POSTED IN Afghanistan, USA

USAs nederlag er nå åpent for alle som vil se.

Taliban kontrollerer nå største delen av Afghanistan.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Meldingen under forteller at USAs nederlag er fullstendig – etter 20 års krig og ufattelig beløp brukt på våpen, leiesoldater, bomber og bestikkelser. Jeg ser foreløpig bare en positiv effekt av USAs nederlag, for landet risikerer å bli kastet ut i borgerkrig når sentralregjeringen som USA holdt på plass med våpen faller sammen: Opiumdyrkingen vil blir redusert. Dette har vært en del av Talibans politiske program.

Opiumvalmuene har blomstret under USA okkupasjon av landet og har bidratt til mye elendighet f.eks i de landene som har bidratt med hjelpetropper til USAs krigføring, f.eks. Norge. Vi må regne med økende gatemarkedspriser på heroinen i mange vestlige land i tiden som kommer. Tiden vil vise om dette skjer, men en epoke er nå over: USAs rolle som verdenshegemon er nå definitivt forbi. Nederlaget i Afghanistan er symbolet på det.

Flere nederlag vil følge fremover, f.eks. i Irak og Syria hvor USA (og Norge) fortsatt har okkupasjons-tropper. For Norges del begynner dette å bli patetisk. Vi opptrer i praksis som politiske spyttslikkere for USA.

Sanksjoner av andre uvillige land vil måtte stoppe. USAs makt er i ferd med å bli brutt: Afghanistan-nederlaget er et tegn i tiden.

Knut Lindtner (Redaktør derimot.no)

Taliban sier til russerne at de nå kontrollerer 85% av Afghanistan

Av Dave DeCamp

Taliban forsikret Russland om at det ikke ville tillate at Afghanistan ble brukt som en base for å angripe andre land.

På fredag meddelte en Taliban-delegasjon i Moskva at gruppen nå kontrollerer over 85 prosent av Afghanistan og forsikret Russland om at grupper som ISIS ikke vil kunne bruke landet som en plattform for å sette i gang angrep.

«Vi vil iverksette alle nødvendige tiltak for at den islamske staten ikke skal operere på afghansk territorium … og vårt territorium vil aldri bli brukt mot naboene våre,» sa Talibans offisielle Shahabuddin Delawar på en pressekonferanse, ifølge Reuters.

Pentagon Stops Using ISIL
Taliban og IS (bildet) er fiender.

Russland har uttrykt bekymring over muligheten for at IS kan få fotfeste i Afghanistan etter at amerikanske og NATO-tropper er borte. Russland er også opptatt av muligheten for vold som spres til Tadsjikistan, en sikkerhetspolitisk alliert av Moskva.

Tadsjikistan, Russland og fire andre tidligere sovjetstater er medlemmer av Collective Security Treaty Organization (CSTO). Etter at over 1000 afghanske tropper flyktet til Tadsjikistan etter å ha kjempet mot Taliban, ba tadsjikiske tjenestemenn om hjelp fra sine CSTO-allierte. Russland svarte og sa at de er klare til å aktivere en base nær Tadsjikistans sørlige grense.

Taliban-delegasjonen i Moskva ønsket å lette Russlands frykt for at konflikten i Afghanistan vil smitte over i nabolandene. «Vi vil ikke la noen operere fra Afghanistansk jord mot Russland, nabolandene og andre land,» sa Taliban-representant Mohammad Sohail Shaheen til det russiske nyhetsbyrået Tass.

Det er vanskelig å vite om det stemmer helt presist når Taliban nå hevder at de kontrollerer 85 prosent av Afghanistan, men gruppen har gjort betydelige fremskritt siden USA og NATO begynte å trekke tropper ut i mai. I februar gjennomførte et afghansk nyhetsbyrå en undersøkelse der Taliban kontrollerte 52 prosent av fysisk territorium i Afghanistan, mens 59 prosent av Afghanistans befolkning bodde i regjeringskontrollerte områder. Med denne statistikken i bakhodet og suksessen Taliban har på slagmarken, er det faktisk mulig at gruppen kontrollerer så mye territorium som de hevder.

Maskinoversatt av: J Bjoerkmo

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Tyrkia har sendt og forsetter å sende sine jihadist leiesoldater fra Aserbajdsjan til Afghanistan der de drepte kristne armenere. Tidligere har Tyrkia sine favoritt terrorist leiesoldater i Syria, Libya og Aserbajdsjan. Nå kan Tyrkia bruke opium og heroin som biologisk våpen mot Europa. Overdosedødsfallene i Europa stiger og er på høgde med covid 19 dødsfallene i Norge Dette har vært en opiumskrig og den er ikke over.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Stortingsvalget i høst dreier seg også om energi.

Skal vi kontrollere norsk energi må det politiske vedtak til.

Forrige innlegg

Bare toppen av isfjellet?

Melding om økende vaksinedødsfall i USA.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.