POSTED IN Kupp/Fargerevolusjoner, Russland

Var det et vestlig kuppforsøk?

Men så sporet det helt av fordi støtten til Putin er stor.

11 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Fortsatt spekuleres det rundt det angivelige «kupp-forsøket» i slutten av juni i Russland. Under er et bidrag fra en som kjenner «lusa på gangen» fra sitt mangeårige arbeide i CIA. At han har mange venner både som jobber det og som har arbeidet der, er naturligvis en fordel.

Men om han har rett kan ikke vi avgjøre. Det vi ser er at NRK-versjonen ikke er ment for å oppklare det som skjedde men å forvirre den norske befolkningen.

Knut Lindtner
Redaktør

Var Prigozhins opprør en operasjon fra vestlig etterretning som sporet av på grunn av russiske spioner?

Av Larry Johnson

Larry Johnson er tidligere analytiker i CIA.

Det er fortsatt ikke noen enighet om motivet Jevgeny Prigozhin hadde for opprøret. Det er fullt av spekulasjoner. Noen velger versjonen «et ekte kupp», i motsetning til et «late-som-kupp». Men disse måtene å tolke det på overser noen urovekkende uregelmessigheter  og fakta, som antyder et sofistikert dobbelt-spill-bedrag.

Min venn Steve Bryen, en gammel venn fra USA-forsvaret, har levert en utmerket oversikt rundt dette:  «Hva som ikke hendte i Russland – Det var ikke noe opprør, og Prigozhin kunne ikke levere det han lovet».

Steve er fortsatt godt inne i USAs etterretning og forsvar, og han kommer med en bombe av en avsløring når han forteller at Prigozhin var i kontakt med ukrainsk militær etterretning.

For å kunne sette i gang denne operasjonen måtte Prigozhin i lengre tid , seks eller flere måneder tidligere, ta flere avgjørelser. Blant disse var de stadige, og beviselig falske beskyldningene, om at han ikke fikk nok ammunisjon til kampen om Bakhmut. Samtidig kom han med beskyldningen om at den russiske hærledelsen var korrupt, og at de nektet å forsvare hans flanke under kampene om Bakhmut,. og at det var massive tap i Ukraina-krigen. Ikke noe av dette var sant.

Men det viser seg at det var mer enn det. Kilder rapporterer at Prigozhin har vært i kontakt med ukrainsk militær etterretning (kjent som HUR MO) minst siden januar i år. Noen kilder sier at han fløy til Afrika, der Wagner-styrker opererer. Der skal han ha hatt et møte med tjenestemenn fra ukrainsk etterretning.

Samtidig er det rapporter om at han også har snakket med et antall enheter fra spesialstyrker inne i Russland og bedt dem slutte seg til han.

Jeg tror at Steves kilder om dette er solide. Se spesielt på timingen – f.eks. et møte i januar. Det var en måned eller så etter at Prigozhin kom med sine verbale angrep mot Russlands forsvarsminister Shoigu og stabsgeneral Gerasimov. I tillegg skal han, ifølge lekkasjene hos Jack Texeira, ha skaffet Ukraina/NATO opplysninger om plasseringen av stillinger til russiske enheter i Donbas.

Dette er sterke bevis på at Prigozhin ikke bare var en kjeltring, han ble en forræder. La meg peke på et et tydelig punkt fra kontra-etterretningen – å bevise at å skaffe NATO opplysninger om hvor de russiske styrkene befinner seg er som å gi eskimoene en lastebil full av snø i januar. NATOs robuste ISR-kapasitet gjør det sannsynlig at de allerede kjenner til hvor disse styrkene befinner seg. Det gjelder både for tjenestemenn fra USAs og Europas militære etterretning. Dette kan likne på George Smileys jakt på en muldvarp i tv-serien Tinker, Tailor, Soldier, Spy, også kalt «foods gold» – verdiløs informasjon. Det kan se ut som en skikkelig avtale. Men ser man nærmere på den forteller den ikke noe du vet fra før. Det får bare de ivrigste til å svelge agnet.

Jeg vil lansere en annen mulighet – Jevgeny Prigozhin selv var agnet. Den russiske militære etterretningen og deres sjefer er ikke døve, blinde eller dumme. Siden begynnelsen av Russlands spesielle operasjon har vestlige politikere og forståsegpåere insistert på at Putin er svak, at Putin står overfor alvorlig  alvorlig politisk opposisjon, at han må være syk. Og at Russland står på stupet til en økonomisk og politisk, katastrofe. Ukrainas tidligere president Poroshenko skrev under på dette:

Tidligere CIA-offiser John Sikhers idiotiske analyse er i seg selv bevis på hvorfor CIA er en mislykket institusjon. 

Han skriver:

Som tsarene før han, har Putin overlevd fordi han er villig til å bruke makt både hjemme og i utlandet, og slik opprettholde bildet av makt. I de siste to tiårene har mange observatører brukt den samme frasen for å beskrive Putins handlinger på den internasjonale scenen – Putin spiller godt, men med dårlige kort. Han er bøllete, han truer, og løgner har beskyttet han mot dem som eventuelt kan true hans makt.

Men akkurat som tsar Nikolai i første verdenskrig, har Putin, med invasjonen av Ukraina, kastet kortene og vist hvor svak han er. Det bryter ned hans tro på egen uovervinnelighet. Da han invaderte Ukraina kunne hans fiender få bedre oversikt over egen styrke og posisjoner.  Det er så langt ikke klart om Putin for alvor skjønner at han har satt kontrollen på hjemmemarkedet i fare.  Men han har svekket seg selv, og Russland. Han kan ikke lenger bløffe om at han spiller med en vinnerhånd.

Jeg tror at det russiske lederskapet nå har konkludert med at Vesten for alvor tror på dette tullet. Nå har de besluttet å sende Washington og London sin egen versjon av Luca Brasi  (en filmfigur fra Gudfaren, som slåss mot mafiaen, men som til slutt ble drept) – en lojal soldat som er klar til å forråde familien. Vil du ha en forræder?

Her har du din forræder.

Så langt har ikke Prigozhin lidd samme skjebne som Brasi.  Han kom helberget tilbake fra Afrika . Og havnet i de blodige kampene i Bakhmut. Da hadde han forsikret sine nye venner fra Vesten at han støttet dem. Det var da han begynte å trakassere taktikken til lederne i det russiske forsvaret,  samtidig som han sendte over «verdifull» etterretning til sine kontakter i Ukraina.

Du snakker om å øke spenningen. Vestlige politikere og internettsjefer, som visste om hans spill, må ha dirret av opphisselse i det øyeblikket Prigozhin satte i gang, og samtidig ventet de på at det russiske korthuset skulle kollapse. Hvem kunne stanse de uovervinnelige Wagnerne, ledet av sjefen Prigiozhin?

Vi sitter igjen med tro muligheter – at Prigozhin snudde og besluttet seg til å spille for team Ukraina/ team NATO – eller Prigozhin, en fullbefaren skuespiller, var en dobbeltagent som underrettet sine kolleger i GRU om sine planer og kommende aksjoner, på vegne av NATO. Å forråde Russland ved å bli en vestlig agent – dvs. en som har gått med på å spionere for en eller flere vestlige etterretninger –  er utilgivelig. Gutter og jenter som gjør det kan komme til å lide samme skjebne som Gudfarens Luca Brasi.

Når jeg stanser opp og ser nærmere på Prigozhins aksjoner etter at han startet sitt mytteri, minner det om en skuespiller som improviserer.  Se bare på Prigozhins fullstendige motsetninger, og hans beviselige falske påstander før helgen, om hvorfor han gikk inn for dette mytteriet. Først sa han at Putin var en offer som ble fortalt at det var unødvendig og ulovlig å invadere Ukraina:

Sjefen for Wagner.gruppen Jevgeny Prigozhin kastet på fredag inn tvil om  president Vladimir Putins rettferdiggjørelse til å sette i gang denne full-skala invasjonen av Ukraina. Han sa at toppene i Kreml hadde foret Putin med løgner.

Russlands forsvarsminister hadde «bedratt» det russiske samfunnet. Og han har «bedratt» Putin, sa Prigozhin i en 30 minutters eksplosiv video-tale,  lagt ut på hans Telegram-konto. Det økte bare hans offentlige feide med Sergej Shoigu, landets forsvarsminister.

Prigozhin, som egentlig er en russisk forretningsmann, var lenge en alliert av Putin. I flere måneder har han stadig intensivert sitt verbale bombardement mot Shoigu.

Og så, to dager senere, forandrer han taktikk, og insisterer på at det bare var en protest.

Som leder for de russiske leiesoldatene sa Prigozhin på mandag at hensikten med Wagner-gruppens  en-dags mytteri ikke var å styrte den russiske regjeringen. De ville bare protestere mot det han sa var regjeringens ineffektive gjennomføring av krigen i Ukraina.

I hans første offentlige kommentar etter  opprørsforsøket på lørdag gjentok Prigozhin sin påstand om at Wagner-gruppen var den mest effektive kampstyrken i Russland «og i hele verden». Det viste hvor skammelig dårlige de andre enhetene som ble sendt til Ukraina den 24. februar 2022 var. 

Var de det? Var deres styrker en protest eller et raserihyl over avskyelige løgner? Nok et poeng hadde David Sanger og Juli8an Barens i sin artikkel i New York Times. De skriver:

Tjenestemenn i den amerikanske etterretningen underrettet senior-militære og folk i administrasjonen på onsdag at Jevgeny Prigozhin, lederen for leiesoldatene i Wagner-gruppen, forberedte en militær aksjon mot personer i det russiske torsvaret,  Dette var følge folk som hadde kjennskap til saken.

USA spionbyråer hadde flere dager tidligere opplysninger om at Prigozhin planla noe, og arbeidet med å finpusse forberedelsene, het det derfra.

Denne informasjonen viser at De Forente Stater var klar over de forestående hendelser i Russland, slik de sent i 2021 hadde advart om at Putin planla å invadere Ukraina. 

Der kan dere se. USA visste om det på forhånd. Kan det være mulig at russerne også hadde en anelse og visste hva det handlet om?

Noen smarte analytikere argumenterer med at ikke vill bry seg med slike innfløkte rykter, fordi sjansen for at skulle være feil ville avsløre Russland som usikkert. Et godt poeng. Men Russland innser at de er i krig med Vesten, ikke bare billedlig. Og at USA og mange land i Europa gjerne ser Russland blir revet i fillebiter.

Når du ser  sjansen til at slikt kan skje faller opp i fanget ditt, så tar du hjertelig imot den. Russland var absolutt i stand til å komme med flere muligheter til et slikt mytteri, som kom fra to sider. De flyttet troppene sine til områder der de kunne slå tilbake mot et kupp, noe som ellers ville ha fått oppmerksomhet om et mulig angrep. Forflytninger som kunne se normale ut i krigstider. Vladimir Putin oppnådde bare større folkelig støtte.  Ikke en gang kommunistpartiet, som forakter Putin, støttet Prigozhin. Vesten fortsetter å insistere på at dette var et show som viste Putins svakheter. Virkelig?  Ikke en eneste motstander av noen politisk farge hoppet på denne muligheten. Det russiske folket strømmet ikke ut i gatene for å forlange Putins holde på et fat. Snarere tvert imot.

La oss tenke oss et alternativt scenario. Det er et kupp/et mytteri i Washington DC mot Joe Biden. Er det virkelig noen som tror at de 50 guvernørene og alle medlemmene i senatet og Representantenes Hus ville styrte til for å forsvare Joe Biden?

Det tror ikke jeg.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Istock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

11 kommentarer. Leave new

 • Slutta å lese etter første avsnitt der han skriv at sjølvsagt er ikkje den russiske hærledelsen korrupt. Både dei og Kreml er korrupte. Kvifor publisere slikt tøv?

  Svar
  • Günther Braun
   2 juli 2023 11:26

   Helt enig. Oligarkene i alle tidligere Sovjet-stater er selve definisjonen på korrupsjon. Shoigun fremstår som en av de mest korrupte og udyktige. Resultatene til Russland det siste halvåret er ekstremt pinlig hvis målet var å avslutte denne krigen, så de må ha andre intensjoner enn det de formidler til det russiske folk. Da står vi igjen med korrupte oligarker som håver inn penger på krigen.

   Svar
  • tror da at de fleste forstår at det finnes råtne egg i den russiske hæren.. men vi her i vesten har blitt programmert med et vrengebilde av russere som sitter i til dags dato. og for det meste blir vi fortalt om hvor elendig korrupt og amatørmessig alt russisk er fordi ingen må undersøke hvor korrupt, inkompetent og imbessile våre egne hærførere og politiske ledere er.. å for de som ikke tror vi har korrupsjon her i norge.. spør eva joly

   vi har ikke en krig mot hverandre men mot demonbesatte sadistiske psykopatiske svin på toppen av samfunnet.. og de hater oss vanlige folk og ønsker kun død og djevelskap til oss

   Svar
 • Günther Braun
  2 juli 2023 11:23

  > …. fra en som kjenner «lusa på gangen» fra sitt mangeårige arbeide i CIA …

  Jeg tror nok heller at redaktør har blitt lurt av en etterretningsagent. Akkurat som det ikke finnes X-mafia folk, så finnes det ingen X-CIA folk. Denne historien til Larry virker lite rasjonell for meg. Angående såkalt skuespill fra Prigozhin, så vil jeg heller tippe at mannen har blitt gal etter enorme påkjenninger ved krigsfronten. Sånt skjer i krig.

  Men flott med dekning av forskjellige vinkler, så takker for det, selv om jeg tror etterretningsbransjens spinndoktorer lurer dere i denne saken – akkurat som Q-Anon gjengen ble lurt av amerikansk etterretning.

  Svar
 • helt sant.. det finnes ikke ex cia folk.. men dersom man setter seg litt mer inn i denne saken klarer man kansje å se at larry har ingen hest i dette løpet. han legger bare frem og påpeker detaljer i saken og hva hans oppfatning er.. (de fleste som leser denne bloggen klarer utmerket godt å gjøre logiske konklusjoner og ressonementer på egen hånd). og han er en dyktig analytiker.
  for de som er heldig nok til å ha litt kontakt med russiske folk og har snakka med russere som bor i russland å spurte de hva de mener om det som skjedde siste uka så kansje du hadde hatt et litt annet bilde enn natostanisk media propaganda.
  husk 30 januar 2022.. nyhetsoversikten var at putin er fri for kuler og soldater.. ukraina kommer til å invadere moskva ukraina vinner.. sanksjoner vil implodere russlands økonomi etc etc etc… det som forundrer meg er at selv når folk skjønner at de blir løyet til så velger mange å fortsette å tro på de nye løgnene fra de samme folka de vet lyver, fordi de ikke ønsker å ta inn over seg og ta et oppgjør med sprekkene i bobla si.. å når man ser norske politikeres grenseløse hykleri og dårskap så er det nesten så man kunne tro at våre ledere kun chatter med en AI som holder dem i en fantasivirkelighet..? eller er de bare korrupte?

  Svar
  • Günther Braun
   2 juli 2023 12:33

   Mitt poeng er at mye av det Larry skriver ikke er rasjonelt. Fint om du kan skrive om noe som fremstår rasjonelt for deg istedenfor å prøve på en stråmann med å tro på Nato propaganda. Dette er bare svakt. Du vet ingenting om hva jeg mener om Nato propaganda og for det andre så er jeg meget negativ til Nato i denne krigen. Indirekte, så beskylder du meg vel også for å være i en boble som sprekker. En annen pinlig stråmann. Din enkle forutsetning etter å ha blitt indoktrinert over mange år er at man enten er på lag A eller B. Men dette er bare for amatører. Jeg er selvfølgelig ikke på noen av lagene eliten spiller mot hverandre. Jeg er av de opplyste som skjønner at man taper bare ved å delta i elitens spill. Så da velger jeg å stå på sidelinjen og se på følelsesstyrte folk krangle med tilsvarende følelsesstyrte folk på andre siden, som har slukt propaganda fra hver sin side.

   Så lurer du kanskje på hva eliten får ut av en slik krangel som begge parter vil tape? Jo, de vil få energikrise og flyktningekrise i Europa, samt bidra til matkrise i hele verden. Samt at eliten antakeligvis får kjøpt billig matjord i Ukraina til spotpris. Mens middelmådigheter krangler om hvem som sprengte demningen i Ukraina, så forstår andre at vinneren er folk som Bill Gates som elsker å kjøpe matjord til spotpris og dyrke GMO mat der. Da sier det seg selv at oversvømmelse og sprengt demning vil føre til noen magre år og konkurser for mange bønder og da kommer Gates og hedgefondene inn og overtar. Alt i bakgrunnen av elitens teater hvor vanlige indoktrinerte folk heier for eller mot Putin.

   Svar
 • Enda en vinkling på «wagnerkuppet»: RUSSLAND-KUPPET VAR HALV EKTE _HALV BUFF>MEN….PRIGOZHIN VAR EN TRIPEL AGENT som jeg rapporterte og droppet her.

  BUFFDELEN AV KUPPET ble planlagt av PUTIN og Military ALLIANCE1_ Russland/PUTIN å la militærkuppet gå ustraffet med anklager som ble avvist mot Prigozhin, ville gi et sterkt inntrykk på de ukrainske troppene og lederne at Russland var i stand til å tilgi og hadde medfølelse….. Dette VIKTIGE trekket VIL bli brukt når RUSSLAND gjør det til det største ANgrepet og vil gi de ukrainske troppene ledende måter å overgi seg uten gjengjeldelse som det samme gjaldt for Wagner,/prigohzn.
  Og dette trekket innpodet en stor seier for PUTIN som viste til sitt folk at han er medfølende med sine egne landsmenn, selv om et kupp startet…. NÅ får PUTIN full støtte av folket sitt, selv skeptikerne.
  >2_ RUSSLAND sendte en sterk melding til mi6/cia/ NATO om at det militære kuppforsøket ved bruk av Prigohzin var en massiv fiasko og Putin vil nå bruke deres KUPPPFORSØK i et militært posisjoneringstrekk … Ettersom WAGNER GROUP blir sendt til Hviterussland og resten av divisjonsstyrkene til gruppen for å bli med i Hviterusz bare 120 miles fra grensen til Ukraina og Russlands soldater vil slutte seg til Hviterusslands hærleire som huser 8000 soldater hver med flere leire nær grensen og kort vei til Kiev
  >>>>>>
  >>
  >3_ DEN VIKTIGSTE DELEN AV DENNE SPILLTEORISKE OPERASJONEN VAR Å BRINGE WAGNER TROPPER INN I HVITERUSSLAND!!!!! FORDI MI6/ CIA/NATO PLANLAGTE ET MILITÆR KUPP I FARGEREVOLUSJON I HVITERUSSLAND FOR Å KURTE PRESIDENTEN>> Aleksandr Grigorievich <<<>>>Aleksandr Grigorievich fra en cia (mi6/NATO) planlagt KUPPFØSKT

  Svar
  • Er du en Q-Anon person? Du fremstår ihvertfall slik.

   Svar
   • Hei Birger, jeg hentet utsagnet fra en som kaller seg White Hats og burde kanskje ha skrevet det. Har blitt beskyldt for å drive med trolling her i spaltene tidligere. Det måtte jeg undersøke hva innebar.(en som kaster ut et agn for å få i gang en diskusjon). Jeg er i mot krig og er takknemmelig over at det ikke suser kuler og granater rundt øra på meg! Jobber sammen med Bosniere/Syrere/palestinere/ og polakker/afrikanere/nordmenn daglig. Krig er horrible saker.
    Q har jeg hørt om og lurer på hvilket fenomen det er. Er det AI? Eller er det psykologisk krigføring? Det jeg ser er at vi står inne i en krig om menneskesjelen/sinnet. Jeg ser at folket er utsatt for hjernevasking. Jeg leser at FN vil drepe flesteparten av menneskene på jorda og implementere en verdensregjering. Familien er brutt i stykker. Abort er statstøttet.(befolkningsreduksjon). Samtidig profiterer noen på å selge fostrene.Dreper du et dyr får du fengsel/dreper du et foster får du støtte. Jeg er kanskje uegnet til å være her i spaltene, men er glad for hva Lindtner har klart med denne platformen. Jeg hadde mistet helt troen på Norge og nordmenn. Men her i spaltene finnes våkne selvstendige mennesker takk og lov. Som har lært meg mye. Jeg gråter meg i søvn. «Når skal menneske lære seg å knele for noe annet enn våpnenes makt?»

   • Hei Olav B,

    Jeg spurte om Q-Anon fordi du er like selvsikker og optimistisk som den gjengen. For meg er White-Hats noe av det samme. Min oppfatning er at de selger falsk håp og på den måten sender folk av sannhetens smale sti – akkurat som en demon. Er samme hvilken grøft man havner i for eliten, sålenge du sluker en av deres narrativer.

    På ditt spørsmål om hvem som var Q, så tror jeg det var amerikansk etterretning. Er sterke indikasjoner på det, men har ikke artikkelen tilgjengelig nå. Uten Q, så hadde det blitt veldig vanskelig for Trump å lure sine mest konservative velgere tli injisere mRNA genterapeien og akseptere endel av hans andre globalisthandlinger som å være oljepirat i Syria. Derfor alt dette fjaset med 5D sjakk for å rettferdigjøre globalisthandlinger, men at de i et større perspektiv lurer globalistene… Nei, da er jeg stor tilhenger av å se på hva folk gjør og ikke hva de sier.

    Er ellers enig i det du skriver om FN og abort.

   • Takk Birger for utfyldende kommentar. Mye til ettertanke.Jeg er hjertens enig i og se på hva folk gjør enn og høre på hva de sier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

«Det grønne skiftet»

Flere privatbiler i Norge, 1,6 bil per bilhusstand og total kjørelengde øker.

Forrige innlegg

Solbrillene er en bagatell.

Det store sviket er U-svingen til Rødt til et pro-Nato-parti.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.