POSTED IN Endring av politikken, Militære/våpen/teknologi

USA vil bruke bombefly i Sør-Kina Havet.

Er hangarskipene utgått på dato?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Spenningen i Sør-Kina havet er på mange måter som et sjakkspill hvor brikkene flyttes for å kunne få de beste posisjonene på brettet. Bortsett fra at slag av brikker på brettet betyr krigshandlinger i virkeligheten.

Det som nå skjer her er en videreføring av Obamas politikk «Pivot to Asia». USA skal vende den politiske og militære oppmerksomheten mot Asia og Kinas voksende innflytelse i denne regionen som i dag er verdens mest folkerike og som har den raskeste økonomiske veksten.

I virkeligheten legges det opp til en ny kald krig både mot Russland og Kina. Slik utviklingen nå går er det en krig USA vil måtte tape.

I artikkelen under får vi dessuten bekreftet det militær-analytiker Andrei Martyanov har påpekt i flere år som vi har hatt artikler om på derimot.no.

De nye missilene som Russland og snart også Kina sitter på er i stand til å slå ut USAs hangarskips-grupper. De jages derfor ut fra kystnære farvann, hvor de er «sitting ducks» og må derfor operere langt til havs. Der gjør de ikke særlig nytte for seg.

Det kan derfor være greit å vite at når slike grupper går inn i Persiagulfen for å true f.eks. Iran, da er dette i virkeligheten tomme trusler, for de vil bli senket umiddelbart ved en ev. konflikt av nye missilsystemer. Dette vet naturligvis generalene i Pentagon.

I praksis har disse nye missilene gjort de rådyre hangskipsgruppene overflødige. Dette er et alvorlig militært strategisk tilbakeslag for USA som har investert betydelig økonomiske midler i disse skipsgruppene.

Nå skal bombefly gjøre jobben, men hva gjør de med alle de «overflødige» skipene. De kinesiske missilene i Sør-Kina-havet viser at hangarskipene til USA er i ferd med å utgå på dato.

Knut Lindtner

Pentagon anser bombefly brukt under den kalde krigen som avgjørende for å avskrekke Kina.

Bombefly i Sør-Kina-havet er en mer praktisk trussel enn hangarskip.

Jason Ditz 

De stadig økende Kina-USA spenningene har forsterket bekymringene om de militærere tiltakene, særlig i Sør-Kina Havet. Dit inn sender Pentagon bombefly brukt under den kalde krigen for å true kinesiske skip og landsmål på de ulike øyene.

B-52 bombefly

Bombeflyene, B-1B og B-52 – fly kommer hovedsaklig fra Guam og regnes som erstatning for USAs hangarskip, som ville være alt for utsatte for kinesiske missiler i disse områdene. Representanter for Pentagon understreker at flyene kan bombe like mange mål som hele hangarskips-grupper.

Historisk har USA lagt vekt på hangarskip og sendt inn slike grupper inn i Sør-Kina-havet som «meldinger». Kina har svart på disse «meldingene» de siste dagene ved å avfyre hangarskips-dreper-missiler inn i de samme områdene. Slik har de understreket at de kan treffe disse målene hvis det skulle bryte ut kamper.

Ved å skifte over til bombefly fra Guam blir missiltrusselen tatt ut av regnestykket, men den forandrer også fokus ved at Kina stimuleres til å etablere mere luftforsvar på øyene for å hindre bombeflyene fra å nå sine mål slik de ønsker.

Oversatt av Knut Lindtner

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Bjørnar Bolsøy
  20 september 2020 22:56

  Land som pr. i dag bygger hangarskip er: USA, Storbritannia, Italia, Kina, India, Sør-Korea, Japan og Tyrkia. I tillegg vurderer Australia å bygge om et helikopterhangarskip for å operer F-35B. I 2017 kjøpte Brazil det eks-britiske helikopterhangarskipet HMS Ocean som forventes operasjonell i løpet av et par år. Russerne planlegger en ny klasse med store, atomdrevne hangarskip som kan være operasjonell på 2030-tallet.

  Så det er lite som tyder på at hangarskipene har gått ut på dato. Snarere tvert i mot, det er mer byggeaktivitet i dag enn siden den kalde krigen.

  Svar
 • Bjørnar Bolsøy
  20 september 2020 23:11

  Kan også skyte inn at Frankrike i sommer sparket i gang programmet med å erstatte dagens Charles de Gaulle på midten av 2030-tallet.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Facebook

De demoraliserte slår tilbake

Forrige innlegg

NTB og NRK:

20 000 demonstranter borte vekk!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.