Russland forlater den internasjonale romstasjonen etter 2024
Moskva har planer om å begynne å bygge sitt eget romfartsanlegg, sier Roscosmos-sjef
Russland vil trekke seg fra prosjektet International Space Station (ISS) med Vesten etter 2024, sa den nye sjefen for landets romfartsorganisasjon Roscosmos, Yury Borisov, tirsdag.
Moskva har til hensikt å oppfylle alle sine forpliktelser overfor utenlandske partnere som en del av ISS-prosjektet, men «beslutningen om å trekke seg fra denne stasjonen etter 2024 er tatt», sa Borisov til president Vladimir Putin under et møte i Kreml.
«Jeg tror at innen den tid vil vi begynne å sette sammen en russisk romstasjon,» la romsjefen til.

I følge Borisovs visjon skulle Russlands bemannede romfart være en del av et systematisk vitenskapelig program, slik at hvert oppdrag vil gi landet ny kunnskap.
Den tidligere sjefen for Roscosmos, Dmitry Rogozin, hadde spådd at ISS, som NASA planlegger å operere til 2030, ville «falle fra hverandre» innen den tid med mindre «store mengder penger» er investert i reparasjonen.
Men forsøk på å holde stasjonen i bane er ikke lenger hensiktsmessig for Russland på grunn av det nåværende geopolitiske miljøet, påpekte han.
Borisov erkjente også i april at de russiske stasjonsmodulene har gått ut på dato.
ISS ble skutt opp i 1998 som en felles innsats av russiske, amerikanske, japanske, kanadiske og europeiske romorganisasjoner. Det er delt inn i russiske og amerikanske seksjoner, hvor sistnevnte drives av USA og andre deltakere i prosjektet.
Roscosmos hadde tidligere delt tegningene av sin etterfølger til ISS, Russian Orbital Service Station (ROSS). Det er planlagt å gjøre stasjonen automatisert, med kosmonautene som kun kommer dit for å betjene og erstatte utstyret. ROSS vil bestå av fire moduler og en romfartøy-vedlikeholdsplattform. Den er designet for å være vert for et mannskap på to til fire personer.
https://www.rt.com/russia/559652-space-station-quit-timeframe/
Forsidebilde: Bryan Goff
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 83 ganger.