POSTED IN Kina, USA

USA tøyer grensene i Sør-Kinahavet:

Flyr med bombefly over det kineserne regner som eget territorium.

0
Print Friendly, PDF & Email

Det foregår også viktige ting i verden bak alle nyhetene om Korona. USA trapper opp de militære provokasjonene overfor Kina. Uansett hva en mener om de omstridte øyene i Sør-Kinahavet er dette ikke måten å løse konfliktene på.

Men USAs ledelse er fortsatt beruset av gammel storhet og tror at de kan fortsette utpresningspolitikken i gammel stil. De har ikke fått med seg, eller vil ikke forholde seg til det, at styrkeforholdet i verden endres meget raskt nå – i USAs disfavør. USA kan utslette Kina, men det kan også Kina gjøre med USA.

Det  som imidlertid er åpenbart er at dette er å balansere på kanten av katastrofe. Både USA og Kina er atom-makter og en konflikt mellom dem kan meget fort komme ut av kontroll med fryktelige konsekvenser for alle.

Kineserne har åpenbart en langsiktig strategi og vet at endringene i styrkeforholdet, ikke minst økonomisk og militært, vil måtte føre til nederlag for USA. Derfor reagerer de ikke overfor USAs provokasjoner. Men det går naturligvis en grense for hvor langt de vil strekke sg.

Nå tøyer USA den grensen.

Knut Lindtner

USA-bombefly over Sør-Kinahavet

Indo-Pacific Kommandoen sier at flygningene har til hensikt å trygge allierte.

Jason Ditz

USAs Stillehavskommando rapporterer at bombefly fra USA overflyger Sør-Kinahavet. Det var en 32 timers operasjon med B-1B Lancerfly over omstridte områder som USA motsetter seg Kinas krav på.

Helt til nylig har USAs militære virksomheter i Sør-Kinahavet vært utført av marinen hvis krigsskip seiler nær opp til øyer som Kina hevder de har krav på, først og fremst for å prøve å fremprovosere en kinesisk reaksjon. Flygningene ser derimot ut til å være del av av en generell opptrapping etter en lignende operasjon fra USAs krigsfly nær Japan i forrige uke.

Mens USAs marine er under vedvarende stress, kan bruken av fly være en mer hensiktsmessig mulighet for USA. Samtidig fører det at USA flyr stadig dypere inn i det Kina anser som sitt territorium til at risikoen for en konfrontasjon øker i området.

Offisielle representanter presenterer disse som avskrekknings-oppdrag for å rettferdiggjøre dem. USAs militære myndigheter ville imidlertid helt sikkert ikke anse lignende operasjoner fra Kina over USAs territorium som en «avskrekking». De ville helt sikkert oppfatte noe slikt som bevisste provokasjoner.

Oversatt av Knut Lindtner

Forsidebilde: Aaron Greenwood

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USA sender spesialstyrker inn i Venezuela.

«For å drepe meg», sier presidenten.

Forrige innlegg

Pressefrihet:

Bare for de utvalgte.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.