POSTED IN Kina, USA

Utenfor Kinas kyster:

Nye provokasjoner fra USA.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Dette er i bunn og grunn ingen nyhet utover at de militære provokasjonene til USA er ekstra sterke denne gangen og særlig den 4. juli som er USAs nasjonaldag.  Dette er en del av USAs nye strategi utviklet under Obama. Den kalles «Pivot to Asia». I praksis betyr det at USAs hoved-oppmerksomhet vendes fra Europa til Stillehavsområdet hvor Kina vokser frem som en sterk utfordrer til USAs makt og innflytelse.

USS «Ronald Reagan» (CVN-76) er et amerikansk hangarskip i Nimitz-klassen med hjemmehavn på marineflybasen North Island i California. (Fra Wikipedia) Denne flåtegruppen som dette skipet er sentral i er et angrepsvåpen.

I tråd med denne vendingen følges det naturligvis opp med fremvisning av militær- og propaganda-muskler som den nedenfor rapportere flåteøvelsen er uttrykk for. At dette kalles «forsvar» flere tusen kilometer fra USAs territorialfarvann er en del av den meningsløse retorikken som følger med og begrunner virksomheten.

Når en tar i betraktning at over halvparten av verdens befolkning nå bor i Asia kommer denne vendingen kanskje vel seint. For de fremvoksende økonomiene i Asia som Bangladesh, Filippinene, Sør-Øst-Asia, Indonesia osv. knyttes stadig sterkere til Kinas økonomi på bekostning av USAs.

Utfordringen er derfor ikke bare militær men først og fremst økonomisk. Men å snu en økonomisk skute på etterskudd er ikke enkelt, særlig når dette er en prosess som har pågått i flere ti-år og når fabrikker og fagarbeidere er i Kina og ikke lenger i USA. Det paradoksale er at dette er som følge av USAs egen økonomiske politikk fra 40 år tilbake. Det er finanskapitalens politikk som tjener penger på papir- og penge-flytting og ikke på materiell virksomhet. For finanskapitalen er det likegyldig hvor fabrikkene produserer bare avkastningen er maksimal.

Det er ingen land som truer USA militært. Det er motsatt. Det er USA som hele tiden truer andre land med krig og gjengjeldelser. Den tiden er snart forbi. Nå truer USA seg selv.

Ser vi bort fra retorikken som ledsager disse øvelsene, øvelser som Kina helt korrekt oppfatter som militære provokasjoner, er dette farlig på grunn av at en beveger seg farlig nær hverandre militært. Misforståelser kan lett oppstå og utløse konflikter som ikke er tilsiktet.

Kinas langsiktige strategi er åpenbar: «La de skrike og bære seg men det er vi som vinner den økonomiske kampen, og det er det som blir avgjørende i lengden».

I virkeligheten er dette et av USAs siste kort overfor Kina og er uttrykk for desperasjon og ikke for styrke. En annen ting er at disse store flåtegruppen i dag er «sitting ducks», altså enheter som militært er svært utsatte og som fort kan ødelegges med dagens missil-teknologi.

Nei, Kina kan ta det helt med ro såfremt ikke USA i rein desperasjon kaster seg ut i et militært eventyr som de enten må tape eller som setter hele verden brann.

Knut Lindtner

USA prøver å vise muskler overfor Beijing med en massiv flåteøvelse.

Militære fly fra USA fortsetter stadig med rekognoseringsturer like sør for Taiwan, over Bashi Channel.

Av Dave DeCamp

USAs marine gjennomførte massive øvelser i Sør-Kina-Havet på lørdag, med to hangarskip involvert i øvelsen.

Ifølge Wall Street Journal tok hundrevis av av jetfly, helikoptre og overvåkingsfly av fra USS Nimitz og USS Ronald Reagan som en del av Washingtons største militærøvelse i regionen på mange år.

«Angrepsstyrken på hangarskipet Nimitz feiret uavhengighetsdagen 4. juli med en styrke til sjøs uten like. De holdt til i Sør-Kina-Havet der de gjennomførte doble øvelser med hangarskipene og øvelser til støtte for et fritt og åpent Indo-Pacific» heter det i en uttalelse fra USAs marines sjuende flåte.

Øvelsen er et styrke-show rettet mot Beijing, som har hatt sine egne øvelser nær Paracel Islands, en omstridt øygruppe som både Kina, Vietnam og Taiwan vil legge beslag på. 

Kinas oppbygging av militære og forsknings-fasiliteter på Parecel Island og Spratly Islands, nok en omstridt øygruppe, har tiltrukket seg Washingtons raseri.

Siden 2015 har USA drevet med det de kaller Freedom of Navigation Operations (FONOP) i Sør-Kina-Havet. Dette har økt spenningen i regionen.

FOPOP betyr vanligvis å seile med krigsskip nær de omstridte øygruppene, noe som alltid fører til fordømmelse fra Beijing.

Det koster å ha slike flåtegrupper.

«Den fundamentale årsaken til ustabiliteten i Sør-Kina-Havet er den voldsomme militære aktiviteten, der de vil vise muskler mot noen land i regionen som ligger titusener mil vekk fra deres eget land» sa talsmannen for den kinesiske utenriksministeren, Zhao Lijan, på en pressekonferanse fredag. 

Bashi Channel er en vannvei like sør for Taiwan. Den har blitt nok et stridsområde for USA og Kina.

Fredag var den 13. dagen på rad at militærfly fra USA fløy over Bashi Channel.

South China Morning Post rapporterte at USA sendte seks store rekognoseringsfly og to tankfly til fylling i luften på et oppdrag på fredag.

Det ble rapportert at flyene lette etter kinesiske ubåter i området.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Michael Afonso

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Og så begynner konkurransen om hvem som kan pisse høyest.
    Plutselig vant en av dem …

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvorfor merker yngre kvinner i Oslo klimaendringene mest?

Forrige innlegg

Kampen mot rasering av naturen.

MOTVIND Norge i sterk medvind.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.