POSTED IN Krig-fred, Norsk politikk, USA

USA trapper opp sitt militære nærvær i Ukraina.

Er Norge klar for en direkte krig med Russland?

9 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Slik utvider USA den direkte militære tilstedeværelsen i et land. Først sender de diplomater med militære funksjoner, deretter utvides det til militære rådgivere, seinere til noen få militære med avgrensete oppgaver osv.

Det hele startet på en lignende måte f.eks. i Vietnam og endte opp med knapt en halv million USA-tropper i landet i 1967 og militært nederlag i 1975. At dette nå skjer i Ukraina forteller at det går svært dårlig for den USA-sponsete krigføringen. Forskjellen er at de i Ukraina står overfor en atom-makt, men det ser ikke ut til å legge noen avgjørende demper på eskaleringsiveren.

Det kan på denne måten ende opp med en direkte krig mellom USA/Nato og Russland. Er Norge klar for dette? Vi har en felle grense med Russland og på andre siden av den er en av Russlands største flåtebaser.

Knut Lindtner
Redaktør

USA vurderer å sende militære rådgivere til Ukraina

Amerikanske tjenestemenn fortalte POLITICO at opptil 60 rådgivere kunne sendes for å hjelpe

av Dave DeCamp

USA vurderer å øke sin lille militære tilstedeværelse i Ukraina ved å sende opptil 60 ekstra militære rådgivere, rapporterte POLITICO lørdag, samme dag som huset godkjente 61 milliarder dollar i utgifter til proxy-krigen.

Fire navngitte amerikanske tjenestemenn sa til POLITICO at de ekstra troppene ville «støtte logistikk og tilsynsinnsats for våpnene USA sender Ukraina».

Pentagon-talsmann Brig. Gen. Pat Ryder sa at den potensielle utplasseringen ville øke amerikansk personell basert ved den amerikanske ambassaden i Kiev. «Under denne konflikten har DOD gjennomgått og justert vår tilstedeværelse i landet etter hvert som sikkerhetsforholdene har utviklet seg. For øyeblikket vurderer vi å sende flere ekstra rådgivere for å utvide kontoret for forsvarssamarbeid (ODC) ved ambassaden, sa Ryder.

Tilbake i oktober 2022 kunngjorde Pentagon at ODC og forsvars-attachépersonell var tilbake i Ukraina etter å ha vært fraværende de første månedene av Russlands invasjon. Pentagon sa den gang at personellet gjennomførte «på stedet» inspeksjoner av amerikanske våpen.

Ryder sa at ODC «utfører en rekke rådgivnings- og støtteoppdrag (ikke-kamp), og selv om den er bemannet utelukkende av DOD-personell, er den innebygd i den amerikanske ambassaden, under misjonssjefens myndighet som resten av ambassaden.»

Ryder sa at rådgiverne ville tjene i en ikke-kamprolle, men utplasseringen vil fortsatt markere en eskalering av USAs involvering i krigen og reflektere USAs langsiktige planer for konflikten. Foruten ODC og forsvarsattaché, har USA også et lite antall spesialoperasjonsstyrker i Ukraina. Discord-lekkasjene avslørte i fjor at per mars 2023 var 14 amerikanske spesialoperasjonstropper i Ukraina.

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

9 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  23 april 2024 8:39

  Greitt å få amerikanarane sine eigne ord for kva dei brukar ambassadane sine til.

  Vår gode allierte Polen vil ha atomvåpen:

  https://sputnikglobe.com/20240422/poland-confirms-absurd-desire-to-host-us-nuclear-weapons—in-violation-of-nato-pledges-1118062179.html

  Noreg er på feil lag, som vanleg.

  Svar
  • Heldigvis har Noreg tapt alle krigar saman med USA etter 2.VK.
   Kina trur Russland taper i Ukraina.
   Bankjødane i City of London vinn alltid.

   Svar
  • En vakker dag må USA ta hjem sine egne kriger tilbake til egen jord og utkjempe sine meningsløse krav på verdensherredømme der deres krig egentlig hører hjemme, iKke for å undertrykke fattige nasjoner og stjele deres ressurser, som i dag.

   Svar
 • Norgistan har aldri vært KLAR for noe, jævla duste nasjon!

  Svar
 • Ukrainare Vad dör du för?
  För frihet? du själv föll under EU och USA. Och vad fick du, Krig med grannar?
  Du används som kanonmat i kampen mot Ryssland. Och du kommer att dö som en dåre.
  Jag ska vara ärlig, det är synd! Dessa människor förstörde nazisterna 41-45 tillsammans med alla folken i Sovjetunionen. och nu har de själva dukat under för denna nazistiska infektionen.

  Svar
 • Zuckerberg bygger seg en luksus-bunker, og han er ikke den eneste, så de som har råd til en sånn frykter atomkrig? Og er så dumme at de tror det skulle tjene til noe? Og så komme opp til overflaten? Bare aske. Og så da? Har de underjordiske agrikulturanlegg? Lab-kjøtt-laboratorier? For på overflaten blir det lite spiselig å finne, hvis noe. Tjenerskap finner de ikke i askeørkenen heller. Har de tenkt å bli underjordiske bønder sjøl? Kan aldri tenke meg Zuckerberg og hans like har grønne fingre.
  Oprah og Zuckerberg og vennene deres får Hawaii helt for seg selv. Så koselig.
  Rotschilds? Rockefellers? Clintons? Monarkene? Banksterne?
  Har de egne bunkere for barn til unevnelige bruk-og-kast-formål også? Jeg bare lurer hvordan de tenker, de som trekker i trådene så godt de kan for å iverksette full atomkatastrofe på kloden de angivelig er så redd skal gå under av co2.
  Sånne som absolutt burde avlives snarest styrer verden. DE har varig svekkede sjelsevner, hvis noen i det hele tatt, disse som styrer hva som skal bli menneskehetens skjebne. De må stanses. Skyt dem og grav dem ned.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  24 april 2024 17:41

  USA sender altso endå fleire militære rådgjevarar. Dessutan vil dei lessa heile Ukraina-problemet over på Vest-Europa:

  https://steigan.no/2024/04/krigslobbyen-i-usa-europa-ma-sende-soldater-til-ukraina/

  Kva føregår i det norske sokalla Forsvars-departementet? Kor mange norske krigarar er det i Ukraina? Kva vert planlagt? Å senda fleire yrkesmilitære? Vernepliktige?

  Er Gram og Støre like grenselause som Stoltenberg i krigen mot Russland?

  Svar
 • Något jag undrar över är vad om Vidkun Quisling levde nu, skulle det norska folket ha sett upp till honom i vår tid? Han menade vad det norska folket tycker om ryssar idag, eller hur?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Jan Hårstad:

Det er tungt å leve i krigshissernes Norge.

Forrige innlegg

Ikke et ord om Israel.

Midt under Gaza krigen med over 10 000 drepte barn fordømmer G7 Iran.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.