POSTED IN Krig-fred, Norge

Uten kritisk avstand til stoffet.

NRK + US Marines = Sant

0
Print Friendly, PDF & Email

Enda en gang har NRK Dagsrevyen laget en kosereportasje om US Marines som øver i Norge. Statskringkasteren gjør sitt beste for å ufarliggjøre den amerikanske tilstedeværelsen.

Ønsker du TV-reportasjer om amerikanske marinesoldater som isbader for første gang? Eller kanskje en sak om at uerfarne amerikanske sjåfører får øve seg på en glattkjøringsbane i Trøndelag? Hva med historien om den amerikanske marinesoldaten som fikk sin beste burgeropplevelse noensinne på et jorde i bygda Voll i Rennebu? Da er Dagsrevyen nyhetsprogrammet for deg.

PR-stunt for US Marines

I Lørdagsrevyen 27. februar fikk seerne fem minutter propaganda i beste sendetid, der statskanalen stilte seg til disposisjon for amerikanske soldater «som kriger over hele verden» (sitat fra programleder Rima Iraki). Hensikten med den «Norge Rundt«-aktige reportasjen, der US Marines isbader under oppsyn av instruktører fra det norske Heimevernet, var åpenbart å gi US Marines positiv PR i norsk opinion (se reportasjen 28,35 minutter ut i denne sendingen).
_____________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Spartakus
_____________________________________________________________________________

Etter den siste tidens protester mot amerikanske bombefly på Ørland, råkjøret for å tvinge Tromsø kommune til å etablere en havn for amerikanske atomubåter, og vinterøvelser med importert covid-smitte fra utenlandske soldater i Nord-Norge, må noen i Forsvaret ha følt et behov for å komme ut med en skikkelig «feel-good» reportasje. Dermed fikk de laget en sak der amerikanske marinesoldater øver i uvante omgivelser i Haltdalen i Trøndelag, mens norske heimevernsfolk fungerer som instruktører. Hele reportasjen preges av god stemning, og marinesoldatene får uttrykke sin takknemlighet overfor «våre norske brødre og søstre» som lærer bort hvordan amerikanerne skal klare seg i et arktisk klima.

Som det sies i innslaget: «Det var kontroversielt da kontingenter med US Marines ble stasjonert her fast fra 2017. Den ordningen er det slutt på nå, men fremdeles trener allierte soldater i Norge hver vinter.» NRK ønsker tydeligvis å bidra til at US Marines blir mindre kontroversielle blant seerne. Er kanskje slike pr-stunt en del av statskanalens «samfunnsoppdrag»? Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kan sikkert svare, for han er kvalitetssikret av Forsvaret etter å ha gjennomført sjefskurset på Forsvarets Høgskole i 2020.

Et mønster i NRKs dekning?

Det er ikke første gang at NRK stiller seg til disposisjon for US Marines på denne måten. Dette har skjedd på nesten samme vis tidligere. Ser vi et mønster der informasjonsoffiserer fra Forsvaret og US Marines har regien?  To reportasjer som Dagsrevyen tidligere har sendt om US Marines aktiviteter i Norge er også utpreget «koselige». Hensikten må være å ufarliggjøre den amerikanske tilstedeværelsen.

I oktober 2018 ble kjempeøvelsen Trident Juncture gjennomført, med i alt 53.000 allierte soldater. Dette var den største NATO-øvelsen i Norge etter Sovjetunionens oppløsning, og det ble arrangert demonstrasjoner mot øvelsen flere steder i Norge. Dagsrevyen benyttet anledningen til å lage reportasjen «US Marines får trafikkopplæring». Det ble en litt munter sak om at 1.000 amerikanske marinesoldater måtte gjennom et glattkjøringskurs før de kunne begi seg ut på norske veier (se 17,30 min ut i denne sendingen). Disse soldatene var ikke vant med glatte veier, får vi vite. En omtrent like viktig nyhetssak som en «Norge Rundt»-reportasje om utlendinger som står på ski for første gang. Inntrykket vi satt igjen med var forresten at disse US Marines-soldatene var hyggelige folk.

I forbindelse med Trident Juncture laget Dagsrevyen også reportasjen «NATO-kiosken i Rennebu», der vinklingen var at «norske kremmersjeler drar nytte av storøvelsen». I Voll i Rennebu hadde bygdefolk fått opp en provisorisk kiosk som solgte hamburgere til 2.000 US Marines som var stasjonert i bygda. Journalisten kunne fortelle at det var solgt burgere for 15.000,- kr. på to timer! TV-bildene viste kø av sultne marinesoldater foran kiosken. En storfornøyd marinesoldat sa at det trolig var en av de beste burgerne han hadde spist i hele sitt liv. En skikkelig gladsak (se 19,40 min. ut i denne sendingen), der det også poengteres hvor mye penger det lokale næringslivet kunne regne med å tjene på øvelsen.

En US Marine sier at denne hamburgeren han har kjøpt i NATO-kiosken Rennebu «trolig er en av de beste burgerne han har spist i hele sitt liv.» Bilde: Skjermdump fra Dagsrevyen 23.10.18

Alle de tre nevnte reportasjene er for øvrig laget av journalisten Jøte Toftaker.

Referanser:

«Norske heimevernsoldater trener US Marines», Lørdagsrevyen 27.02.21, «US Marines får trafikkopplæring», Dagsrevyen 09.10.18, «NATO-kiosken i Rennebu», Dagsrevyen 23.10.18

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

NKP vil stille til valg.

De som ønsker å gi NKP denne demokratiske retten må signere nå.

Forrige innlegg

EØS-avtalen:

Svært mange kjenner ikke til den.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.