POSTED IN Endring av politikken, Helse

Utilsiktet og uønsket

Korona-tiltakene fører til smittespredning og økt dødelighet av tuberkulose.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

I motsetning til covid-19 som bare rammer gamle og svært syke, rammer tuberkulose i alle aldersgrupper. Det er en svært alvorlig infeksjonssykdom som har plaget menneskeheten så lenge vi vet.

I Norge ble den først med hell bekjempet da vi fikk et effektiv sanitær-system, rimelige boforhold og et godt utbygget helsesystem. Da de effektive medisinene kom mot slutten av 1950-tallet var tuberkulosen i sterk tilbakegang i Norge.

Vardåsen sanatorium. Karneval 1930.

Det er skrevet bøker og artikler av mennesker som ble sendt til de ulike tuberkulose-sanatoriene og som ble friske etter oppholdet der. Mange av dem beskriver oppholdet som vanskelig, noen nesten som et mareritt. De opplevde død rundt seg og var adskilt fra familien i lange perioder.

Med resistente bakterier mot tuberkulose-medisinene er tuberkulosen i fremgang i Øst-Europa. Fører nedstengningstiltakene mot covid-19 og omdisponering av helseressurser til at denne sykdommen igjen vokser er det en stor global tragedie.

Knut Lindtner

Lockdown-hysteriet er årsak til fra 200 000 til 400 000 flere TB-dødsfall bare i 2020.

Tuberkulose (TB) er verdens ledende dødsårsak blant infeksjons-sykdommer.  Og den er smittsom.

Av Robin McKie

Forskere har advart mot at det sannsynligvis vil bli flere hundre tusen ekstra dødsfall på grunn av  TB dette året. Det vil være et resultat av verdens helsetjenester satsing på Covid-19.

I mange land – inkludert Sør-Afrika, India og Indonesia, har leger og helsearbeidere skiftet fokus fra å oppspore TB-tilfeller til nå å oppspore personer infisert med Covid-19.

Utstyr og budsjetter har også blitt omplassert (for ikke å snakke om tap av mobilitet, tilgang til helsevesen, eller avviste pasienter).

Dette har en undersøkelse fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) avslørt.

Resultatet er at millioner av TB-diagnoser har blitt oversett. Ifølge WHO vil det sannsynligvis føre til ekstra 200 000 til 400 000 dødsfall av denne sykdommen bare i år, og nok en million nye tilfeller vil komme hvert år i de neste fem årene.

Tuberkulose er verdens ledende dødsårsak blant infeksjons-sykdommer. Den topper både HIV og malaria.

En ubehagelig sannhet blir ikke borte selv om en skriker.

Den er smittsom, og skyldes en bakterie kjent som Mycobacterium tuberculosis. Den angriper som regel lungene, men kan også angripe enhver annen del av kroppen, fra blodomløpet til hjernen.

Mennesket har levd med trusselen fra TB i flere tusen år. De gamle egypterne visste om den, og hvor farlig den var. Man tror at Nefertiti og henne farao-mann Akhnaton begge døde av TB rundt 1330 FAT.

I moderne tider har TB blitt en global plage. Man tror at rundt 10 millioner mennesker får sykdommen hvert år, mens 1,5 millioner mennesker dør av den.

WHO sier at kloden er i klørne på en global TB-epidemi, som de kanskje kan ha slått ned i 2030.

Sykdommen kan behandles med et 6 måneders medisin-regime – forutsatt a diagnosen blir satt tidlig nok.

Større tiltak for å begrense sykdommen begynte i 2015. Til å begynne med var forsøkene på begrensning vellykte, og antall dødsfall begynte å synke.

Historisk har tuberkulosen vært den mest
drepende sykdommen

Men denne nedgangen har begynt å gå saktere nylig. Ett problem har vært spredningen av anti-resistent antibiotika som brukes mot TB, spesielt i nasjonene i det tidligere Sovjet-Unionen.

Et spesielt problem har oppstått i forbindelse med en test kalt GeneXpert, som har effekt når det gjelder i identifisere molekylene i TB-bakterien. 

Men denne testen er også svært god til å identifisere individer som har Covid-19.

«Mange land har gått over fra å bruke GeneXpert-maskiner til testing av Covid-19 i istedenfor å diagnostisere TB», rapporterer WHO. som sier at de også har funnet tallrike eksempler på omplassering og omdisponering av budsjetter fra TB til Covid-arbeid.

I India, Indonesia, Filippinene og Sør-Afrika , som står for 44 prosent av verdens TB-tilfeller – har dette ført til store fall i antall diagnostiserte med sykdommen mellom januar og juni i år.

Som et resultat kan antallet TB-dødsfall øke med rundt 0,2 til 0,4 millioner  bare nå i 2020, spår WHO-rapporten.

Oversatt og forkortet av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Anthony Tran

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • WEF gleder seg over at deres plan om å utrydde all sykdom går så det suser. Det er dog gjennom FN-Agenda 2030 at superoligarkene fremmer sin politikk om å fjerne all sykdom og fattigdom fra vår verden.

    Dette skal gjøres innen 2030, og den eneste måten disse målsetningene lar seg realisere på er å terminere alle syke og fattige. Erna og Høie er helfrelst på å bistå med denne agendaen.

    Når våkner folket?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Korona:

Hotellfengselet — uten begrunnelse

Forrige innlegg

Israel-konflikten får en ny form:

Går det mot borgerkrig i Israel?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.