POSTED IN Endring av politikken, Kina, USA

USA vil stoppe Kina for enhver pris:

Vil ha et Stillehavs-Nato.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

At USA prøver å demme opp for den kinesiske innflytelsen har vi skjønt for lenge siden. Landet var godt å ha for USA-bedrifter nå de skulle tjene penger på billig kinesisk arbeidskraft i Kina. Kortsiktig gevinst overstyrer langsiktighet.

Resultatet ble at de bidro til fremveksten av den økonomiske stormakten Kina men at de samtidig svekket seg selv ved at de flyttet industrien ut av landet og over Stillehavet. Ikke bare mistet de store deler av sin industrielle basis som er en forutsetning for å kunne fremstå som stormakt over tid. De mistet også hæren av dyktige fagarbeidere og viktige fagmiljøer som det tar lang tid å bygge opp igjen.

På 30 år er Kina omformet fra et tilbakeliggende jordbruksland til en hypermoderne industristat.

Som følge av kapitalens griskhet skapte de det monsteret (slik de ser det) som nå er i ferd med å overta deres plass på verdens-arenaen. Og denne metamorfosen skjer i meget høyt tempo. Kina vokser frem med en kompetent og høyt utdannet befolkning, stor industriell kraft og en god økonomi.

USA på sin side martres av indre konflikter slik det alltid skjer med imperier i nedgang før de går i oppløsning. En skal ikke kunne fremskrive utviklingen særlig langt for å ser hvor dette ender, hvis ikke desperasjonen driver USA-ledelsen til et livsfarlig krigsprosjekt.

Linjer med høyhastighetstog bygges ut i rekordtempo i Kina. USA har nesten ingen slike baner.

Nå skal de altså prøve å få til et Stillehavs-Nato for å demme opp for Kina. Men situasjonen er nokså ulik den som eksisterte da Nato ble etablert i 1949. For den gangen var USA blitt verdens ledende stormakt mens konkurrentene hadde blodtappet hverandre under 2. Verdenskrig og lå nede for telling.

I dag er det motsatt. Hvem jeg ville satset på fremover hvis jeg skulle tjene penger og ha fremgang for mitt land? Ikke USA i hvert fall. Ledere i andre land må ha hodet under amen hvis de knytter for sterkt an til den store taperen i våre dager. Det har noen åpenbart forstått i Norge som nettopp hadde den kinesiske utenriksministeren på besøk. Her må det balanseres på stram line for ikke å havne i den kinesiske økonomiske fryseboksen igjen.

Hun skal fra norsk side bidra til at Kina holdes i sjakk.

Men hvem vet hvilke former for arm-vrenging USA kan få til på bakrommene.

I Norge er det Michael von Tetzschner og Trine Skei Grande som skal være ledere for den nye Anti-Kina-alliansen, men oppdrettsindustrien på kysten er nok ikke særlig glad for dette initiativet.

USA prøver nå på alle mulige måter å demme opp for Kina. Det er det artikkelen under forteller.

Knut Lindtner

USA vil ha en formell NATO-liknende allianse mot Kina.

Flere land  skal møtes i høst for en mulig avtale. 

Av Jason Ditz

Spenningen mellom USA og Kina blir stadig verre. Med fare for en militær konfrontasjon ser USA etter muligheten for å få til en formell anti-Kina-allianse.

De håper på en NATO-liknende modell. USA ser for seg en allianse der også Australia, Japan og India er med.

Det er ventet å bli arrangert et møte i høst i Dehli. Der vil USA komme med utspill for å «utfordre Kina» i regionen.

Det er helt klart at USA er interessert i å bygge opp en anti-Kina-koalisjon, så mye tid som de bruker på å klage på Kina. 

Silkeveien er Kinas nye kommunikasjons- og handelsprosjekt. Starter den her?

Men bortsett fra  India, som nylig hadde sammenstøt med Kina på deres felles grense, er det ikke klart hvor rede disse nasjonene er. USA har plukket ut Japan og Australia. Dette er jo velstående nasjoner som har råd til å bruke penger på det militære.

Handel med Kina er viktig for Australia. Der vil det antakelig være motstand mot en avtale som risikerer denne handelen.

Japan har territoriale disputter med Kina. Men landet har begrensete militære styrker å vise til. Og det er fortsatt opposisjon i Japan mot å militarisere landet. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • «Kina vokser frem med en kompetent og høyt utdannet befolkning, stor industriell kraft og en god økonomi.»

    Og gullet (» » ) til Kina er at de ser at det er kompetente arbeidskrefter og arbeidslyst som er en nasjons gull.
    Og de bruker vestens kapitalistiske system ( et system der man forveksler pengeverdier og reelle verdier) til å kjøpe opp og videreutvikle industri/teknologi som penge-konkurs i vesten.
    Men det er også slik at vestlige land ( f.eks. Norge) kan velge hva som skal produseres innen egen nasjons grenser. Det er nytteverdien og forutsigbarhet som er viktig for en nasjon. Ikke pengene. Den dagen vi skjønner det kan vi også bygge langsiktig , forutsigbar og trygg, velstand med egne krefter.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

NTB og NRK:

20 000 demonstranter borte vekk!

Forrige innlegg

Nye tall fra USAs helsemyndigheter:

Bare 6% (9683) døde utelukkende av korona.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.