«Isoler Russland»
Vestens forsøk på å isolere Russland globalt, på grunn av angrepet på Ukraina, har mislyktes så langt – på alle kontinenter bortsett fra Europa og Nord-Amerika.
Oversatt av Askeladden
08 MAR 2022
BERLIN/WASHINGTON/MOSKVA (Egen rapport)
GERMAN-FOREIGN-POLICY.com
Vestmaktens forsøk på å isolere Russland over hele verden på grunn av angrepet på Ukraina, har vist seg å være mislykket. I forrige uke, på FNs generalforsamling, oppfordret Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock alle nasjoner i verden til å «nå (…) ta parti» angående Russlands angrepskrig.
Selv om Generalforsamlingen har fordømt krigen med et klart flertall, fortsetter de fleste av disse landene – i motsetning til vesten og dets nærmeste allierte – samarbeidet med Russland.
Det er tilfellet med Kina, så vel som for India, som motstår intenst press fra USA. Landene på den arabiske halvøy er ikke villige til å øke oljeproduksjonen, for å lette Vestens embargo mot russisk olje. Lignende synspunkter kunne høres fra Sør-Afrika, Latin-Amerika og Sørøst-Asia. Blant årsakene var at Irak-krigen og andre væpnede konflikter ført av Vesten får Vestens protester mot krigen i Ukraina til å virke latterlige. Så langt, over hele linja, har ikke Vesten hatt noe gjennombrudd.
«Fri for forstyrrelser»
I går avviste Kina vestmaktenes konsekvente forsøk på å bruke Russlands krig med Ukraina til å drive en kile mellom Moskva og Beijing. Vestlige politikere har gjentatte ganger forsøkt å få Folkerepublikken Kina til offentlig å ta avstand fra Russland – i visshet om at Kina strengt insisterer på nasjonal suverenitet og territoriell integritet til alle land, må være iherdig motstander av angrepet på Ukraina på grunnlag av prinsipper.
Faktisk har Beijing aldri forsvart Russlands invasjon av Ukraina, men har i stedet alltid avstått fra å stemme i FN. Men samtidig peker Kina vanligvis på at Vesten systematisk har forverret konflikten, ikke minst av alt, med utvidelsen østover, og at krigen bare kan avsluttes gjennom forhandlinger.
I går gjorde utenriksminister Wang Yi det klart at forholdet mellom Kina og Russland er verdsatt for dets «uavhengighet», begge sider er «fast bestemt på å holde det fritt for innblanding eller uenighet sådd av tredjeparter.»[1] Dessuten Moskva og Beijing motsatte seg ethvert forsøk på å gjenopplive en «kald krigstankegang». «Vennskapet» mellom de to landene er «bunnsolid».
Ingen kursendring
India insisterer også på samarbeidet med Russland. Først, i avstemningen i FNs sikkerhetsråd og deretter i generalforsamlingens avstemning 2. mars, som begge fordømte Russland for deres angrepskrig mot Ukraina, hadde India avstått fra å stemme i begge avstemningene. På forrige torsdags anti-Kina-orienterte Quad-pakts toppmøte (USA, Japan, Australia, India) ble New Delhi satt under sterkt press for å distansere seg fra Moskva, men nektet standhaftig.[2] Dette er ikke bare fordi Russland er Indias viktigste våpenleverandør. Det er også fordi New Delhi insisterer på en uavhengig utenrikspolitikk og samarbeidet med Russland, en rival til USA, anses som en slags lakmustest. Washington truer igjen med å innføre straffesanksjoner for fremtidige våpenavtaler med Moskva. Eksperter advarer imidlertid om at dette kan slå tilbake. Slike straffehandlinger kan være «svært skadelig for USA», sa Harsh V. Pant, forskningsdirektør ved Observer Research Foundation (ORF).[3] En kursendring for India synes ingen steder i horisonten.
Avholdenhet
Alle forsøk på å få Sør-Afrika til å innta en posisjon mot Russland har vært resultatløse. I forkant av avstemningen i FNs generalforsamling 2. mars, ba 24 europeiske ambassadører i en avisartikkel regjeringen i Sør-Afrika om å slutte seg til Vesten for å fordømme Russland. «Det verden trenger nå,» skrev de, er et entydig avstemningsresultat «for å isolere Russland i lys av dets militære aggresjon.»[4] Pretoria nektet og avsto. I går gjentok president Cyril Ramaphosa at hans regjering ikke er forberedt på å ta stilling mot Moskva. Forhandlinger, så omfattende som mulig, er virkemidlene for å løse konflikten. Ramaphosa forklarte at han var skuffet over at i ordlyden av FN-teksten er oppfordringen til fredelig resolusjon henvist «til en enkelt setning nær konklusjonen av den endelige teksten.[5] Også i denne sammenhengen bør det ikke glemmes. at mange sørafrikanere husker at USA og andre vestlige stater støttet apartheidregimet og USAs krig i Irak i 2003.[6]
Ingen ekstra olje
Vestmaktene har så langt heller ikke klart å oppnå et gjennombrudd med Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (UAE). Emiratene, avsto opprinnelig fra å stemme i sikkerhetsrådets avstemning om den russiske invasjonen, men, i FNs generalforsamling stemte de for å fordømme angrepet på Ukraina – det samme gjorde Saudi-Arabia.
Dette skyldes imidlertid ikke en politisk kursendring i forholdet til Moskva. Dette kan sees i det faktum at Washington har lagt et massivt press på Riyadh og Abu Dhabi for å øke deres oljeproduksjon betydelig, utover det planlagte nivået. For tiden har Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) og deres allierte, inkludert spesielt Russland (OPEC+), økt sin oljeproduksjon med 400 000 fat per dag.
Washington hadde insistert på en mye raskere økning, for å legge til rette for en oljeembargo mot Russland. Hvis det ikke finnes tilstrekkelige alternativer til russisk olje – som nå er tilfelle – vil en embargo føre direkte inn i en alvorlig global energikrise. Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, som begge har begynt å samarbeide tettere med Russland – prøver å bryte deres avhengighet av utelukkende Washington – nekter å intensivere hastigheten på deres økning i oljeproduksjonen.[7]
Langt fra et gjennombrudd
Selv i andre deler av verden møter vestmaktenes innsats – inkludert Tysklands – for å isolere Russland motstand. I Latin-Amerika tok nylig blant annet Argentina, Brasil og Mexico sterke oppgjør med sanksjoner mot Russland.
I Sørøst-Asia er Singapore ganske isolert i sin deltakelse i Vestens sanksjoner. I går konfererte kansler Olaf Scholz på telefon med Indonesias statsminister Joko Widodo om den tyske G7, samt det indonesiske G20-formannskapet. I løpet av samtalen tok Scholz opp temaet Ukraina og Vestens forsøk på å isolere Russland, som Jakarta fortsetter å avvise.
Selv i Afrika var påvirkningen fra vestmaktene knapt nok til å overtale omtrent halvparten av kontinentets land til å stemme for å fordømme Russlands angrep på Ukraina, resten enten avsto eller deltok ikke i avstemningen. Vesten er fortsatt langt unna et gjennombrudd i deres forsøk på å oppnå verdensomspennende isolasjon av Russland.
[1] Evelyn Cheng: Kina opprettholder sitt forhold til Russland, sier forhandlinger er nødvendig for å løse Ukraina-konflikten. cnbc.com04.03.2022. [2] Nayanima Basu: Quad-forskjeller ute i det fri, Biden & Kishida ber om støtte, men India forblir tause. theprint.in 05.03.2022. [3] Stuti Mishra: USA sier at de fortsatt vurderer India-sanksjoner etter at de avsto fra å stemme i FNs avstemning om Ukraina. independent.co.uk 03.03.2022. [4] Claudia Bröll: Die gute alte Zeit. Frankfurter Allgemeine Zeitung 02.03.2022. [5] Ramaphosa forklarer Sør-Afrikas holdning til Russlands invasjon av Ukraina. businesstech.co.za 07.03.2022. [6] Declan Walsh, John Eligon: Shunned by Others, Russia Finds Friends in Africa. nytimes.com 03.03.2022. [7] Mens oljen topper $130, sier noen OPEC+-medlemmer at rally er drevet av panikk. wsj.com 07.03.2022.Redaksjonen har lagt til bilder m/tekst
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 681 ganger.
4 kommentarer. Leave new
«Irak-krigen og andre væpnede konflikter ført av Vesten får Vestens protester mot krigen i Ukraina til å virke latterlige. »
Det burde i det minste norsk media å forstå innrømme. Litt mindre dobbeltmoral, takk.
I et Norge som for ikke lenge siden kjørte en krig/bombing mot Libya, som ikke angrep noe annet land.
Hvor var dobbeltmoralistene da? Under en stein?
Ukraina-krigen er kun en fjert i forhold.
Hva om Russland hadde sluppet 600 bomber fra 10 000 fot og drept 30 000 i Ukraina, drept statslederen og stjålet milliarder på milliarder i gull?
Alt som står i norsk media nå er bare krigs- propaganda.
Trist, – og selvfølgelig farlig.
Er stygt redd for ar Ragnarok nærmer seg med syv-mils støvler. AhzkeNazi’ene i USA (og Israel – kalt zionister) ser at de nå taper kampen om NWO, vil de til slutt sette igang A-krig?
Forøvrig ser krigen til å være planlagt for lenge siden. I går så jeg en film fra 2011; 5 days of war, og jeg trodde (nesten faktisk) at det var en dokumentarfilm fra Ukraina. Hele opplegget var der, med klovnepresidenten, nazi-bataljoner osv. men «landet» var Georgia i filmen.
Det at over 1/2 parten av land i verden IKKE er med USA (og dermed imot i deres enkle krigstankegang) er godt nytt for verdensfreden (uteblivelse av NWO). Samtidig ser vi at de samme land vender seg bort fra det synkende Vest. Sola kan tas som «sannhetsvitne» på hva som skjer, den står opp i øst og synker i vest, det er også sannheten om verdens-situasjonen, vi får bare de siste strålene fra den før den forsvinner under horisonten. Over halvparten av verdens befolkning er på oppadgående med handel og økonomi, vi synker dypere og dypere i hullet vi har gravd for oss selv med den servile holdningen vi viser den amerikanske imperialismen. ALLE som blir for store og egenmektige faller sammen viser historien oss, og siden vi ikke lærer av historien skjer det om og om igjen. Det hybrisbefengte Vest har nådd sin grense, ingenting kan nå hindre det.
Einig. Det er opplyftande at ikkje alle land i verda let seg dirigera av USA. Noreg må no koma seg ut av det klamme USA-famntaket før det er for seint. Me er ein nabo frå helvete for Russland. Berre truslar, sanksjonar, boikott og skit, og no attpåtil våpen til Ukraina. Det er ei ulukke for ukrainarar òg.
Dagens ljospunkt er den svenske statsministeren som seier at svensk Nato-medlemskap ikkje er noko bidrag til mindre spenning i verda.
Bisarr opplving i går: Jens Stoltenberg underviser verda i emnet russiske krigsbrotsverk. Uimotsagd av NRK.
Boykotten av Russland rammer Europa og USA mye hardere enn Russland og er som å skyte seg selv i foten for å ramme fienden… Men det er akkurat det som er meningen, dette er rett å slett del av «the great reset» hvor øknomien til Vesten skal ødelegges slik at «eliten» kan komme reddende inn med sin globalistiske fascistiske totalitære verdens regjering og nye økonomiske system hvor «you will own nothing and be happy» for å redde oss fra det det selv har skapt. Klassisk Machiavellian doktrine, lag et problem du selv senere kommer reddende inn for å løse slik at du selv fremstår som reddende engel…