POSTED IN Intervju, Russland

Utdrag fra Putins pressekonferanse i Samarkand:

Ursula der Leyens forslag om å sende energi-regningen til Russland er et forsøk på å flytte hodepinen fra et sykt til et friskt hode.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Vi er fullstendig klar over at når vi gjengir utdrag fra Putins pressekonferanse gjør det oss til et «russisk talerør, eller «putinist» eller noe annet vederstyggelig i manges øyne. Men vi mener faktisk at det å høre hva motparten har å si er viktig fordi dialog er alltid nødvendig for å løse konflikter. Når våre medier og politikere nå demoniserer Russlands politikk og avbryter enhver form for kontakt anser vi dette som farlig for hele vår del av verden.

I tillegg mener vi at Russlands politikk for å skape en multipolar verden med flere maktsentre ikke bare er fornuftig, men helt nødvendig for freden, for at vi skal få avspenning og fredelig sameksistens. Med USA som eneste stormakt har vi opplevd de fryktelige krigene i Midt-Østen og på Balkan. Ingen har hatt stor nok makt til å stoppe dem.

Krigen i Ukraina kunne vært unngått hadde vesten og den ukrainske regjeringen fulgt opp Minsk 1 og 2-avtalene som ble avtalt i 2014 og 2015. I stedet har Ukraina drevet en lavintensiv krig siden 2014 mot sin egen russisktalende befolkning i øst i Luhansk og Donbass. Krigen nå er egentlig en forlengelse av denne krigen som Ukraina med natos hjelp har drevet i 8 år.

Som følge av krigen har vesten utløst en energikrise for seg selv, særlig for EU. Som søvngjengere har de først gjort seg fullstendig avhengige av russisk gass gjennom det grønne skiftet, deretter har det nektet å kjøpe denne denne gassen for å straffe Russland som nå snur handelen mot Asia.

Uansett hva en mener om Putin er det nødvendig å høre hva han har å si. For hans og Russlands politikk har store konsekvenser for oss enten vi liker det eller ikke.

Knut Lindtner
Redaktør

Ukraina-konflikten, energikrisen og «koloni-Vesten». Hør fra Putins siste pressekonferanse.

Vladimir Putin gjentok hva som er målet for Russlands militære operasjon, og  fordømmer Vestens elite-holdning.

Den russiske presidenten Vladimir Putin talte til pressen på fredag etter toppmøtet til Shanghai Cooperation Organization (SCO) i Samarkand i Uzbekistan.

Tidligere hadde han hatt møte med lederne fra Kina, India, Pakistan, Iran, Tyrkia, Uzbekistan, Azerbaidsjan , Kirgisistan, Turkmenistan og Mongolia.

Dette var Putins første pressekonferanse siden juli. Han ble blant andre ting spurt om konflikten med Vesten, om den pågående militære operasjonen i Ukraina, og om energi-krisen i Den Europeiske Unionen.

Her er noen av hovedmomentene fra Putins pressekonferanse:

Vesten har alltid strebet etter å ødelegge Russland.

Russland har alltid vært god å ha for å skremme vestens befolkning bak USA.

Å ødelegge Russland og å «få Russland til å gå i oppløsning» i mindre, små stater, har alltid vært topp prioritet for et samlet Vesten, sier den russiske presidenten.

Ukraina i sin moderne utgave ble plukket ut til å bli en «anti-russisk enklave», og det viktigste verktøyet for Vesten til å oppnå sine mål, tror Putin.

«Det er et faktum at de alltid har strebet etter å dele opp landet vårt . Det er sikkert. Det er jo bare synd at på visse områder bestemte de at de skulle bruke Ukraina til å nå et slikt mål», sier Putin..

«For å hindre en slik utvikling har vi derfor satt i gang vår spesielle operasjon».

Synet på Ukraina kan forandre seg.

Så langt har Moskva vært svært reserverte overfor det de ukrainske myndighetene har gjort for å skade den viktige infrastrukturen til russisk olje ved å få til «terror-angrep»., sier Putin. 

«Den spesielle militære operasjonen er ikke ment å være noen slags advarsel, bare en spesiell militær operasjon.

Vi har vært vitne til forsøk på få til terror-angrep, forsøk på å ødelegge vår sivile infrastruktur.

Vårt svar på dette har vært tilbakeholdenhet, men bare inntil videre», slår Putin fast.

Han advarer om at tingene kan endre seg i framtiden.

«Nylig leverte de russiske væpnede styrkene et par viktige angrep. La oss si at det var en advarsel. Situasjonen fortsetter å utvikle seg på en slik måte at svarene vil bli mer seriøse», la han til.

Ingen endring i målene vi har i Ukraina-konflikten.

Det er ingen endringer i de målene Russland har med sin spesielle militære operasjon i Ukraina, sier Putin.

«Det har ikke vært noen justeringer av planen.

Generalstaben tar sine beslutninger etter hvert som kampanjen utvikler seg i forhold til hva de ser på som sentrale mål», slår presidenten fast.

#Det viktigste målet er å frigjøre hele Donbas-området. Dette arbeidet fortsetter vi med, til tross for motangrep fra den ukrainske hæren», sier Putin.

Han legger til at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner av Kiev-styrkenes motangrep. Man får bare vente og se «hvordan dette kan ende».

Utsiktene til fredssamtaler med Ukraina er usikre.

Russland var klare til å bli enige om sikkerhetsgarantier for Ukraina under samtaler i Istanbul så langt tilbake som i mars, avslører den russiske presidenten. Men forhandlingen ble avslått av Kiev.

«Vi trakk tilbake troppene våre fra Kiev for å få til muligheter for å få til en slik avtale. 

I stedet avslo myndighetene i Kiev øyeblikkelig all enighet. De annonserte at de ikke vill inngå noen avtaler med Russland, de ville eller gå inn for seier på slagmarken.

Velvel, det er opp til dem», sa Putin.

Utsiktene til videre forhandlinger eller personlige samtaler mellom han og den ukrainske presidenten Volodomyr Zelensky er usikre, innrømmer Putin.

«Først må de ble enige med oss om slike samtaler. Men det nekter de.

Zelensky sier at …han verken er klar eller villig til å snakke med Russland.

Om han ikke er klar – så vil det jo ikke bli noe av», sa Putin.

Vesten er plaget av en kolonialistisk tankegang.

Det samlede Vesten er fortsatt opphengt i tankegangen fra koloni-tiden, sier den russiske presidenten. 

Han antyder at de vestlige landene simpelthen ikke greier å gi slipp på vanen med å leve på bekostning av andre.

«De er jo tidligere kolonimakter. Men de lever fortsatt i tankegangen til filosofien fra kolonitiden. De er vant til å eksistere på bekostning av andre. Og de greier ikke å kvitte seg med denne tankegangen i sin praktiske daglige politikk», slår Putin fast.

Om hva som er årsak til energikrisen i EU.

Den pågående energikrisen i Europa, som de stadig gir Russland skylden for, og årsaken til den militære operasjonen i Ukraina, startet lenge før det som nå foregår, tror Putin.

EU har selv skapt denne krisen, og nå er det opp til dem å løse det ‘på bekostning av andre’» sa han.

«Energikrisen  i Europa begynte ikke da Russland satte i gang sin spesielle militære operasjon i Donbas. 

Den startet mye tidligere, for flere år siden. Sa rart det enn kan høres, så startet det med ‘det grønne skiftet», slår Putin fast. 

Han legger til at da Vesten introduserte hvor viktige grønn energi er for å takle klima-endringene, gikk de fleste europeiske land øyeblikkelig inn for å forkaste fossile energikilder for å oppnå kortsiktige politiske mål. 

Den russiske presidenten gjør narr av ideen til presidenten for Europa-kommisjonen, Ursula von der Leyen, om å sende den voksende energi-regningen til Moskva.

Han avviser det som nok et forsøk på å «løs problemet på feil måte – å flytte hodepinen fra et sykt hode over til et friskt hode».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: brut carniollus

https://www.rt.com/russia/562965-ukraine-conflict-energy-crisis/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Putin sier mye fornuftig og er ikke den verste i denne sammenhengen. Russland hadde kunnet fare mye hardere fram enn de har gjort og kunne rasert infrastruktur for lenge siden. Det er det første USA gjør når de kommer. Helt fra starten har Putin bedt om dialog, men nei. Han ville aldri ta hele Ukraina, bare gi de terroriserte russisktalende fred og ro og selvstyre. Og ha tilgang til Svartehavet. Krigshisseren Stoltenberg som lyver og tillegger Putin falske hensikter, og Norge, som trener ukrainere til krig mot Russland på norsk jord, har amerikanske baser, det er å skyte seg i foten og stå på feil side av historien. Sløvt å tegne sindige Putin som den onde og kokainhodet Zelensky som helten, utrolig tåpelig.

  Svar
  • «Krigshisseren Stoltenberg som lyver og tillegger Putin falske hensikter, og Norge, som trener ukrainere til krig mot Russland på norsk jord, »

   At Stoltenberg, og Norge/norsk media kritiserer et Russland – når han/vi som statsminister angrep Libya uten at Libya angrep noe annet land, er jo ikke annet enn dobbeltmoral.

   Men dobbeltmoral og løgner ser ut til å være Norges foretrukne moral.
   Trist.
   – Og selvfølgelig farlig hvis vi ikke tar et oppgjør med en slik krigs-kultur.

   Svar
 • «I tillegg mener vi at Russlands politikk for å skape en multipolar verden med flere maktsentre ikke bare er fornuftig, men helt nødvendig for freden, for at vi skal få avspenning og fredelig sameksistens.»
  Og hvordan har det gått da ? Jo, Russland gikk til fullskala krig og har oppnådd helt det motsatte av målene Putin satte. Og da synes man det hele er fornuftig ?

  Svar
 • Lekkede dokumenter avslører ukrainske forsøk på å destabilisere Russland og trekke NATO i en fullskala krig med Moskva !

  Olga Sukharevskaya, ex-Ukrainian diplomat.

  Svar
 • Wasan Totland
  31 januar 2023 14:01

  Jeg tror at de som hadde tenkt ut dette samtidig ønsker det. De ser at Norge vil underordne seg et pristak dersom det er ment å ramme Russland. De norske er ikke de skarpeste knivene i skuffa og er lette å lede.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Valget i Sverige:

Når «Venstresiden» ikke vil forholde seg til virkeligheten.

Forrige innlegg

Massegraven i Izium:

Ukrainsk propaganda videreformidlet av helt ukritiske medier.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.