POSTED IN Kina, USA

USA-politiker truer med tropper til Taiwan.

Kina oppfatter øya som en del av landet.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Store i kjeften kan mange være, men når en truer må det være realisme i truslene. Noen kan be deg vise kortene.

USA har anerkjent Taiwan som en del av Kina allerede etter president Nixons Kinabesøk i 1969. Men verden forandrer seg – i dag veldig fort – og det som var USAs politikk gjelder ikke lenger.

Men USA har ikke vunnet en krig siden de invaderte den karibiske øystaten Grenada på 1980 – tallet. Seinest i 2021 led de et forsmedelig nederlag mot fillete og dårlig utstyrte talibankrigere i Afghanistan. Realistisk er det derfor usannsynlig at de vil være i stand til slå en stormakt som Kina i en krig i deres nærområde.

Men fordi mange USA-politikere lever i en fantasiverden, oppblåst av Hollywood-drømmer og finansiert av rustningsindustrien, kommer de med slike tåpelige utsagn som de vi kan lese under. Når en forgifter logisk tenkning med ønskedrømmer er naturligvis alt mulig. Det som gjør dette farlig er atomvåpnene.

Knut Lindtner
Redaktør

Kongressmann McCaul sier at å sende tropper for å bekjempe Kina om Taiwan «er noe vi vurderer».

McCaul kom med denne kommentaren mens han ledet en tosidig delegasjon på Taiwan.

Av Dave DeCamp.

Kongressmedlem Michael McCaul som sitter i kongressens utenrikskomite, har sagt at å sende tropper for å bekjempe Kina mot Taiwan »blir vurdert», som svar på kinesernes provokasjon.

Michael McCaul

«Dersom kommunist-Kina invaderer Taiwan, blir det iallfall vurdert, og noe som må diskuteres i kongressen og med det amerikanske folket», sa McCaul til Fox News da han ble spurt om USA skal sende tropper.

«Er vi forberedt på det? Er Taiwan verdt det? Jeg kan argumentere lenge for at det er mange grunner til det».

McCaul sier at for å sende soldater dit, må kongressen enten vedta å sende soldater dit eller komme med en formell krigserklæring.

«Det er snakk om bruk av militære styrker utenlands.. Det  må komme fra komiteen som erklærer krig. Det har ikke skjedd siden andre verdenskrig», sier han.

McCauls kommentarer viser forskjellen i retorikk i Washington når det gjelder Taiwan sammenlignet med Ukraina.

Bortsett fra å be om få  innført flyforbudssone over Ukraina i de første dagene etter Russlands invasjon, så har ingen kongressmedlemmer gått inn for å sende  soldater inn i Ukraina for å kjempe mot de russiske styrkene.

Antydningene om en direkte krig mellom USA og Russland kan raskt utvikle seg til en atomkrig. Beijings atomarsenal er mye mindre enn Moskvas, men risikoen for enn atomkrig finnes likevel om det kommer til sammenstøt mellom USA og Kina. Men det ser ikke amerikanerne ut til å bry seg om.

I september 2022 antydet president Biden at han kan vurdere å sende soldater til Taiwan for å kjempe mot et eventuelt kinesisk angrep. Han ble spurt  om amerikanske kvinner og menn kan bli sendt til Taiwan, i motsetning til Ukraina, så svare han «Ja!».

MaCaul sier at en konflikt med Kina er «en siste utvei», og at USA vil fokusere på «avskrekking» ved å økte støtten til Taiwan. Men Kinas oppførsel og retorikk har gjort en konflikt mellom dem og USA/Taiwan mer sannsynlig.

McCaul kom med disse kommentarene mens han var på Taiwan, der han leder en tosidig delegasjon som skal møte den taiwanske presidenten Tsai Ing-wen. Hun har nylig hatt et møte med speakeren i Representantens Hus, Kevin McCarthy.

McCauls besøk i Taipei kom etter at Kina annonserte en tre dagers stor militærøvelse  rundt Taiwan – som kom etter Tsai/McCarthy-møtet.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Linker i originalartikkelen

Forsidebilde: Lexica



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 281 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Torfinn Slettebø
    13 april 2023 12:39

    Nato-vener likar å snakka om artikkel 5 i Nato-traktaten. USA (og Noreg) treng ei påminning om artikkel 1:

    Artikkel 1
    Partene forplikter seg til, som fastslått i De forente nasjoners pakt, å bilegge enhver mellomfolkelig tvist som de måtte bli innblandet i, ved fredelige midler på en slik måte at mellomfolkelig fred og sikkerhet og rettferd ikke blir satt i fare, og i sine mellomfolkelige forhold å avholde seg fra trussel om eller bruk av makt på noen måte som ikke er i samsvar med formålene for De forente nasjoner. (Frå Nato si heimeside)

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

En samordnet desinformasjons-kampanje?

Naturligvis, når hundrevis medier samtidig rykker ut med den samme historien om koronaskeptikere.

Previous Post

Skal vi miste vår suverenitet?

WHO-traktaten: Tillegg og presiseringer

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.