POSTED IN Endring av politikken

USA mister grepet

En forandringens vind blåser gjennom Damaskus

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Av Steven Sahiounie

En forandringens vind blåser gjennom Damaskus, da den saudiske utenriksministeren prins Faisal bin Farhan ankom Damaskus i Syria 18. april, på sitt første besøk siden utbruddet av konflikten i Syria i 2011.

Syria har lidd under en tiår lang regional isolasjon etter USA-NATO-angrepet på Syria for regimeskifte, som brukte Det muslimske brorskapet som fotsoldater. Den arabiske verden har lidd under den vestlige konstruerte «arabiske våren», og er nå i ferd med å gjenvinne uavhengighet og solidaritet blant de som tidligere hadde møttes som brødre i Den Arabiske Liga.

Syrias utenriksminister Faisal Mekdad reiste til Tunisia 17. april og møtte sin kollega Nabil Ammar like etter ankomsten. Tidligere denne måneden beordret den tunisiske presidenten Kais Saied utnevnelsen av en ambassadør til den syriske hovedstaden Damaskus. Det fulgte avgjørelsen fra den syriske regjeringen om å gjenåpne sin ambassade i Tunis og utnevne en ambassadør. Tunisia var også gjenstand for et amerikansk-NATO-angrep for regimeskifte som brukte Det muslimske brorskap, inntil den nåværende presidenten har stoppet radikal islam i å kontrollere landet.

Den syriske utenriksministeren Faisal Mekdad ankom Jeddah 13. april for å møte den saudiske utenriksministeren Farhan. Begge land søker «en politisk løsning på den syriske krisen, og som bevarer enheten, sikkerheten og stabiliteten i Syria». Dette var det første besøket til Saudi-Arabia av en syrisk utenriksminister siden 2011. Samtalene på høyt nivå diskuterte «tilrettelegging for retur av syriske flyktninger til hjemlandet, og sikring av humanitær tilgang til de berørte områdene i Syria».

Den 14. april møttes delegater fra Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia, UAE, Egypt, Irak og Jordan i Jeddah på Saudi-Arabias anmodning. Diskusjonen dreide seg om Syrias tilbakevending til sin posisjon i Den arabiske liga, som møtes 19 mai i Riyadh. Qatar har ytret motstand mot at Syria skal komme tilbake til gruppen, og det stammer fra Qatars rolle som en amerikansk marionett som brukes til å finansiere terroristene som brukes i Syria.

Saudi-arabisk kronprins Mohammed bin Salman (MbS) sjokkerte verden 10. mars med å undertegne en avtale i Kina, for en normalisering av forholdene mellom Saudi-Arabia og Iran. Gjenoppretting av forholdet til Syria er et naturlig neste steg i prosessen med Vision 2030, initiativet designet av MbS som er basert på fred og velstand for Saudi-Arabia og dets naboer. Syrias president Assad har besøkt UAE og Oman. I mars begynte Saudi-Arabia og Syria å diskutere gjenoppretting av diplomatiske forbindelser, bringe Syria tilbake til Den arabiske liga og gi humanitær hjelp til jordskjelvofrene i Syria siden 6. februar.

Saudi-Arabia har en lang historie med nære forbindelser med USA, og avhengig av dem for sikkerhet. Men både før og etter tiltredelsen som president, latterliggjorde og ydmyket Donald Trump gjentatte ganger kongeriket Saudi-Arabia og dets ledere. Mens MbS besøkte USA, ringte Trump den saudiske kongen og sa: «Konge, vi beskytter deg. Du er kanskje ikke der i to uker uten oss. Du må betale for militæret ditt». Tidligere, under Trumps valgkamp for embetet, fortalte han sine tilhengere at lederne i den arabiske gulfen er velstående og bør «melkes som kuer» for kontanter, og når de ikke lenger trengs, bør de slaktes.

Trump var ikke fornøyd med den halve billionen dollar han tok fra Saudi-Arabia under sitt besøk der: Han krevde mer. Den amerikanske ydmykelsen av Saudi-Arabia, dets konge og hans sønn, MbS, innebærer en klar trussel. Saudi-Arabia har styrt verdens oljepris gjennom OPEC, og har tidligere holdt den på en pris som gledet Washington. Men da president Joe Biden besøkte MbS for å be ham om å øke oljeproduksjonen fra OPEC-nivåene, holdt MbS fast ved sin avgjørelse, og ga seg ikke eller bøyde seg for press fra Biden.

Det amerikanske utenriksdepartementet har gitt uttalelser som fordømmer gjenopprettingen av saudi-arabiske forbindelser med Syria. De amerikanske regimeskifteprosjektene har endt i forferdelse, med hundretusener døde, skadde og millioner av flyktninger til utlandet. Vietnam, Irak, Afghanistan, Libya og Syria er bare noen av de mislykkede prosjektene planlagt ved det amerikanske utenriksdepartementet, det noen kaller «Deep State». Saudi-Arabia har en ny visjon, som er uavhengighet fra utenlandsk innblanding og kontroll. Det er et nytt Midtøsten som dukker opp, og det er ikke slik som president George W. Bush og utenriksminister Condoleezza Rice forlangte i 2006.


Fra Global Research, publisert 23 april 2023. Skrevet av Steven Sahiounie, prisvinnende journalist.
Oversatt fra engelsk og forkortet av Northern Light. Linker i originalartikkelen.
Originalartikkel: The Winds of Change are Blowing through Damascus

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • USA bør få beskjed om å forlate oljekildene de ulovlig okkuperer. En tidsfrist bør settes. Alt materiell skal etterlates. USA skal godta å betale erstatning for sitt tyveri av Syrisk eiendom og sammen med Israel forplikte seg til å betale for gjenoppbyggingen av landet.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvis vi snur speilet.

Hvordan konflikten i Ukraina kan ha blitt vurdert fra russisk side.

Forrige innlegg

Lever de utenfor vanlige regler for etterrettelighet?

PST kan påstå det de vil uten bevis.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.