POSTED IN Endring av politikken, USA

USAs utenriksminister:

Reduserer «hele verden» til tre asiatiske land.

0
Print Friendly, PDF & Email

Som vanlig bruker våre ledere vendinger som i beste fall er misvisende. Når de snakker om demokratiske stater er det stater som ikke er særlig demokratiske, f.eks. USA som den fremste. Her kan velgerne ved hvert presidentvalg stemme over hvilken av to milliardær-grupperinger som skal styre dem. Hører Saudi-Arabia med til de «demokratiske statene»?

Udemokratiske stater er alle som ikke støtter USAs politikk. Støtten til USA er det som skiller demokratiske fra udemokratiske stater.

Nå er et nytt misvisende uttrykk tatt i bruk.

Pompeo har vært ute i verden og reist og møtt statsledere i viktige andre land. Han vil skape en allianse mot Kina. Og når han kommer hjem bruker han ord som «hele verden» for å få folk til å tro at reisen har vært vellykket.

I Norge brukes også lignende uttrykk, f.eks. verdensopinionen. Det betyr i virkeligheten lederne i Nato-landene, men uttrykket gir inntrykk av at flertallet av mennesker i verden mener det samme som dem.

Dette er hele verden. Den er stor med mange mennesker.

Dette er en del av propaganda-knepene som brukes for å skape et spesielt inntrykk og de virker. Men for USA som mer og mer går i oppløsning innenfra begynner denne retoriske praksisen å virke patetisk for stadig flere mennesker. 

Når Pompeo sier «hele verden» og mener lederne i India, Japan og Sør-Korea, da har han krympet verden til det ugjenkjennelige.

Men nå er Kina hovedfienden og må bekjempes med alle midler, også retoriske.

Knut Lindtner

Pompeo: Hele  verden slår seg nå sammen mot Kina.

Spår at nasjonene vil gå sammen med USA mot Kina.

Av Jason Ditz

I en kommentar tirsdag sa utenriksminister Mike Pompeo at hele verden nå er i ferd med å slå seg sammen mot Kina. Han sier at dette er et resultat av Kinas «ufine» oppførsel.

Denne enigheten ser ut til å komme etter hvert som Pompeo har gjennomført sin rundreise for å komme med sine anti-kinesiske følelser.

Hans oppfattelse om at dette skjer er bare fordi landene han besøker gjerne vil snakke denne USA-politikken etter munnen. 

Afrika er en stor del av hele verden, men der har ikke Pompeo vært.

Når han ramser opp landene som er fiendtlige mot Kina nevner Pompeo India, Japan og Sør-Korea.

For det første har ingen av disse landene stått på god for med Kina fra før av. Og det er ikke klart hvilke forhold som har gjort dette forholdet verre, bortsett fra en kort grensekonflikt mellom India og Kina. 

Disse landene har (for det meste økonomisk) konkurrert med Kina. Og de kan gå inn for økt handel for USA for å støtte opp USA mot Kina.

Men for mange land er ikke dette noe alternativ. Deres mål  for tiden er å leve godt med Kina og enhver annen nasjon. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Sophie Dale

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Korona

Antallet smitta og døde kan ikke forsvare alle tiltaka

Forrige innlegg

Tidligere sentralt tillitsvalgt i DNA

Dagens Arbeiderpartiet tjener ikke folket.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.