POSTED IN Venezuela

Venezuela:

Hvor er USAs kupp-president?

0
Print Friendly, PDF & Email

USA har lenge forøkt å fjerne landets valgte president og innsette en som ville følge USAs ønskete kurs for landet. I Norge som i de fleste andre land ville en slik person bli oppfattet som forræder og særlig etter at det i vår ble gjort militært kuppforsøk mot landet – åpenbart inspirert, organisert og finansiert av USA.

Tidligere i vår prøvde utenlandske leiesoldater og to USAnske sikkerhetseksperter å igangsette et åpent opprør mot landets politiske ledelse ved å landsette en militær gruppe som skulle være gnisten i et opprør og militærkupp. Det mislyktes fullstendig.

Juan Gerardo Guaidó Márquez er en venezuelansk ingeniør og politiker. Han er medlem av partiet Voluntad Popular, og er føderal deputert for delstaten Vargas. Han har tjent som president i Venezuelas nasjonalforsamling siden 5. januar 2019. Wikipedia

Men disse hadde åpenbart kontakter med andre venezuelanske politikere. Slikt må oppfattes av den politiske ledelsen som åpent forræderi. Dette forstår alle. Derfor holder flere av disse politikerne seg nå skjult for ikke å bli arrestert og tiltalt for å gå i fremmede makters tjeneste.

Det viktige er ikke om Juan Guaido skjuler seg i en ambassade men at han skjuler seg. For nå må mannen stilles for retten. Uten at det skjer mister den venezuelanske ledelsen troverdighet. En kan ikke tjene en fremmed makt og samtidig heve at en tjener sitt lands interesser.

Selv de som for et år siden støttet han forstår at det er en grense for alt. Derfor har han mistet all oppslutning i befolkningen (2% ifølge meningsmåling) og sin troverdighet av det som har skjedd. Og USA har lidd nok et politisk nederlag.

Knut Lindtner

Venezuelas utanriksminister seier Guaido har forskansa seg i den franske ambassaden i Caracas – ber Paris ‘utlevere flyktningen’

Den venezuelanske opposisjonsleiaren Juan Guaido har tatt tilflukt i den franske ambassaden i landets hovudstad, seier utanriksminister Jorge Arreaz. Guaido har tidlegare prøvd å fjerne rykta, og har insistert på at han er «med folket».

OPPDATERING: Seinare på fredag nekta ein talsmann for det franske utanriksdepartementet for at Guaido var inne i den franske residensen i den venezuelanske hovudstaden.

Leopoldo Eduardo López Mendoza er en venezuelansk politiker og tidligere politisk fange. Han grunnla det politiske partiet Primero Justicia i 2000 med Henrique Capriles Radonski og Julio Borges og ble valgt til ordfører i Chacao kommune i Caracas i regionvalget i juli 2000. Wikipedia

«Vi kan ikkje entre området til eit anna land sin ambassade i noko fall, i dette tilfellet Spania eller Frankrike,» sa Arreaza på torsdag, og refererte til både Guaido og opposijonsleiarfellen Leopoldo Lopez, som flykta til eit spansk diplomatisk anlegg rett etter eit mislykka forsøk på å hisse til opprør i april 2019. Arreaza seier dette betyr at ein arrestasjon av dei to mennene «ikkje er mogleg».

«Vi håpar at desse regjeringane gjer det rette … og overgir flyktningane til Venezuelas rettsvesen. Det er ei skam for diplomatiet til Spania, det er ei skam for diplomatiet til Frankrike, som dei vil måtte betale dyrt for, svært snart.»

Tidlegare denne veka hinta Maduro om at ein «flyktning frå rettsvesenet» var «gøymd i ein ambassade», med ganske utilslørt referanse til Guaido, sjølv om han ikkje nemnde namnet hans eller spesifiserte kva for land sin ambassade det var snakk om. Guaido verka avvisa påstanden; han twitra «dei lyg for dykk,» medan han hevda å vere «kor som helst, med folket».

På torsdag dukka Guaido opp i eit bilete delt på sosiale media av opposisjonskontrollerte ‘National Assembly’, ei parallell eining som Guaido kalla inn i januar etter at han tapte plassen sin som leiar for lovgivningsmakta. Biletet viser eit venezuelansk våpenskjold som heng på veggen, men kor den USA-støtta opposisjonsgallionsfiguren er, eller på kva tid biletet var tatt, er uklart.

De to tilfangetatte USA-borgerne fra kuppforsøket i vår.

Guaido har lenge prøvd å styrte Maduro frå makta (i 2019 erklærte han seg sjølv til «interimpresident» for Venezuela, og fekk umiddelbart USA si støtte). I fjor dukka han opp ved Lopez si side, då dei to prøvde å inspirere til massedesertering frå militæret og tryggingsstyrkane. Men oppstandsforsøket rann bort i sanden på eit par dagar, då stordelen av troppane heldt på sin lojalitet overfor Maduro si sosialistiske regjering.

I eit anna openlyst kuppforsøk i mars storma 60 venezuelanske avhopparar, saman med to amerikanske leigesoldatar, landet si kystlinje, men dei vart raskt stoppa, med nokre av avhopparane drepne og over eit dusin arresterte, blant desse amerikanarane. Sjølv om Guaido har nekta for å ha noko samband med komplottet, har dokument seinare blitt lekka frå andre opposisjonsmedlammar, der han blir kalla «sjefskommandant».

Omsett av Monica Sortland

https://www.rt.com/news/490841-guaido-french-embassy-foreign-minister/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Kosovos statminister:

Jeg tjener USA.

Balkankrigenes hensikt: Gi USA militært fotfeste.

Forrige innlegg

7. juni en nasjonaldag

Norge har Europas minst nasjonale samfunnselite?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.