harris-insubordinate-us-ambo-to-south-korea-soon-to-be-fired.html#more

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Påstand: 97% av alle forskere: Global oppvarming er menneskeskapt!

En bløff!

Forrige innlegg

Palmesaken:

Den er ikke løst, men begravet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.