POSTED IN Krig-fred, USA

USAs forsvarssjef truer med å doble landets krigsutgifter:

«Taper vi i Ukraina må vi doble krigsbudsjettet».

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

USA fordobler sitt «forsvarsbudsjett».

Av Drago Bosnic.

I slutten av mars sa den amerikanske general Mark Milley, at USA ville doble sitt militærbudsjett i tilfelle Kiev-regimet ble beseiret av Russland. Milley hevdet at «å ikke støtte Ukraina nå ville føre til en massiv økning i fremtidige forsvarsbudsjetter». Han la også til at «det ville føre til en global konflikt som har blitt unngått siden andre verdenskrig».

Mark Alexander Milley er en amerikansk offiser. I 2015 ble han utnevnt til sjef for den amerikanske hæren og i 2019 ble han landets forsvarssjef. Wikipedia

«Hvis den «regelbaserte ordenen», som er i sitt 80 år går ut av vinduet, så vær veldig forsiktig,» sa Milley mens han vitnet for den amerikanske kongressen 23 mars, og la til: «Vi vil doble vårt forsvarsbudsjett på det tidspunktet, ikke fordi det vil starte en ny æra med stormaktskonkurranse, men en epoke med stor maktkonflikt, og det vil være svært farlig for hele verden».

For det første bør det bemerkes at Milleys såkalte «regelbaserte orden», som angivelig har vart i 80 år er fullstendig feil. Den geopolitiske situasjonen de siste tre tiårene har bare vært en skygge av den globale orden etter andre verdenskrig. Med USA som driver uopphørlig aggresjon mot hele verden, er enhver forestilling om at det er regler som gjelder for alle, latterlig.

Imidlertid er påstanden hans om at USA ville trenge å doble sine «forsvars»-utgifter mye mer alvorlig. Ironisk nok truer han med å gjøre det mens han «advarer» om en truende global konflikt, en som utelukkende er forårsaket av USA selv, siden det er det eneste landet på planeten med en åpent uttalt strategi om «fullstendig dominans».

Milley vitnet for House Appropriations Committee-Defense om neste års forvarsbudsjett, med forsvarminister Lloyd Austin. Tallet for Pentagon er offisielt 842 milliarder dollar, 69 milliarder dollar mer enn de ba om for 2023. Imidlertid er de totale utgiftene til nasjonalt «forsvar», inkludert atomvåpen, øket til 886 milliarder dollar. Dette er uten å inkludere den såkalte «hjelpen» til Kiev-regimet, som var på omtrent 113 milliarder dollar ved begynnelsen av 2023. Imidlertid nærmer det oppdaterte tallet seg nå nærmere 150 milliarder dollar.

Utgiftene for våpen og krig i 2021. Hva bruker USA alle pengene til? Er det politisk/økonomisk mulig å doble beløpet uten opprør i landet?

General Milley har gjentatte ganger beskrevet konflikten i Ukraina som «fundamental for USA, for Europa og for global sikkerhet». Det kan hevdes at det ikke er noen av disse tingene, ettersom verden, EU og USA selv har mer presserende bekymringer. Dessverre er det ekstremt usannsynlig at denne oppfatningen vil føre til noen fredelig løsning, spesielt ettersom USAs militær-industrielle kompleks fortsetter å få enorm profitt.

Mens noen medlemmer av kongressen konsekvent har vært skeptiske til «hjelpen» til Kiev-regimet, har flertallet fortsatt en sterk preferanse for den offisielle fortellingen. Skeptikerne nevner vanligvis «USAs og Kiev-regimets unnlatelse av å tydeligere definere sine strategiske mål». Dette indikerer tydelig at det eneste «strategiske målet» er å holde krigen i gang så lenge som mulig, noe som også forklarer den evige økningen av Pentagons budsjett. Imidlertid er Milleys oppfordring om å doble den en stor eskalering, og det er uklart hvordan Washington DC vil å oppnå dette.

Globale militærutgifter for 2022 var rundt 2,1 billioner dollar, noe som betyr at USA allerede er over 40 % av verden totalt med sitt nåværende budsjett. En dobling av det, selv i løpet av de neste årene kan presse det tallet nær 60%. Når det gjelder USAs føderale budsjett, vil det også kreve ytterligere kutt i investeringer i helsevesen, infrastruktur, utdanning osv.

Hvis Kina skulle følge etter, ville dets militærbudsjett være nær 500 milliarder dollar, mens Russlands militærbudsjett nærmer seg 200 milliarder dollar. Dette ville føre til en «dødsspiral» for militærutgifter som ville være ekstremt vanskelig å kontrollere, og føre verden inn i et våpenkappløp uten sidestykke.

Imidlertid kan denne «nye» kalde krigen potensielt være langt farligere enn den «gamle», ettersom det ville være omtrent et halvt dusin supermakter og stormakter som konkurrerer om innflytelse og et større geopolitisk fotavtrykk. På den annen side, hvis resten av verden nekter å svare på dette, vil en så massiv økning i USAs militærutgifter bare presse den multipolare verden til å stå sammen, siden det ville være den eneste måten å motvirke amerikansk aggresjon uten å doble sin egne militære budsjetter. Uansett står USA igjen med et valg – eskalere spenningene ytterligere, ikke bare med Russland, men resten av verden også, eller finne en vei ut. Ellers vil inflasjonen øke så mye at «doblingen» av Pentagons budsjett vil skje av seg selv.

Fra Global Research, publisert 21 april 2023. skrevet av Drago Bosnic, en uavhenging geopolitisk og militær analytiker.
Oversatt fra engelsk av Northern Light, noe forkortet. Linker i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: US to Double Its ‘Defense’ Budget.

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Er dette ment å være en beskjed fra USA til Russland om å ikke påføre USA er et smertefullt nederlag i Ukraina, men heller å få til feks en våpenhvile-avtale eller fredsavtale om å la dagens frontlinje (inntil videre) være den nye grensen mellom Ukraina og Russland (på lignende måte som grensen mellom Nord-Korea og Syd-Korea)?
    USA kan trenge en pause feks for å starte opp nye krigshandlinger på andre frontavsnitt som direkte og indirekte vil involvere Russland. Altså en fler-fronts krig (også kalt verdenskrig).

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Gjennom andre briller.

Nyheter fra hele verden.

Forrige innlegg

Hvis vi snur speilet.

Hvordan konflikten i Ukraina kan ha blitt vurdert fra russisk side.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.