POSTED IN Atomvåpen, Militære/våpen/teknologi

USAs forslag til atomavtale med Russland:

Så urimelig at Russland må avslå.

0
Print Friendly, PDF & Email

USA vi ha retten til atomopprustning på Russlands grenser. Russland har ingen atomvåpen på USAs grenser. En begrensning må først og fremst gjelde våpen med svært kort varslingstid. For den største faren i dag er etter min mening en krig utløst av teknisk uhell eller menneskelig svikt.

I praksis er det nye forslaget fra USA satt frem for at det skal avslås. Da har USA vist for verden at de prøver, men at det er Russland som er gjenstridig. Vi står dermed overfor en opprustning uten begrensninger slik USAs rustningsindustri ønsker.

Det er et meget farlig politisk og militært farvann vi beveger oss inn i.

Knut Lindtner

USA-utsending sier Russland må bli enige om våpenkontroll, men uten at NATO reduserer.

Ellers vil de «gladelig modernisere atomvåpnene sine uten START».

USA har kommet med et tilbud til Russland som de håper de ikke vil avslå. De må gå med på en ny våpenkontroll-avtale. Det inkluderer at det ikke blir noen begrensninger på NATOs våpen i Europa, eller at det amerikanske atomarsenalet på terskelen til Russland skal moderniseres. 

Ny START-avtale er en kjernefysisk nedrusningsavtale mellom USA og Russland med det formelle navnet Tiltak for ytterligere reduksjon og begrensning av strategiske offensive våpen. Den ble undertegnet 8. april 2010 i Praha og trådte i kraft, etter ratifisering, 5. februar 2011. Wikipedia

Etter at USA trakk seg, ensidig, fra The Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) i fjor, så forblir avtalen 2011 New START den eneste våpenkontroll-avtalen mellom Moskva og Washington. Men den avtalen gjelder ikke lenger enn til februar. Og forhandlingene om å erstatte den forblir fastlåst.

Nå sier altså USA at de ønsker å forlenge NEW START med mindre enn fem år, og bare som en intensjonsavtale, heller enn en bindende avtale. 

Detter ifølge Marshal Billingslea, USAs spesielle presidentutsending for våpenkontroll. Han uttalte seg til den russiske dagsavisen Kommersant på søndag. 

Marshal Billingslea

Men når det  kommer til detaljer i en ny avtale, så har Washington noen krav. 

Det første av disse kravene er at Kina skal være med som part i avtalen. Russland har ikke noe mot dette i teorien, men insisterer på at dersom Kina skal være med, så skal også Storbritannia og Frankrike være med.

«Vi mener det er nødvendig spesielt å nevne Kina» sa Billingslea til Kommersant. «Vårt utgangspunkt er at når vi snakker om en framtidig avtale, så synes vi det skal være en treparts avtale».

Billingslea la til at Washington vil holde Storbritannia og Frankrike utenfor avtalen, siden ingen av dem «aktivt har utviklet eller utplassert» atomvåpen i samme grad som Kina.

Beijing, for sin del, har nektet å bli med på en slik avtale.

Russland har også presset på USA til å trekke tilbake sitt atomvåpenarsenal fra Europa. Men til dette sier Billingslea «Nei. Nei».«

«Vi snakker gjerne med Russland om NATO og om våre avskrekkende atomgarantier», sa han. «Men vi vil ikke fjerne noen av våre atomvåpen fra noen av de nåværende utplasseringene».

Flere punkter i en framtidig avtale inkluderer saken om taktiske missiler, noe russiske offisielle har nektet å diskutere tidligere. Også russisk inspeksjon av amerikanske taktiske våpen. 

Til dette punktet sa Billingslea at USA «nok er villige til å diskutere dette med Moskva.

Dersom Moskva avslår de nåværende kravene, kommer Billingslea med en advarsel: «Dersom Russland ikke aksepterer … så etter at Trump er gjenvalgt, vil ‘inngangsbilletten’, som vi sier i USA, bli høyere».

Så ypper han seg en anelse videre, og sier at dersom det ikke blir noen avtale i februar, da vil USA trekke seg fullstendig fra avtalen, og gå videre med å modernisere sitt atomarsenal.

«Russland har stort sett fullført sin modernisering av sine atomvåpen», sa han. «Vi er akkurat i starten med vår. Og vi vil være ekstremt fornøyd med å fortsette med dette uten START-restriksjonene».

Russlands moderniseringsprogram kom ironisk nok etter at tidligere våpenkontroll-avtaler ble forlatt av USA.

Det russiske hypersoniske missilet Zirkon

Russland har vært en tidlig pioner i å utvikle hypersoniske våpen. Disse ble bygget etter at USA trakk seg fra avtalen fra 1972 om Anti-ballistiske missiler i 2002, og så i full fart utplasserte et ballistisk rakettskjold i Europa.

«Vi måtte utvikle disse våpnene som svar på USAs utplassering av sitt  strategiske missilsystem som i framtiden så å si kan være i stand til å nøytralisere, eller utslette hele vårt potensielle atomforsvar» sa den russiske presidenten Vladimir Putin i et intervju denne uken.

Da president Donald Trump trakk USA fra INF-avtalen i fjor, fjernet han også bremsene for det historiske våpenkappløpet mellom USA og Russland. De åpnet opp Europa for russiske mellomdistanse-raketter, og Russland for tidligere forbudte amerikanske våpen som Washington ikke nølte med å teste ut.

«At Trump trakk seg fra avtalen, sammen med nye tester, etterlot verden kun et skritt fra et ukontrollert våpenkappløp», sa Dmitry Polyanskij, Russlands viseambassadør til FN, på den tiden.

Kreml har foreløpig ikke kommentert Billingsleas tilbud. En russisk senator kalte tibudet «opprørende», og antydet at dette ikke vil falle i god jord i Moskva.

«Man handler ikke på denne måten om man ønsker å oppnå resultater», sa senator Oleg Morozov fra utenrikskomiteen i Russlands øverste hus i et svar. «Det er som å si ‘Gi meg geværet ditt, og geværet til naboen din, ellers skyter jeg deg i hodet’».

Morozov gjentok at Moskva er interessert i ikke-spredning av atomvåpen, men rådet Washington til å endre på tonen.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/501234-start-treaty-modernize-nuclear-weapons/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

En historie mange ikke vil høre:

CIA-kontrollen av journalister i vest.

Forrige innlegg

Dag 14 i rettssaken mot Julian Assange.

Hvem stod bak offentliggjøringen av de hemmelige dokumentene?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.