POSTED IN Syria, USA

USA vil ut av Syria, men vil beholde olja.

Er det kurdere som skal gjøre jobben for dem?

0
Print Friendly, PDF & Email

Hvis det som fremkommer fra artikkelen under er korrekt har USA laget seg et politisk problem og kurderne fra SDF vil kunne havne i en umulig situasjon som leiesoldater og okkupasjonsstyrker for USA i syriske oljefelt.

En får nesten inntrykk av at USA vil kunne bruke syrisk-kurdiske forrædere for å gi seg selv et påskudd for å komme seg ut av landet med den politiske æren i behold. Disse styrkene vil ikke kunne stå mot en syriske hæren hvis den settes inn. Det gjør heller ikke USAs okkupasjonsstyrker i Syria i dag. De er beskyttet av USA luftvåpen og risikoen for en eskalering av krigen fra USAs side.

Irak var før alle krigene et rikt land i Midt-Østen

Nå angripes USA-styrkene i Irak i økende grad av den irakiske militsen (heimevernet) og situasjonen ser ut til å bli stadig mer uholdbar for dem også der.

Det betyr at USA må ut av Irak før eller seinere og det samme gjelder i enda større grad for Syria. Artikkelen under viser derfor til, slik jeg oppfatter det, en plan for å redde seg ut av Syria med æren i behold. Om kurdere sitter tilbake i den politiske gjørma er i denne sammenhengen mindre viktig.

USA er ikke en moralsk aktør, men handler ut fra en global strategi. Det er en blanding av økonomi-motiv og geopolitiske vurderinger som driver USAs virksomhet og slik er det for alle globale aktører. USA har satset på innflytelse gjennom en blanding av økonomi og militære muskler. Det har funger helt til nå.  

Knut Lindtner

USA planlegger å bygge opp en styrke med leiesoldater for å beskytte oljefelt.

Planen er å utnytte den syriske oljen gjennom å styrke den kurdiske SDF.

Jason Ditz 

USAs planer for den pågående krigen i Syria er enda en gang bygget rundt tanken på at de kan vinne gjennom å utruste militært de riktige proxy-styrkene (proxy betyr stedfortreder. I politisk forstand nærmest som leiesoldat, overs.). Dette bygges rundt USAs andre hovedplan om å ta Syrias olje.

Naturligvis vil dette skje som følge av et samarbeid mellom Delta Crescent Energy LLC hvor det etableres en kontrakt om den syriske oljen med syriske kurdere (SDF). Disse blir opprustet og deres oppgave blir å beskytte de USA-okkuperte oljefeltene.

Ikke alle oljefelt er like lønnsomme. Lønnsomheten avgjøres av hvor mye energi som går med til produksjonen i forhold til det som kan taes ut.

Offisiell rapporter fremhever USA-samarbeidet med SDF og antyder at det er vesentlig større (militær) kapasitet i SDF som de vil forsterke fremover. Det betyr imidlertid ikke at det foreligger ubesvarte spørsmål.

Selv om dette er den endelige planen om å ta Syrias olje er det uklart hvilke tidshorisont det er for å fjerne resten av troppene. Hvis dette er slutten på USA-eventyret om Syria vil SDF (kurdisk) beskyttelse av de syriske oljefeltene muliggjøre uttrekning av USA-troppene.

Det er heller ikke klart hva dette vil koste. Den syriske oljen er lite lønnsom så fortjenesten vil bli lav. Det betyr at USA vil måtte subsidiere okkupasjonen.

Oversatt av Knut Lindtner

Bilder m/tekst er lagt til av Knut Lindtner

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Opptøyer i Hviterussland:

Driver disse landet i Putins armer?

Forrige innlegg

North Stream 2 fortsetter:

Nye sanksjonstrusler fra USA, denne gangen mot byen Sassnitz.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.