POSTED IN Tyskland, USA

USA troppe-reduksjon i Tyskland:

Nok et skritt mot Natos oppløsning.

0
Print Friendly, PDF & Email

Når noe uventet skjer må en begynne å tenke på nytt. Slik er det mad alt i denne verden. Og slik er det også i Tyskland. Mange tyskere er vant til en stor USA-kontigent soldater i landet og kan ikke forestille seg en annen situasjon. Men det må de nå.

Og da oppstår det nye muligheter, for de politiske kortene må deles ut på nytt. 

Det som er sikkert er at Nato-tilhengerne svekkes i Tyskland. For mange av dem oppleves det som skjer som et svik. Men hva er det USA svikter? USAs regjering gjennomfører dette ut fra egne interesser og fordi motsetningene mellom Tyskland og USA topper seg rundt økonomi, ikke minst er gassrørledningen fra den definerte fienden Russland svært viktig for det som skjer.

Hvis fienden ikke er fiende, hva skal vi med Nato da?

Når Tyskland vil la landet forsynes med energi av fienden (billig gass) og ikke av vennen (dyr gass) da faller vennskapet. For de er knallharde konkurrenter på verdensmarkedet. Særlig tydelig er dette innen bilproduksjonen hvor Tyskland utkonkurrerer USA. I enhver dødelig konkurranse faller alle vennskapsforhold. «The winner takes it all». Vinneren tar alt.

Jungelen lov fungerer under kapitalismen slik den alltid har gjort. Det vi nå ser er et politisk spill fra både USAs og Tysklands side. Og det som skjer sannsynliggjør fullføringen av gassrørledningen og bidrar til Natos oppløsning. 

Men mange tyskere må gjennom en smertelig erkjennelsesprosess fordi de har trodd at noe (Nato) varer evig. I Norge er vi ikke dit ennå, men det kommer. Det er ikke tilfeldig at dette omtales i liten grad i våre medier for det som skjer mellom Tyskland og USA er dramatisk for elitene i hele Nato-området. 

I forbifarten kan det nevnes at sentrale Nato-land nå nesten er i krig om Libyas fremtid: Tyskland og Frankrike mot Tyrkia og Storbritannia. Nei, det blir ikke lett for Nato-tilhengerne fremover.

Knut Lindtner

Det har «aldri vært en allianse mellom likemenn», sier et partimedlem i CDU til RT, midt i USAs plan om å omplassere tropper fra Tyskland.

Tilstedeværelsen av USA-tropper forblir en omstridt sak i Tyskland. Den planlagte omplasseringen kan få Berlin til å tenke nytt rundt landets forsvars-strategi. Dette sier en økonom og medlem av Merkels styrende parti til Russia Today.

På onsdag annonserte Pentagon en plan for å trekke bortimot 12 000 soldater ut av Tyskland. Det vil si at de kutter de amerikanske styrkene stasjonert i landet med en tredel.

USAs president Donald Trump har ofte kjeftet på sine NATO-allierte for ikke å betale «sin rettferdige andel» av forsvarsutgiftene. 

Max Otte

Max Otte, som er økonom og medlem av kansler Angela Merkels styrende Kristelig Demokratiske Union, sier til RT at saken ikke bare handler om penger.

Nedbygging av USAs militære nærvær i Tyskland er et populistisk trekk «på den måten at Trump vet hva som faller i smak hos hans velgere».

Otte antyder at penger «kun er et symbol» for han noterer seg at reduksjonen av amerikanske støvler på bakken vil i«bety mye» for Tyskland.

Politkerne i Berlin ble som ventet rasende over Trumps beslutning. Regjeringens NATO-koordinator, Peter Beyer, argumenterer med at tilbaketrekkingen av USA-tropper går mot Tysklands sikkerhets-interesser. Og det «vil ikke bety noe geopolitisk» for USA heller.

Otte sa at tilstedeværelsen av utenlandske tropper er en «omstridt sak» blant tyskerne.

«Den politiske eliten og eliten forøvrig synes for det meste at vi skal beholde dem slik det er nå. Men det er en betydelig tendens i den tyske befolkningen som vil si «la oss redusere dem».

Otte peker på at slike holdninger er spesielt sterke i Tysklands østlige deler, de som var en del av Sovjet-blokken før gjenforeningen.

«I Øst-Tyskland – det tidligere DDR – vil folk flest si:’la oss trekke oss ut av NATO – la oss greie oss selv’ —-Landet er delt i denne saken»,sa Otte.

Tyske politikere har etter hvert blitt irritert over Trumps retorikk de siste årene. Tidligere denne måneden slo Merkel fast at det «ikke lenger er selvsagt» at USA vil forsvare EU.

Denne veien slutter her. Da må en tenke på nytt.

Samtidig tror Otte at tilbaketrekkingen av amerikanske styrker kan spille en positiv rolle. Det kan få tyskerne inn på «alvorlige tanker» om å vurdere om igjen Tysklands militære og sikkerhets-strategi. 

«Forholdet mellom USA og Tyskland har aldri vært en allianse mellom likemenn. Men nå ser det naturligvis ut til å dreie i en annen retning. Folk prøver å klynge seg til gamle strukturer fordi de mangler fantasi – eller – fordi de er redde for det ukjente».

Ifølge Pentagon vil en betydelig del av soldatene som forlater Tyskland bli sendt til andre NATO-land, inkludert Belgia, Italia og Polen. Den polske forsvarsministeren Mariusz Blaszczak ønsker nyheten velkommen. Han tror at «kommandoen over de viktigste bakkestyrkene», nemlig de amerikanske troppene i Europa, kan bli lagt til Polen.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Ante Hamersmit

https://www.rt.com/news/496600-germany-nato-us-troops/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

EØS:

En trussel mot norske arbeidsplasser.

Forrige innlegg

USA ruster ned i Europa.

Trekker ut 11900 soldater fra Tyskland.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.