POSTED IN Afghanistan

Ut av Afghanistan krigen?

Fortsetter kontraktørene på USAs vegne?

0
Print Friendly, PDF & Email

Kjært barn har mange navn. Omskrivinger av virkeligheten høre hjemme i gruppen språklige blomster. «Forsvarsutgifter i USA» er en omskriving av «Krigsutgifter for USA» for det er svært lenge siden USA har blitt angrepet. Det er tvert imot.

«Kamp for menneskerettigheter og demokrati» er en annen språklig finurlighet som i praksis betyr at Nato/USA gir seg retten til angripe andre land som ikke bøyer seg for deres vilje (Jugoslavia, Libya, Grenada, Irak osv.)

George Orwell gjorde denne typen omskrivinger kjent i boka 1984. Her finner vi formuleringer som «krig er fred» (Eks. Obamas tale under fredsprisutdelingen), «uvitenhet er styrke» og «frihet er slaveri». Alt er uttrykk for at en gjennom språket endrer oppfatningen av virkeligheten ved å snu alt på hodet.

I våre dager under den såkalte korona-pandemien har en fått språklige blomster som «Ta vare på hverandre – hold avstand». En klarer å gjøre omsorg til spørsmål om fysisk distanse. Jo større distanse desto mer omsorg. Og dette er helt motsatt av hvordan dette ble oppfattet for to år siden.

Å besøke hverandre og være sammen er i en slik virkelighet faktisk en ond handling.

Contract Killing And Murder For Money Concept. Bullets On Dollar Stock  Image - Image of money, bloody: 117365779
I am killing for money. But you are my friend so I kill you for nothing.

I gruppen språklige omskrivinger har ordet «kontraktører» dukket opp. Det er mennesker som fører krig på mine vegne etter en kontrakt. Vår stat gir dem med andre ord retten til å drepe og på andre måter retten til å hjelpe krigsmakten. Det er en privatisering av krigføringen, men det er ikke noe historisk nytt.

Mange av de ekstremistiske krigerne som kjemper i Midt-Østen, særlig mot den syriske staten, er betalte soldater opptrent til å krige av bl.a. norske instruktører. Det er fattigfolk som har dette som levebrød.

Det er greit å bruke et forståelig navn på slike folk og denne typen virksomhet. Dette er leiesoldater som dreper mot betaling. Hva som skiller dem fra mafioso-folk er vanskelig å se bortsett fra at det ikke er staten som gir slike folk oppdragene og betalingen.

Knut Lindtner

Slutt på en æren? Afghanistan er nå en begravelsesplass for kontraktørene også.

De utgjorde sin egen skyggehær, med 90 000 i landet på det høyeste. Men deres problematiske dominans blir det nå slutt på.

Av Kelley Vishos.

De gylne årene for kontraktørene etter 9/11 – de som sto for anskaffelse av mat, transport, drivstoff, byggearbeider, vedlikehold, IT, for ikke å snakke om sikkerhet og forhørstjenester for USAs militære – nå ser det ut som også disse skal reduseres i september. 

Samtidig med (den håpefulle) tilbaketrekkingen av de gjenstående 3600 troppene i Afghanistan fram til september, så er oppmerksomheten nå også kommet til de nesten 17 000 kontraktørene som betales av USA. 6 147 består av amerikanske borgere.

«USAs kontraktører skal også ut sammen med oss. Det er del av tilbaketrekkings-planen så langt», sa CENTCOMs kommandørgeneral Kenneth McKenzie i en briefing med reportere forrige uke.

Dette til tross for at regjeringen har tallrike kontrakter med selskaper som skulle reise lenge etter deadline. Det ville da se ut som tilstedeværelsen til USAs operasjoner trekker ut, men tilbaketrekkingen har begynt.

Selv om det tar en tid, eller De Forente Stater makter fortsatt å være tilstede i landet etter den 11. september, så vil fotsporene etter den private sektoren aldri bli så svære som da de var på høyden i 2011, med mer enn 90 000 kontraktører i Afghanistan.

Til tider, inkludert nå, så var disse langt flere enn det uniformerte personellet.

For å sette det i perspektiv så var det til sammen 155 000 kontraktører i Irak og Afghanistan, sammenliknet med 145 000 aktive tjenestegjørende i 2011.

Kontraktørene utgjorde 62 prosent av arbeidsstyrken.

Beløpet utbetalt til kontraktørene er ennå mer skremmende: 104 milliarder dollar for tjenester i Afghanistan alene siden 2002. Nesten 9 milliarder dollar bare de siste fem årene.

Med så stor avhengighet av kontraktørene – så måtte det bli trøbbel.

Svære selskaper, som Halliburton, med datterselskaper som KBR, grep fordelene.

Ikke bare tok disse selskapene seg overbetalt og ble tatt i bedrageri i den første tiden. Men enda verre, de tok snarveier for å få enda mere penger.

Hvem kan vel glemme de spinkle dusjene og det elektriske systemene som ga soldatene elektriske sjokk i Irak? Det usikre drikkevannet på basene? Ødelagt mat?

US defense contractor pays over $5 million to ex-Abu Ghraib inmates | The  Times of Israel
Kontrkatørvirksomhet i Abu Ghraib

Så er det kontraktører som hjalp til med å torturere fangene i Abu Ghraib, og som massakrerte sivile i Nisour Square.

Bevæpnede leiesoldater som dreiv all hemmelighet sammen med CIA, som trente opp tropper og som var vaktstyrker for dignitærer.

Mange døde uten at det ble nevnt i  avisene, noen kom skadet eller syke hjem, uten ha noen fordel av Pentagons helseforsikringer eller fordeler for veteraner.

De var faktisk en skyggehær, et massivt eksperiment på hvordan Onkel Sam kunne drive billig krig rundt om i flere land, og i lengre tid, fordi de stolte på at privat sektor kunne gjøre det.

Men det var ikke billigere, og kostnadene var ikke bare i dollar. For alt det positive kontraktørene gjorde i et land så er det en skole eller et sykehus eller en annen fasilitet som bokstavelig talt ikke vil stå igjen etter at vi er borte.

Afghanske sikkerhetsstyrker vil ikke være i stand til å utfordre Taliban. Broer og infrastruktur vil  smuldre hen. 

Storhetene var mottakelige for korrupsjon, og de var korrupte.

Private Military Companies: Blackwater
Her poserer leiesoldatene foran kamera.

Halliburton og KBR og Blackwater er navn fra fortiden. Men de fikk sitt gull, og de bryr seg ikke om «begravelsesplassen til imperiene».

Andre, som Fluor Group, som nå skaffer logistisk støtte til det militære i Afghanistan, vil få se gode dager, og de kjenner det.

«Timeplanen for å gjøre dette ordentlig er allerede for snau», sa David Berteau, president i Professional Services Council som representerer 400 regjerings-kontraktører, der mange arbeider i Afghanistan. «Vi har ikke år på oss, vi har bare måneder».

Alle gode ting må jo en gang ta slutt, ikke sant?

Forsidebilde: Blackwater trener anti-Assad terrorister i Syria

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Forbyr ikke bare vaksinepass.

Florida stanser alle covid-19 restriksjoner.

Forrige innlegg

Slik unngår de fellesdugnaden

Nordmenn investerer mer og mer i Norge via skatteparadis

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.