Amerika står på kanten av gjelds-stupet.
Av Karten Riise.



USA balanserer på kanten av gjelds-stupet.
Da gjelden var lav, var ikke rentenivået noen byrde for regjeringens budsjett. Men så kom 2023. Ikke bare gjelden, med også rentenivået ble høye, ja, begge eksploderte. Det kan sammenlignes med frosken som sitter rolig og stille i vannet mens vannet sakte men sikkert blir varmet opp.
Til å begynne med vil frosken – eller USAs regjering, uansett parti – bare kjenner den behagelig varme fra underskuddene. Men som Wall Street Journal rapporterte i dag, den 5. oktober, så har gjeldssituasjonen sakte med sikkert beveget seg i en svært ugunstig retning for USAs regjering. Helt til nå. Nå får det som skjer «under radaren» følger både for økonomer, politiker, og til og med oligarkene på Wall Street.
Det som skjer, iallfall for oligarkene på Wall Street, er at de begynner å våkne opp. Og deres svar er en kraftig økning på rentene til USAs gjeld, se figuren under.



USAs nedbetaling på gjelden er nå like truende som en snøball som er ute av kontroll. Høyere renter på den svære gjelden betyr svært store innbetalinger av rentene. Og når man må betale mer på rentene, vil det si at gjelden øker. Det blir en akselererende utvikling av USAs gjeld.
USAs regjering står nå på stupet til å ødelegge alt grunnlag, ikke bare for sine egne budsjetter, men hele eksistensen av hele USAs kapital-marked, USAs finansielle system, og også for dollaren. Resultatet av krisen kan komme når som helst. Den vil få krisen i 2009 til å ligne et paradis. Og det vil ikke føre til annet enn smerte, smerte, smerte,
I øyeblikket er representanten Matt Gaetz, representanten Nancy Mage, og flere, villige til å vekke opp den sovende USA-frosken og få hele regningen til å stenge ned. Til og med Wall Street Journal har brukt ikke mindre enn to – tre avisoppslag til å angripe Matt Gaetz og co.
Men spørsmålet om gjelden er ikke lett å kurere. Det blir som å vekke til live en kald kalkun. Så kanskje man skal takke disse representantene. Mest interessant blant disse «skurkene» er Steve Bannon, fordi han ofte er en talsmann for populist-republikanerne, de som nettopp har slått til i Representantenes Hus.
Bannon definerer seg selv som populist. Til og med i et gammelt, og langt, intervju aksepterer han populistene på venstresiden. Han er svært veltalende. Han har sin egen web-kanal, www.warroom.org. Ikke bare støtter han Matt Gaetz og Nancy Mace, men han bruker også mye tid på å forklare (på en god måte, synes jeg) hvorfor gjelds-problemene, er akutte.
Det vil jeg peke på ved Bannon, og jeg har notert meg, er at Bannon er talsmann for en hel del republikanske populister og at Bannon mener at budsjettkutt alene ikke vil kunne rette opp budsjett-underskuddet som er ute av kontroll.
Bannon, en erke-republikaner, argumenterer derfor med at man må øke skattene. Og ikke bare mener han skattene må økes. Han vil skattlegge de ultra-rike USA-oligarkene, som ikke bare har vært med på å skape denne finansielle tilstanden, men som har profittert på den hele veien.
Vi har nettopp sett at speakeren i Representantenes Hus er blitt kastet, og det i begynnelsen av en enorm politisk og finansiell kamp som ikke bare angår USA, men hele verden.
Karsten Riise er Master of Science fra København Business School og har en universitetsgrad i spansk kultur og språk fra København Universitet. Han er tidligere visepresident og finansoffiser for Mercedes-Benz i Danmark og Sverige.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Forsidebilde: Earl Wilcox
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 842 ganger.
2 kommentarer. Leave new
Internt i USA har man aldri betraktet USAs statsgjeld for å være et stort problem. USA låner penger (dollars) fra resten av verden eller trykker opp nye dollar (elektronisk) og betaler rentene på USAs statsgjeld.
Dette opprettholder etterspørselen i verdensøkonomien og man unngår overakkumulasjon (oversparing og overproduksjon) og krise i verdensøkonomien. Det som er problemet med gjeld i USA er derimot den private gjelden.
Globaliseringen bygger på at man hele tiden har økonomisk vekst mange steder i verden. Dette fører til at man får kjøpers marked, det er bestandig noen leverandører internasjonalt som er istand til å øke sin produksjon.
President Macron sier at verden i den nåværende situasjon har fått knapphet (mangel) på sentrale produksjonsfaktorer slik som råvarer, energi og arbeidskraft. Det er slutt på overfloden. Dette fører til at man isteden får selgers marked med påfølgende inflasjon (prisstigning). Selgers marked fører til at globaliseringen bryter sammen.
Lignende skjedde med den britiske globaliseringen da den brøt sammen ved WW1. Prisdirektoratet i Norge ble opprettet i 1917 for å regulere norske priser i en situasjon hvor det var blitt selgers marked i verdensmarkedet.
Men hva gjør vi denne gang?
Det som er problemet i USA, er at Federal Reserve ikke tilhører den amerikanske staten, men er et private selskap som eies av «de rike». Når statsoverskuddet blir uoverkommelig, er det den private banken som «eier» all gjeld som USA har. Dette ønsket Trump å gjøre noe med, i det han ønsket at den amerikanske staten skulle ta over Federal Reserve og at den skulle inngå i Treasury. Slik gikk det imidlertid ikke, og siden den tiden har Biden administrasjonen gått fullstendig berserk i pengebruken.