POSTED IN Norsk politikk, Venstresiden

Utviklingen i Rødt.

Går det mot splittelse om utenriks- og fredspolitikken?

0
Print Friendly, PDF & Email

Splittelsen i Rødt

Jan Hårstad   

I flere artikler her på derimot har vi pekt på at partiet Rødt gikk svanger med en stor politisk splittelse. Som det framgår av en artikkel av Pål Steigan på Steigan.no i dag 7 april har veene for denne splittelsen nå startet.

Partisekretær for Rødt, Benedikte Pryseid Hansen, langer ut i Dagbladet – av alle steder- mot Steiganbloggen fordi disse holder seg med «konspirasjonsteorier og ensidig gjengivelse av russisk krigspropaganda.»

Hva er forskjellen på konspirasjonsteorier og sannheten?

Skal vi gå til roten av denne konflikten som seiler opp nå, må vi rygge cirka tyve år tilbake i tid hvor Rødt løsrev seg fra et marxistisk type verdensbilde og metode for analyse og startet opp med kultus av Nato-Sosialdemokratiet. En begynte å heroisere slike figurer som Tranmæl,

Gerhardsen og Reiulf Steen og en skrev en bok som også skulle gjøre Rosa Luxemburg til Parlamentarisk sosialdemokrat.

Fra omkring 2019 var Klassekampens store bekymring denne: kan vi regne med at Nato og USA kommer oss til unnsetning når Russland angriper Norge?

Med denne grunntanken var det ikke noe rart at verken US Marines på Værnes eller Baseavtalen Bbe møtt med noen omfattende politisk mobilisering fra Rødt. Det var noen spredte grupper som protesterte mot denne utviklingen.

Som nærmest en symbolsk oppvisning på politisk impotens kan en ta seg inn på Rødt hjemmeside hvor det ikke står et kløyva ord om hva som er partiets politiske posisjon i Ukrainakrigen. Det gjør det heller ikke hos søsterpartiet Enhedslisten. Med andre ord: Nato-sosialdemokratene ønsker ikke å ha noen politikk på noe som kan være inngangen til en tredje verdenskrig med atomvåpen.

De partiene i Europa og verden som fremdeles sogner til en marxistisk tradisjon har naturligvis gjort krig mot krigen til aksen for all sin virksomhet. Det gjelder også gruppene Tjen-Folket og Revolusjon

I Norge. Ellers er wsws og world.internationalism.org stappfull av klare og gode analyser.

white electic windmill
Er havvind-utbygging en revolusjonær politikk?

Aftenposten og desslike slo jo stort opp av 72% av Rødt-velgerne var blitt tilhengere av Nato. det var en overraskelse for mange borgere som her trodde de hadde med «røde horder» å gjøre og ikke veltilpasset middelklasseungdom som ønsket seg gratis tamponger og et slags EU-klimadiktatur. Begeistringen over havvind på de norske havene finnes hovedsakelig i dette middelklassemiljøet. Ikke blant fiskere og kystbefolkningen.

Utspillet om den store splittelsen i Rødt kommer ikke fra Steigan og folk på den bloggen. Av en eller annen uforklaring grunn har Steigan.no i årevis skjermet Rødt fra kritikk og latt dem holde på med skrullete fantasifulle påstander om at en ny Nordisk Forsvarsallianse skulle kunne være mot Nato. Alliansefri med andre ord. 

Den ene etter den andre av Rødt-prominens har lansert dette våset uten at det har kommet mange motmeldinger.

Så fort som den internasjonale krigsutviklingen går, blir det helt umulig for Rødt å regulere denne konflikten med diplomati og debatt gjennom dette og neste år. Det lar seg simpelthen ikke gjøre da Nordområdene blir den neste hete krigssone. Vi snakker nå om framveksten av kriger i global skala med atomraketter.

Nato-sosialdemokratene tar oppstilling for VestImperialismen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Vaksinene var ingen julegave fra legemiddelindustrien.

Pandemien var godt forberedt i lang tid.

Forrige innlegg

Ferieplaner?

I disse landene kan du reise uvaksinert på ferie.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.