POSTED IN Ukraina, USA, Ytringsfrihet

USA-journalist dør i ukrainsk fengsel.

USA kunne fått han ut på et øyeblikk, men gjorde ingenting.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Jeg har reagert ganske sterkt på Liras dødsfall i et ukrainsk fengsel. Ikke fordi han er journalist. Det er journalister som blir drept (jfr. Gaza), men av andre grunner. Vi har presentert videoer av ham her på derimot.no, som f.eks. denne. Jeg får et mer personlig forhold til folk jeg hører og ser på en video enn om jeg bare leser det de skriver.

Men jeg reagerer også over det enorme hykleriet vi enda en gang får demonstrert av ukrainske myndigheter, av USAs regjering (han var statsborger av USA) og av de norske og internasjonale mediene.

Jeg er helt sikker på at NRK ville hatt kjempedekning hvis noe lignede hadde skjedd med en russisk opposisjonspolitiker, f.eks. Alexey Navalny som nå sitter i et russisk fengsel. Og USAs regjering ville hisset seg opp og utvist russiske diplomater. Det samme ville skjedd over hele vesten. Vi husker det som skjedde i Skripal-saken da en x-russisk spion ble forgiftet i UK og Russland ble gitt skylden uten bevis.

Mange medier prøvde å gjøre spioner av to russere som var på heisa-tur til UK i Skripal-saken.

I Norge utviste vi en russisk diplomat som følge av denne historien. I andre land måtte enda flere slutte og dra hjem. Mediene hadde kjempeoppslag om den historien.

Nå er det stille og det er denne stillheten som stinker noe helt avskyelig. Her dør en USA-journalist i et ukrainsk fengsel for sine meninger og USAs regjering som kunne fått han ut på et øyeblikk gjorde ingenting. Det sier alt om USA og Ukrainas myndigheter.

Dette dreier seg altså ikke om ytringsfrihet og demokrati slik mange tror. Ukraina som har forbudt alle uavhengige medier, alle politiske partier og den store kirken i landet er ikke noe demokrati.

Dette dreier seg om sensur og diktatur. At Elon Musk reagerer på dødsfallet løfter han skyhøyt over mange andre i vest i mine øyne. Men at ikke NRK som har et fast team i Ukraina reagerer sier også sitt om denne historien. Ingenting skal forstyrre det bildet som er skapt av Zelensky hvor bl.a et samlet Storting reiste seg og klappet for lederen av den staten som indirekte har drepte journalisten Gonzalo Lira.

Knut Lindtner
Redaktør

Musk reagerer på dødsfallet til en amerikansk journalist i et ukrainsk fengsel.

Spacex og Tesla CEO har tidligere bebreidet Kiev og Washington for skjebnen til bloggeren Gonzalo Lira.

Gonzalo Lira

Elon Musk har fordømt mangel på handling fra amerikanske myndigheters side i saken om den amerikanske journalisten Gonzalo Lira. Han har vært fengslet av myndighetene i Kiev, og har dødd i ukrainsk varetekt. Myndighetene der har angivelig oversett Liras alvorlige helseproblemer i lang tid mens han satt bak murene, etter påstander om at han støttet Moskvas militære operasjoner mot Kiev.

Lira flyttet til Ukraina og giftet seg med en lokal kvinne i 2010. Etter at forholdet mellom Moskva og Kiev hadde småkokt lenge endte det jo med Moskvas militære operasjon i februar 2022. Journalisten Lira var svært aktiv i dekningen av kampene på sosiale medier. Han la skylden på utviklingen på Kiev og deres vestlige støttespillere, og hevdet at Ukraina ikke hadde sjanse til å vinne mot Russland.

Lira, som var 55 år gammel da han døde, har også kritisert forsøkene i vestlige medier på å portrettere Ukraina som et «demokrati». Han pekte på den omfattende korrupsjonen, og publiserte en liste over Zelenskys opponenter som han påsto forskjellige myndighetene hadde fått til å «forsvinne».

USAs utenriksdepartement har bekreftet at en amerikansk journalist, fengslet i Ukraina, har dødd. Det gjorde til i det russiske nyhetsbyrået TASS på fredag. Han har sittet i varetekt i den ukrainske byen Kharkov siden mai 2023.

Nettsiden The Garyzone har rapportert at siden oktober 2023 har han hatt  alvorlige helseproblemer, som lungebetennelse og en punktert lunge. De ukrainske myndighetene innrømmet ikke dette før den 22. desember ifølge Liras egne notater. Dette skriver denne nyhetskilden.

«De har jo bare rotet det til», skrev Musk på X (tidligere twitter) på lørdag, der han også kommenterte et annet innlegg fra entreprenør og investor David Sacks som også skjelte ut USAs president Joe Biden for hans passivitet i Liras sak. Trump jr. har også fordømt Zelensky for mord på en amerikansk journalist.

Trump jr. har naturligvis rett. USA kunne fått Lira ut av fengslet hvis de ville.

«Biden-administrasjonen kunne ha fått tilbake Gonzola Lira med en telefonoppringning. Men de løftet ikke en finger. Derfor visste den ukrainske regjeringen at de ikke ville bli straffet for dette», skrev Sacks. 

Han mener også at Liras sak er bevis på at Ukraina er kontrollert av et «regime som består av kjeltringer som gjør hva de vil».

Forrige måned etterspurte Musk USAs tilnærming i Kiev. 

Han undret seg over hvordan det er mulig at «en amerikansk borger kan sitte i fengsel i Ukraina etter at vi har sendt dem 100 milliarder dollar»  for å støtte Kiev i konflikten med Russland.

Han sa også at det er «et alvorlig problem» om en person i Ukraina blir fengslet bare «for å ha kritisert» president Zelensky.

Tesla og SpaceX CEO ber den ukrainske presidenten forklare situasjonen. På lørdag tok altså også Donald Trump Jr., sønnen til tidligere president Donald Trump, opp saken. Han fordømmer Liras dødsfall som «mord», og spør hvordan det kan være USAs politikk å sende hjelp til et land der amerikanske borgere blir drept.

Kiev insisterer på at de helt lovlig har anklaget Lira for hans aktiviteter. 

Ukrainas Secret Service har gjentatte ganger slått fast at journalisten har blitt beskyldt for å «produsere og distribuere materiell som støtter Russlands ,militære aggresjon». Og også for å spre «fakes» om landets væpnede styrker.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Lexica

https://www.rt.com/news/590599-musk-death-journalist-ukraine-prison/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tidligere Pfizer-rådgiver:

De må ha visst at vaksinene var dårlige og at tiltakene ikke virket. Alt var planlagt overnasjonalt på forhånd.

Forrige innlegg

Militær analytiker:

USA vil mislykkes fordi de har navigert etter feilaktig militært kart i generasjoner.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.