POSTED IN USA, Venezuela

USA sender spesialstyrker inn i Venezuela.

«For å drepe meg», sier presidenten.

0
Print Friendly, PDF & Email

I april 1961 iverksatte USA et invasjonsforsøk på Cuba med leiesoldater trent av CIA. Hensikten var å styrte den revolusjonære regjeringen til Fidel Castro som hadde kommet til makten 1. nyttårsdag 1960. Castros regjering konfiskerte etter maktovertagelsen eiendommer på Cuba til store selskaper i USA i et forsøk på å bryte den negative økonomiske utviklingen i landet og legge grunnlaget for en egen nasjonal økonomi. Landet var før revolusjonen en «bananrepublikk» og var politisk og økonomisk helt underlagt USA.

Mange karakteriserte den tids Cuba før revolusjonen som USA sitt horehus og sangen «Flickan i Havanna» til Evert Taube illustrerer nettopp dette. Invasjonsforsøket ble nedkjempet av  det cubanske heimevernet.

Det er mange meninger om Cuba, men underlagt USA er landet ikke.

Det ble et pinlig nederlag for USA (CIA) og bl.a. det eksilcubanske miljøet i Miami som fullstendig hadde undervurdert den folkelige støtten til den nye cubanske regjeringen. Det hevdes også i ettertid at president Kennedy etter denne episoden ville omorganisere CIA og at det var en av av årsakene til drapet på han høsten 1963 som mange hevder at CIA var medvirkende til.

Nå har en lignende episode funnet sted i Venezuela, landet med verdens største kjente oljereserver. Blant de ifangetatte leiesoldatene er det to statsborgere fra USA og minst en har sannsynligvis vært sikkerhetsvakt for presidenten.

Dette er et stort politisk nederlag for USA som åpent har forsøkt å styrte landets folkevalgte president, men det forteller om hvilke metoder som USA bruker når det ikke når frem med trusler og utpressing.

Knut Lindtner

To US-amerikanske statsborgarar frå Trumps tryggingstenester blant ‘terroristar’ involverte i slurvete angrep – Maduro

På sundag kom Venezuelas tryggingsstyrkar over eit forøk på eit maritimt angrep frå påståtte «colombianske leigesoldatar». På måndag annonserte presidenten for nasjonalforsamlinga i Venezuela, Diosdado Cabello, at ei gruppe militante hadde blitt arresterte.

Tilfangetatte inntrengere

Presidenten for Venezuela, Nicolas Maduro, slo i ein tale kringkasta på måndag fast at det var to US-amerikanske statsborgarar blant dei 13 ‘terroristane’ – Luke Denman og Airan Barry – som vart fanga etter sundagens invasjon frå havet. Han sa at dei er USAs president Donald Trump sine tryggingsvakter, og han viste pass og andre identifikasjonspapir Denman og Barry skal ha hatt på seg.

«Blant dei fanga er forrædaren Antonio Sequea og ein medborgar med etternamn Baduel, som sa at to amerikanarar frå Donald Trump sitt tryggings-team var med på den fiendtlege inntrenginga», sa han.

Videoar av ‘terroristane’ som den venezuelanske regjeringa fanga vart delte på Twitter.

Maduro sa at det var fangane sine første vitneutsegner som avslørte nærværet til Trumps stryggingsvakter i invasjonsgruppa.

En av USA-borgerne som ble tatt. På bildet til venstre er han sammen med presidenten.

Ein tweet seier: «Lytt med merksemd, det er berre 27 sekund, men dei seier alt. Dei er formidlarane til tryggingssjefen til #USA president, dei seier dei kjem frå tryggingsrådgivaren til Donald Trump».

Under talen sin tok Maduro avstand frå Trump-administrasjonen for «førebuingar av denne aksjonen for DEA [Drug Enforcement Agency]» og skulda Det kvite hus for å «delegere si operasjonelle planlegging til eit selskap, Silvercorp».

På sundag sa innanriksministeren i Caracas, Nestor Reverol, at fleire militante hadde forsøkt invadere nord i staten med bruk av speedbåtar. Maduro sa at målet for vassintrenginga var å likvidere han. Venezuelanske tryggingsstyrkar fanga to av dei militante og drap åtte. Seinare på måndag annonserte Diosdado Cabello at åtte «leigesoldatar» hadde blitt fanga.

Maduro skulda nabolandet Colombia for å ha finansiert operasjonen saman med USA i eit forsøk på å myrde han. Den colombianske regjeringa nektar for skuldingane, og hevdar det er eit forsøk på å dra merksemda bort ifrå den «interne krisa» dei har i Venezuela.

Omsett av Monica Sortland

Noen av bildene er henter fra bloggen til «Tha Saker»: http://thesaker.is/sitrep-venezuelan-bay-of-pigs-while-the-planet-is-under-lockdown/

https://sputniknews.com/latam/202005051079197848-maduro-says-two-us-citizens-detained-on-monday-among-terrorists-involved-in-botched-incursion/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Provokasjoner:

USA/UK sender flere krigsskip inn i Barentshavet.

Forrige innlegg

Mediene, den 4. statsmakt?

Eller ukritisk løpergutt for storkapitalen?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.