POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Våre medier forteller det ikke.

Men nå forberedes noe avgjørende i Ukraina fra russisk side.

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

I UKRAINA «SKJER DET NOE NÅ»

av Larry Johnson

Sekstitallsbandet, Buffalo Springfield, hadde en hitlåt som jeg tror fanger den dramatiske utviklingen i Ukraina og Russland de siste 36 timene – «There’s Something Happening Here:»

Sammenbruddet av ukrainsk motstand i Soledar ble bekreftet selv av noen av de mest trofaste tilhengerne av Ukraina, noe som betyr at Bakhmut forventes å komme under russisk kontroll i løpet av de neste dagene. Russiske styrker beveger seg fra sør, nord og øst og skaper en potensiell gryte som vil føre til at ukrainske soldater i Bakhmut  vil være omringet.

Husker du min siste artikkel? Jeg krediterte CNN for å ha fått noe riktig. Vel, du kan slappe av, CNN er tilbake i propaganda-rekkene og klarer ikke å forstå hva som skjer:

Russlands forsvarsdepartement kunngjorde nok en omstilling av sjefene som leder krigen i Ukraina på onsdag, ettersom kritikken øker over at fremgangen i krigen er stoppet opp.

Fra kunngjøringen fremgikk det  at general Valery Gerasimov, sjef for den russiske generalstaben, ville bli den overordnede sjefen for kampanjen, med den nåværende sjefen, Sergey Surovikin, som en av hans tre varamedlemmer. . . .

Mark Galeotti, senior stipendiat ved Royal United Services Institute, sa «det er en slags degradering [for Gerasimov] eller i det minste et giftbeger. Han har nå fått det og jeg mistenker at Putin har urealistiske forventninger igjen.»

https://edition.cnn.com/2023/01/11/europe/russia-valery-gerasimov-ukraine-commander-intl

Feil. Feil. Feil. Ja, generalstabssjefen for hæren Valery Gerasimov ble utnevnt til sjefen for Joint Group of Forces og Sergei Surovikin utnevnt til øverstkommanderende for Aerospace Forces General of the Army. Dette var ikke en kommando-omstokking på grunn av misnøye med Surovikins prestasjoner de siste tre månedene. Tvert imot – jeg tror det signaliserer at Russland gjør klar for en kraftig opptrapping i sine operasjoner for å eliminere den ukrainske militærtrusselen.

Å la Surovikin fokusere på «Luftstyrkene» betyr at russiske luft- og romoperasjoner sannsynligvis vil komme i «overdrive». Til nå har det russiske luftforsvaret spilt en minimal rolle i kampene de siste 11 månedene. Å sette Gerasimov som leder for Joint Group of Forces er et klart signal om at kommandooppgaven fremover kommer til å bli mer kompleks og omfattende. Cue Bachman Turner Overdrive, You Ain’t Seen Nothing Yet:

La meg gi deg et par mer relevante opplysninger. La oss starte med en stor bevegelse av den russiske marinen i Svartehavet:

I morges forlot russiske marineskip og ubåter sin base ved Novorossiysk, i Svartehavet, i massevis. Dette er svært uvanlig og kan indikere pågående operasjoner.

Kilder sett av Naval News bekrefter utvandringen. Gruppen inkluderte Project 11711 Ivan Gren-klassens landingsskip, Pyotr Morgunov, det største amfibieskipet i Svartehavet.

Den inneholdt også alle de tre ubåtene i Project 636.3 Improved-Kilo-klassen som var til stede ved basen. Analyse tyder på at andre krigsskip også seilte, og etterlot bare noen få krigsskip og støttefartøy i havnen. Så tømt for båter har sannsynligvis ikke Novorossiysk vært på mange måneder.

https://archive.ph/2023.01.11-191333/https://www.navalnews.com/naval-news/2023/01/sudden-surge-in-russian-navy-ships-and-submarines-in- svartehavet/#selection-703.0-715.293

Samtidig fortsetter Russland å bygge opp sine militære styrker i Hviterussland:

Personell, våpen, militært og spesialutstyr fra de russiske væpnede styrkene vil fortsette å ankomme Hviterussland.

I helgen kunngjorde det hviterussiske forsvarsdepartementet at en betydelig taktisk flyøvelse mellom hviterussiske og russiske styrker vil finne sted fra slutten av januar til begynnelsen av februar. Det russiske militæret har utplassert mer enn et dusin helikoptre i Hviterussland, inkludert Mi-8 transport og Mi-24 og Ka-52 Alligator angrepshelikoptre. I følge British Military Intelligence har noen av helikoptrene «Z»-krigsmarkeing som russiske styrker bruker på bakken i Ukraina.

«Den nye utplasseringen av russiske fly til Hviterussland er sannsynligvis en genuin øvelse, snarere enn en forberedelse til eventuelle ytterligere offensive operasjoner mot Ukraina,» vurderte den britiske militære etterretningen i sitt siste anslag over krigen.

En ting til – Hvor er tsjetsjenerne? Hvis du fulgte slaget ved Mariupol i mai, ble de sosiale mediekanalene fylt med video av de skjeggete russiske muslimene som ropte Allahu Akbar mens de knuste den ukrainske Azov-bataljonen. Nå ingenting. De er der ute et sted i betydelig antall, men har ennå ikke blitt operativt utplassert som styrker. Klargjør de seg til en ny offensiv?

Sett deg selv i skoene til den ukrainske generalstaben. På østfronten blir soldatene dine slaktet og mister kritisk territorium til Russland. Bakhmut/Soledars forsvarslinje har blitt brutt. Du må forsterke Kramatorsk/Slovyansk-linjen, men det er begrenset antall trente tropper.

Samtidig må du tenke på om russerne kommer til å sette i gang et amfibie-/luftangrep på Odessa. Har du nok styrker eller tilgjengelige forsterkninger til å befeste og forsvare Odessa. Så er det oppbyggingen i Hviterussland. Hviterussland og Russland har samlet nok bakke- og luftstyrker til å utgjøre en troverdig trussel mot Kiev.

Hvor skal Russland slå til? Det er derfor Gerasimov har overtatt den overordnede kommandoen over disse fellesstyrkene. Han kunne bruke finter fra styrker i nord og sør for å slå fast ukrainske tropper og sette i gang et stort angrep fra øst. Eller han kunne beordre fulle angrep fra nord, sør og øst. Han har også andre alternativer.

Vesten og Ukraina hevder at Russland ikke kan sette i gang en troverdig offensiv operasjon før våren. Jeg vet ikke om Vesten legger ut det budskapet som en del av en propagandakampanje for å overbevise Russland om at Ukraina ikke er forberedt på en vinteroffensiv, eller om de virkelig tror det. Det eneste jeg vet med sikkerhet er at Russland, som en verdensmester i poker, skjuler kortene sine og bare viser Ukraina hva de vil at de skal se. Kommer Russland til å gå all in eller vil det fortsette å male i stykker (ukrainske styrker, red.)?

Oversatt og bearbeidet av redaksjonen

Forsidebilde: Arif Nur Rokhman

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • zerohedge.com
  «Sjøforsvarets sekretær Carlos Del Toro mener USA snart kan stå overfor en avgjørelse om å bevæpne seg selv eller Ukraina, på grunn av raskt uttømmende lagre.» Dårlig med ammunisjon etter hvert, hvis dette varer seks måneder eller opptil ett år, sier de. Snart slutt på kruttet? «Rapid depletion of US ammo stockpiles.»

  Svar
  • «USA snart kan stå overfor en avgjørelse om å bevæpne seg selv eller Ukraina, på grunn av raskt uttømmende lagre.»

   ‘Våpenstøtten til Ukraina tar seg ytterligere opp. Ved inngangen til krigens andre år skal landet få både stormpanservogner, stridsvogner og avanserte rakettsystemer av USA og andre vestlige land. Også Norge trapper opp våpenstøtten til ukrainerne.
   …..Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov hevder de store våpenleveransene fra Nato-land i realiteten betyr at de er blitt Nato-medlem.’
   nrk.no/urix/ukraina-hevder-de-i-realiteten-har-blitt-nato-medlem-1.16255799

   Vi kan antagelig vente litt av hvert fra et desperat USA/Nato framover.
   Atomvåpen har de jo brukt mot to sivile byer tidligere for å skremme Sovjetunionen. Og for å beholde verdensmakten militært, – men først og fremst mafia- økonomisk.
   – For ikke å glemme brannbombingen av Dresden.

   Svar
   • Arno Mong Daastøl
    15 januar 2023 17:46

    Dette er en god og saklig kommentar, – bortsett fra flere viktige utelatelser som f.eks. «alliert» brannbombing av sivile Tokio, det sivile Hamburg osv. osv. USA har vært et VOLDSREGIME siden 1776. Antakelig, kan bare det Britiske Imperiet konkurrere i «vold per capita».

    «Atomvåpen har de jo brukt mot to sivile byer tidligere for å skremme Sovjetunionen. Og for å beholde verdensmakten militært, – men først og fremst mafia- økonomisk.
    – For ikke å glemme brannbombingen av Dresden.»

 • Torfinn Slettebø
  13 januar 2023 13:02

  Eg ser på Steigan.no at NKP heldigvis står støtt mot Nato-propagandaen. Partiet Raudt vil ikkje senda våpen og vert utsett frå eit primitivt åtak av Raymond Johansen. Stå støtt! Utspelet frå Terje Kolbotn, Lars Borgersrud og Boye Ullmann er vanvittig og må avvisast kontant. Våpen for Nato-utviding!

  Svar
 • Wasan Totland
  13 januar 2023 19:09

  Det blir kaldere vær framover. Russerne ville aldri sette i gan noe slikt uten stabilt kaldt vintervær.

  Svar
 • Ja det var den vinteroffensiven. Mange trudde den skulle komme uka etter nyttår, men da erklærte Putin våpenhvile. Til Kokainskys nææh.
  Og nå er det snart årsdag, 24 feb er ikke langt unna og da er vinteren på hell. Men i stedet er det kamper i Bakhmut og Soledar, hvilket er nesten helt inne i Donbass kjerneområde. Det er så man må spørre om hvor langt er de egentlig kommet? Det meldes forsåvidt ikke om mere bombing av Donbass fra Ukrainernes side.

  Svar
 • Russland krigar ikkje meir enn dei må. Dei har tid. Det er Vesten som blør mest økonomisk og militært.
  Neste vinters offensiv? Natobasane i Polen, Romania, Tyskland? Og Noreg? Etter alle unge menn i Ukraina er døde eller ute? Folketalet er halvert.
  Er det Russland som lokkar NATO lenger inn i krigen for å slå dei, etter først sjølv å ha blitt lokka inn?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Data fra land med lav covid-dødelighet.

Dødstallene begynte å stige etter vaksinasjonskampanjen.

Forrige innlegg

Ny undersøkelse fra USA.

I mange delstater er smitte- og sykdomsfaren størst for de med flest doser.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.