POSTED IN Virkelighetsforståelse

Ut med folkevettet

Inn med dobbelt-moralen!

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email


Er det alminnelige og sunne folkevettet på vei ut? Blant våre fremste tillitsvalgte og alliansepartnere
I så fall: Bør sånt få følger for tenkinga omkring hvordan makt bør forvaltes og fordeles?
Og i vårt forhold til andre nasjoner?

Av Jan Christensen

Folkevalgte 
– som svindler med støtteordninger, 
– som bryter habilitetsregler og gir lukrative verv til venner, 
– som bruker innsideinformasjon til å kjøpe våpenaksjer og til annen personlig vinning, 
– som jukser seg til akademiske grader.

Alt dette har gjennom de siste månedene vært viktige temaer i vår offentlige debatt. Ytterligere politikerforakt er et resultat. 

Selv om de fleste involverte har blitt tvunget til å gå av, har vi fortsatt en helseminister Kjerkhol med sine kopieringer og en kunnskapsminister Brenna med sitt maktmisbruk. Juks er ikke deres eneste feilskjær. 
Om Kjerkhol får gjennomslag for sine sykehusplaner, vil mange utkantstrøk bli avfolket. Når Brenna mener folk står i matkø fordi de vil bruke pengene på «luksus», forteller det om en moraliserende Arbeiderparti-nestleder som fjerner seg fra egne  velgere.

Opposisjonen er ikke stort bedre. Her står «siviløkonom» Sindre Finnes – den bedre halvdelen til Høyres Erna Solberg – i en særstilling. Først gjennom daglige kjøp og salg av aksjer. Statsministerkone med insideinformasjon ingen hindring. Heller ikke at offentligheten ble gitt inntrykk av det motsatte. Reglene for aksjehandling er strenge. Økokrim satt på beviser. Mistenkelige salg og kjøp. Allikevel ble alt henlagt. Sjefen for Økokrim, Pål Lønseth, har bakgrunn som ledende Arbeiderpolitiker. Kameraderi?

Et annet regelverk sier at visse titler er lovbeskyttet. Du kan ikke kalle deg helsefagarbeider eller sjukepleier om du ikke har godkjent utdannelse. Dette gir trygghet for de som trenger sånn ekspertise. På samme måte er det med siviløkonom-tittelen. Du må ha fullført utdannelsen. 
Finne smykket seg med tittelen i over 30 år, attpåtil med spesiell statusring, uten å være ferdigutdannet. 
Erna visste, men «antok at feilen skyldes antagelser». Fra hvem? Fra mannen, som levde i en drømmeverden og ønsket  han var noe han ikke var?

Historiene vitner om stormannsgalskap. 
Å lure til seg fordeler i kraft av stilling. 
Å gjøre seg bedre enn det en egentlig er. 
At Høyre fortsatt ser seg tjent med Erna som statsministerkandidat, nå også med støtte fra Kristelig Folkepartis Bollestad, er nok et eksempel på politisk og moralsk forfall. 
Våre fremste politiske tillitsvalgte kan ikke løsrive privatliv fra politisk liv.

Kjente offentlige tjenestepersoner har også sine svin på skauen. 
– Forsvarssjef Kristoffersen som fikk landets høyeste militære utmerkelse for Afghanistan-innsats. Han hadde fanget en viktig Taliban-leder, fikk vi vite. Seinere har det kommet fram at offeret var en uskyldig musiker, noe han høyst sannsynlig kjente til da han i 2011 ble hedret av Kongen. Krigskorset med sverd er ikke levert tilbake.
– Telenor-sjefsdirektør Brekke som fusket med eksamenspapirer og som har fremstått som mer utdannet enn det han egentlig er. Var det derfor han fikk jobben?
– Departements-byråkrater som virker mest opptatt av å hevde EUs interesser, ikke våre egne. Embetsverket er i utakt med folkeviljen.
– På statsministerens kontor, SMK, der toppjuristene i årevis har følt seg hevet over lover om arkivering og offentlighet. Avslørende korrespondanse har blitt fortiet. For å hindre at statsministeren ses i kortene?

De nevnte eksemplene setter søkelys på doble standarder. Samme regel gjelder ikke for alle. Noen er «likere» enn andre, for å si det med George Orwell.

Linjene kan trekkes videre – til utslettelsen av Gaza, palestinernes lidelser og våre nære alliertes handlinger. 
Gamle og undertrykkende kolonimakter som Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og Nederland – sammen med Israel og blant andre USA, Finland, Sverige, Island og Sveits – vil nå sulte ut sivilbefolkningen. Påskuddet er ensidige anklager fra Israel. Regjeringa holder heldigvis fast på våre forpliktelser og fortsetter norsk støtte til UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger. Dessverre er hovedregelen motsatt: Unfallenhet. Flertallet av våre stortingspolitikere støtter Israel i tykt og tynt. «Israel må ha rett til å forsvare seg», hører vi. Hvem snakker om palestinernes rett til motstandskamp?

Den nylige stortingsbehandlingen var avslørende. Verken Høyre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Fremskrittspartiet eller Kristelig Folkeparti ønsket etterforskning av krigsforbrytelser i Gaza, på Vestbredden og i Israel. Det samme flertallet ville heller ikke forplikte seg til økt Gaza-bistand – verken til gjenoppbygging eller til humanitær nødhjelp.
 
I stedet synes mange det er greit at vår samhandel med Israel setter nye rekorder, at vårt Oljefond profiterer milliarder på investeringer i okkuperte områder, at norskproduserte bomber dreper tusener – og at vi synger freds- og kjærlighetssanger sammen med Israel i Grand Prix.

Hvor er de modige enkelt-representanter fra Stortingets flertallspartier? Som tør å bryte med partipisk og karriere framfor å gå over lik? De finnes neppe. Folkemening, velgere og egen integritet er erstattet av partidiktatur.

I sin tid var Norge et foregangsland i boikott av det daværende apartheidregimet i Sør-Afrika. Vi vågde, viste vei og vant. Sør-afrikanerne har kjent rasismen på kroppen og er i dag blant Israels sterkeste kritikere. Vi har blitt en diffus skygge av fortiden.

Hvilken sammenheng er det mellom Nei til EU og Brenna, Finne og Gaza, spør noen.  Dette har jo ingen ting med vår EU-motstand å gjøre? 

Vi som er organisert i Nei til EU, forenes i kampen mot norsk innmelding i EU. Samtidig har vi slått fast at Nei til EU skal bygge på viktige prinsipper som folkestyre, solidaritet og antirasisme. 
 

 • Når politikere og nærstående bløffer og bruker politiske verv til å gi personlige fordeler for seg og sine, svekkes respekten for folkestyret.
   
 • Når ledende tjenestepersoner juger om seg sjøl eller skalter og valter med regelverket, mistes troen på offentlige organers upartiskhet.
   
 • Når Israels ledende politikere behandler palestinere som undermennesker, beordrer mord på tusenvis av uskyldige, vil rense erobra land for ikke-jøder – og attpåtil får norsk sympati – står dette i skarp kontrast til våre synspunkter på solidaritet og rasisme.
   
 • Når mektige allierte, i og utafor EU, i praksis støtter opp om sånt, forteller det litt om hvem vi bør holde på armlengdes avstand.


Russland ble fordømt av alt og alle rett etter den begrensa invasjonen av Ukraina. Også av Nei til EU. 
Om Israels fullskala massedrap og menneskerettsbrudd i Gaza dominerer tausheten. 
Også i Nei til EU.

Innlegget er hentet fra Drammen Nei til EUs medlemsbrev.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • Mot? I stortinget? Hvor kun 55 stemte mot smittevernlov og 112 for? Lønnsomhetslinja er det som gjelder, stige i gradene, falske eksamener og generøse gaver for å komme dit, med håp om en plass ved bordet til Børge, Klaus og Yuwal. Og prinsen.
  Epstein tar seg av fritids-kos. Hans konto lever i beste velgående:
  vigilantcitizen.com
  Så lurt! Det er bare å få trykt opp noen visittkort: Adm.dir. e. Bonde, Statsautorisert pikkolo Bent Høie. Ekspert-au-pair Kjerkol. Siviløkonom Sindreberg. Genocidsekretær i angrepsalliansen SCHtolzenburger. Ass. bekymringsagro.Gnom Whatshisface

  Svar
 • Jævelig bra Jan Christensen. Du flekker trusene av «keiserne» på ting og maktapparat. e du og. Jeg er så sliten av å føle meg maktesløs. Jeg har så steike lyst å reise inn på tinget å røske ut disse rottene. Hive de inn i en kommunal leilighet. Gi dem 17 000,- i trygd. 11 000,- i husleie og 4000,- i strømregning. + kommunale avg. og eiendomsskatt. Så kan
  de bruke resten på prioritert morro.

  Svar
  • Sliten, maktesløs og drittlei? LATTERTERAPI ved hjelp av komiserier på youtube funker for meg, helst sånne av gammel dato, før hurpementaliteten tok over og det ble «hatprat» og «stygt å le» av det meste. Fleksnes i svart-hvitt fra søttitallet for eksempel.

   Svar
 • Er ikke disse kjeltringene stemt inn av folket.

  Svar
 • » Er det alminnelige og sunne folkevettet på vei ut? Blant våre fremste tillitsvalgte og alliansepartnere. I så fall: Bør sånt få følger for tenkinga omkring hvordan makt bør forvaltes og fordeles?
  Og i vårt forhold til andre nasjoner?»

  ‘Rundlurt av Sindre Finnes: Dette gir aksjehandels-saken en ny dimensjon.
  Det ble oppgitt i intervjuer, i biografier og på regjeringens sider at Erna Solberg var gift med «siviløkonom Sindre Finnes».
  Finnes understøttet løgnen aktivt ved å bruke siviløkonom-ringen ved store, offisielle anledninger, sammen med sin kone Erna Solberg. Det var avisa Dagens Næringsliv som dokumenterte dette 1. februar.
  Erna Solberg visste utmerket godt at ektemannen aldri fullførte utdanningen. Mange rundt Sindre Finnes må ha visst at han aldri leverte den oppgaven.
  Er det kulturen i Høyre at fine titler kan brukes bare fordi man har lyst på dem? ‘
  nettavisen.no/norsk-debatt/rundlurt-av-sindre-finnes-dette-gir-aksjehandels-saken-en-ny-dimensjon/o/5-95-1620644

  Og er det kulturen på Løvebakken at det er lov å lure innbyggerne med ‘ strømstøtte’ ?
  Dvs. gi LITT tilbake av det som er stjålet? Mens alle priser i Norge deretter selvfølgelig må økes.
  Er det kulturen i Norge at politikerne og et tullete penge-økonomisk system kan stjele innbyggernes oppsparte midler, og trygghet, ved å heve boligrentene, – bare fordi noen over-nasjonale organer forlanger det?

  Er det kulturen blant innbyggerne i Norge at man ikke protesterer på overgrep og løgn bare det gjøres ovenifra?

  Er det dette som kalles ‘Fri flyt’ i EU?

  Svar
 • Northern Light.
  4 februar 2024 15:57

  «Den nylige stortingsbehandlingen var avslørende. Verken Høyre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Fremskrittspartiet eller Kristelig Folkeparti ønsket etterforskning av krigsforbrytelser i Gaza, på Vestbredden og i Israel. At Høyre fortsatt ser seg tjent med Erna som statsministerkandidat, nå også med støtte fra Kristelig Folkepartis Bollestad, er nok et eksempel på politisk og moralsk forfall».

  80 prosent av alle bygninger på Gaza-stripen er jevnet med jorden eller svært ødelagte. Palestinerne blir bedt bedt av israelerne å flykte til steder sør i Gaza, og etter de har flyktet dit, bombes de av israelerne. IDF (Israeli Defence force), les Israeli Attack Force – det blir mer riktig etter det som en kan observere- gjør sykehus og bakerier til militære mål, og ødelegger mat og vannforsyning. Det er ukristelig av Kristelig Folkeparti å ikke anse dette som krigsforbrytelser.

  Falske Kristne og prester har vi mange av her i Norge. Krf godkjente terrorbombing av sivile i Serbia, har stemt og stemmer for USAs militære og økonomiske kriger, stemmer for de fleste forslag som gjør de fattige fattigere og de rike rikere. Hadde Kristelig Folkeparti vært et parti i Bibelsk tid, ville Krf vært pengeutlånerne i Tempelet sitt parti. Satanisme er å snu alt på hodet, som nevnt.

  Svar
  • Ja, N.L, det er så mye avslørende.

   Det triste opp i all denne avsløringen er at innbyggerne i Norge ser ut til å være lobotomert.
   Hvis de ikke bare holder seg kollektivt rolig , – til det eksploderer.
   Vi er et langsomt folkeferd.
   Det er noe ( forhåpentligvis ) på gang.
   Og det tok jo også litt tid før Bastillen ble stormet.

   Svar
 • Nå er det jo ikke lett å være høyrepartiet Arbeiderpartiet i disse dager der stadig flere forventer sosialdemokratisk og litt mer radikal handling (holdt på å skrive venstrevridd, men så kom jeg til å tenke på Guri Melby som jo er kjøpt og betalt av USA)

  Nå er det ikke bare Jonas Gahr Støre som vandrer rundt i skoddeheimen, nå dukker det opp stadig nye ansikter på Dagsnytt 18 som aller har det til felles at de ikke kan si verken JA eller NEI. Men de har min forståelse, det er ikke greit å gå med en fot i hver grøft.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USA rykker inn med baser over hele Nord-Europa

Forbereder Norge til krig mot Russland?

Forrige innlegg

Meningsmåling fra Israel:

Bare en tredjedel respekterer folkeretten.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.