POSTED IN Endring av politikken

Verden står overfor en todeling:

Norge fortsetter som USA-vasall.

0
Print Friendly, PDF & Email

Den kinesiske ambassadøren fra Kina i USA sier at USA nå må bestemme seg om de vil godta at det eksisterer enda en økonomisk stormakt på høyde med dem selv.

Jeg regner med dette som et propagandautspill, for det har helt sikkert folkene bak USA politikk (The Deep State) forlengst gjort. Det har sett tegnene i tiden for mange år siden og har forstått at deres tid snart er ute såfremt de ikke gjør grep.

Og grepene kommer nå i form av stadig utvidete sanksjoner mot land etter land og økonomiske og juridiske tiltak for sikre USA-selskaper. Huawei-saken er er godt eksempel på dette og det samme er sanksjonstiltakene mot North Stream, gassrør-ledningen fra Russland til Tyskland gjennom Østersjøen.

Norge og andre vasall-stater vil bli tvunget å velge side for verden deles nå stadig tydeligere opp i to deler, med en del stater (f.eks. India) midt i mellom som vil prøve å tjene på motsetningene (to-delingen) som er i ferd med å dannes.

Det som er i ferd med å skje så vi nettopp i Storbritannia som ble tvunget til å oppgi Huawei som leverandør til 5G-nettverket de skal bygge opp. Det vil koste landet flere titalls milliarder kroner og årelange forsinkelser av utbyggingen. Norge vil bli utsatt for et tilsvarende press og det er naivt å tro det finnes noen her i landet som vil gjøre motstand.

Det er tilstrekkelig å minne om F-35-saken der Norge valgte et ubrukelig fly for å tekkes USA. Flyet er så fullt av feil at det står i store deler av tiden på bakken og er så komplisert at det er nesten ingen som kan reparere det. 

Flyet tjener heller ikke til forsvar av Norge, men utelukkede til angrep – av hvem?

Prognoser slår ikke alltid til, men utviklingen så langt peker mot dette.

I alle fall vil Norge hele tiden bli presset over på USA-siden i denne konflikten. Og siden den raskest voksende økonomien og teknologien nå er i Kina, verdens flertall er i Asia (4 av 7-8 milliarder) og verdens største marked dermed befinner seg der, vil vi lett havne i en bakevje.

Kanskje vil vi, etter press fra USA, måtte gi nye freds-priser til dissidentere  i Kina (Hong-Kong-opprørere?). Da mister vi det kinesiske markedet for eks. for norsk lakseeksport. Slike tiltak (priser og utmerkelser) begrunnes med fine ord som menneskerettigheter, demokrati, humanisme, osv, men det er bare for å gjøre grisen lekker.

Nei, USAs ledelse har allerede tatt et fundamentalt valg: Full motstand mot Kinas fremvekst som stormakt. Det er Norge som kommer i klemme, men dessverre er også valget her tatt for oss. Vi har så ensporete og underdanige ledere innen alle samfunnsektorer at vi faller på kne når signalet kommer fra «His Masters Voice».

På litt lengre sikt tror jeg næringslivet ville tjent på en annen kurs, men der tenkes i stor grad kortsiktig slik markedet krever av dem.

Knut Lindtner

Den kinesiske ambassadøren sier USA snart må ta et «fundamentalt valg».

USAs og Kinas ambassader i Myanmar driver og fornærmer hverandre og angriper hverandre over Sør-Kina-Havet.

Av Dave DeCamp.

Spenningen mellom USA og Kina øker raskt dag for dag. Kinas ambassadør til USA sier Washington nå må ta et «fundamentalt valg» om sitt forhold til Beijing.

Cui Tiankai

«Jeg mener at det fundamentale spørsmålet for De Forente Stater er svært enkelt», sa ambassadør Cui Tiankai i et intervju med CNN på lørdag.

«Er De Forente Stater rede, og villige, til å leve med et annet land med en svært forskjellig kultur, et svært forskjellig politisk  og økonomisk system … i fred, og samarbeide om så mange og fortsatt voksende globale utfordringer?»

Cuis kommentar kom etter at Trump-administrasjonen har tatt grep rundt tallrike hete uenigheter mellom de to maktene, som Hong Kong, Xinjiang, Sør-Kina-havet og handel.

Trump-administrasjonen vurderer også å innføre reiseforbud som vil berøre medlemmer av det kinesiske kommunist-partiet og deres medlemmer.

På søndag svarte Kinas ambassade i Myanmar på påstandene til Beijing om Sør-Kina-Havet. Den kinesiske ambassaden sa at USA «på en vanvittig måte rakker ned på« Kina, og driver på med å danne en kile mellom Kina og deres naboer i Sør-Øst-Asia. 

Flåteøvelsene som USA foretar i Sør-Kinahavet er militærpolitisk posering. De er farlige for de kan ved uhell utløse faktiske konflikter. Skipene USA sender inn i området er virkelighet «sitting ducks» og kan fort utraderes av kinesiske missiler.

Ambassaden sa at USA driver med «motbydelige ting» som gjelder Kina, og at de har vist fram en «selvgod, hyklersk, foraktelig og stygg side».

Den kinesiske ambassaden svarte på en uttalelse som kom fra USAs ambassadør i Myanmar på lørdag.  Ambassadøren sa at Kinas siste aksjoner i Sør-Kina-Havet og i Hong Kong var del av «et større mønster for å underminere suvereniteten til landets naboer».

I de siste ukene har USA gjennomført massive militærøvelser i Sør-Kina-Havet. To ganger har de sendt krigsklare hangarskip inn i omstridt havvann.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Er de å foretrekke fremfor Trump?

Demokratene blokkerer tilbaketrekning fra Afghanistan.

Forrige innlegg

Er dette korrupsjon?

Å sitte på begge sider av bordet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.