POSTED IN Japan, Militære/våpen/teknologi

Verden i endring:

Japan skroter USAs missilsystem.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Det mest interessante ved meldingen under er det som ikke sies. At Japan skroter Lockheed Martins og Raytheon sitt anti-rakettsystem er fullt forståelig. Det er dyrt og ikke effektiv. Det russiske S-400 systemer er bedre enn det USA-produserte på mange måter, men det er ikke her den virkelige hunden ligger begravet.

Jo større masse et legeme har desto sterkere er dets tiltrekningskraft Tyngdekraft). Dette gjelder også i den kapitalistiske økonomien.

Den er plassert og nedgravet i en helt annen hage og det er i Kinas. Kinas sin økonomiske tyngdekraft trekker stadig sterkere i Japans økonomi mens USAs svekkes hele tiden. Denne prosessen er altså dobbeltvirkende og vil prege hele politikken i verden fremover. Kina kan ikke lenger oversees med verden sterkeste økonomi som fortsatt vokser og som påvirker alle land i verden, ikke minst de nærmeste.

Selv om Japan har sterke økonomiske, politiske og ikke minst militære bånd til USA (landet er i praksis fortsatt okkupert av USA) kan landets kapitalister ikke i lengen stå imot den enorme tiltrekningen som fremveksten av den kinesiske økonomien representerer.

Vi vil se at gamle tilknytninger og politiske ankerfester vil ryke i tiden som kommer for ingen krefter under kapitalismen kan stå imot kapitalens krav til vekst og avkastning. Og det vil ikke være de sentrale trossene som går først, men slike som denne artikkelen under forteller om. De svakeste og minst viktige går først.

Korea og Japan har i en lang periode hatt et meget vanskelig politisk forhold. Korea var en tid en viktig del av et japanske imperiet. (Bildet: Soldater fra Koreakrigen 1950-53)

For ingen i Japan trenge dette missilsystemet som ikke gir trygghet men bare er en utgift. Nord-Korea-trusselen er fiktiv.  Nord-Korea har utviklet sine våpensystemer for å ikke ende opp som Libya, ikke for å true nabolandene. Men produsenten av rakettforsvar-systemet trenger salget for sin egen vekst.

I virkelighet sparer Japan seg for en unødvendig utgift og vedtaket påfører USA nok et politisk nederlag. Det vil komme flere i tiden fremover, det er helt sikkert – hvis da ikke verden ender opp i en ny stor krig. Det er ikke for ingenting at USAs strateger peker på Kina som USAs største utfordring i tiden som kommer og omprioriterer ressursene for å møte landet.

Europa blir mer og mer en utkant for de kommende begivenheten og vil bli nedprioritert fordi Russland aldri har egentlig vært noen trussel, bare et skremmebilde en her trengt for å få politisk og økonomisk støtte til Natos opprustningstiltak.

Knut Lindtner

Japan bekrefter at de skroter USAs Aegis Ashore Missile Defence System.

Fra The Defence Post

Japan har skrotet utplasseringen av USAs anti- missil-system, noe som ellers ville kostet dem flere milliarder dollar.

Det bekrefter regjeringen i Japan på torsdag, noen dager etter at de sa programmet hadde blitt suspendert.

Missiler fra Aegis Ahsore-systemet skulle plasseres i to regioner ifølge dette kostbare og kontroversielle programmet.

Slik presenteres dette systemet for kundene. Det er åpenbart at det er enten Kina eller Nord-Korea som er fienden til tross for at disse ikke har fremsatt trusler mot landet.

Men regjeringen ombestemte seg etter press fra lokale beboere som var bekymret over risikoen ved å ha et rakettforsvarssysten i bakgården sin.

«Det nasjonale sikkerhetsrådet diskuterte denne saken, og kom til den konklusjon at utplassering av Aegis Ashore i Akita og Yamaguchi skal bli annulert» fortalte forsvarsminister Taro Kono til et møte med det styrende Liberal Democratic Party.

«Jeg vil beklage på det dypeste at saken kom så langt».

Regjeringen hadde opprinnelig garantert at missiler ikke ville lande i befolkete områder nær der systemet var utplassert.

Men forrige uke, da de hadde kunngjort at utplasseringen av systemet var blitt suspendert, sa Kano videre at det løftet ville kreve en kostbar og tidsforlengende oppgraderingen av systemets hardware.

The Aegis Ahore System som skulle kjøpes inn i 2017 var beregnet å koste Japan 4,2 milliarder dollar, som skulle betales over tre tiår.

Men det har vært forskjellige påstander om den første beregningen ville komme til kort når det gjaldt de virkelige kostnadene. 

Japan kan nåes uten problemer med missiler fra Nord-Korea.

Avtalen om å kjøpe systemet ble sett på både som del av forsøket fra Tokyos side på å styrke sine forsvarskapasiteter etter at Nord Korea hadde skutt ut sine raketter, men også for å skape nærmere bånd til Washington.

USAs president Donald Trump har presset sine allierte til å kjøpe flere amerikanske produkter, inkludert militært utstyr.

Japans væpnede styrker har lenge hatt restriksjoner når det gjelder selv-forsvar. Landet er tungt avhengige av USA med en bilateral sikkerhets-allianse. 

Statsminister Shinzo Abe sa forrige uke at regjeringen var nødt til å vurdere alternativer til Aegis Ashore-systemet.

«Det må ikke bli noen hull i vårt lands forsvar. Vi ønsker å fortsette diskusjonene om nødvendige tiltak», sa han.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Hidde van Esch

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Bjørnar Bolsøy
    29 juni 2020 22:15

    «Slik presenteres dette systemet for kundene. Det er åpenbart at det er enten Kina eller Nord-Korea som er fienden til tross for at disse ikke har fremsatt trusler mot landet.»

    At forholdet mellom Kina og Japan har vært anspent i tiår er ingen hemmelighet.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Thierry Meyssan:

I løpet av tre måneder er Midt-Østen-konfliktene er snudd på hodet.

Forrige innlegg

Sverige:

Krise for det grønne skiftet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.