POSTED IN Sanksjoner

USA i humanistisk toppslag:

Navalny-fengsel utløser sanksjoner mot Russland. Kashoggi-drapet (m/partering) ingenting.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Det utrolige ved denne historien som ikke er ny, men av variant av tidligere moralske saltoer fra USA og vesten, er at den er så åpenbar for alle som følger litt med. Men siden mediene aldri sammenligner tilsvarende historier med hverandre slipper politikerne pinlige spørsmål. Dermed går den hjem hos et publikum som er bedøvet av korona-skremsel og gjennomsyret av hundre år med anti-sovjetisk (russisk) propaganda.

Vesten (USA med EU og Norge på slep skal nå gjennomføre nye sanksjoner mot behandlingen av rasisten Navalny som ble reddet av det russiske helsevesenet da noen hadde forgiftet han. For å unngå å tilspisse mediekjøret fra USA ble han sendt til Tyskland for videre medisinsk oppfølging.

Da han kom hjem til Russland (som angivelig ifølge han selv ikke klarte å drepe han) ble han stilt for retten og soner nå i et fengsel utenfor Moskva. (Kalt arbeidsleir i vestlige medier for at det skal høre fælt ut). For dette skal nå Russland sanksjoneres på nytt av alle humanistiske land i vest.

Jamal Khashoggi var en saudiarabisk journalist og redaktør for nyhetskanalen Al-Arab News Channel i Bahrain. Wikipedia. Han ble drept 2. oktober 2018.

For 2 år siden ble den saudiske journalisten Jamal Khashoggi drept (kvalt) og partert på det saudiske konsulatet i Istanbul. Tyrkisk etterretning slapp ut lydopptak av saken og den ble pinefull for USAs regjering. Det ble slått fast at dette må ha vært gjort på direkte oppdrag av kronprinsen i Saudi-Arabia som nå sitter med den reell makten i landet.

Får vi sanksjoner mot landet som følge av dette drapet? Nei, naturligvis ikke. USAs dollar er avhengig av den saudiske oljen som bare kan kjøpes for dollar og Saudi-Arabia er USAs viktigste våpenkjøper. Under Trump underskrev de en kontrakt om levering av våpen til Saudi-Arabia på nesten 1000 milliarder kroner.

Vil Norge sette inn straffetiltak mot Saudi-Arabia? Nei, naturlivis ikke. Vi har ingen egen utenriks-og forsvarspolitikk, men er underlagt USAs.

Vi kan slå fast at den moralen som gjelder i vesten er en bekvemmelighets-moral. Det som er moralsk er det som USA mener er en god moral og som vi tjener økonomisk på. Da Kina etter fredsprisutdelingen til en opposisjonell som fikk prisen av den grunn (ikke på grunn av fredsarbeid), plasserte Kina Norge i en handelspolitisk «fryseboks». Norsk næringsliv ble satt på gangen til verdens raskest voksende økonomi. Mange fete kontrakter gikk forbi norske bedrifter.

Etter 6 år krøp Norge til korset og underskrev en avtale om ikke å gjøre noe lignende i fremtiden. Det ble for økonomisk kostbart. Moralen vår et like tøyelig som en gummistrikk.

Knut Lindtner

USA og EU med sanksjoner på grunn av fengslingen av Navalny.

USA har plukket ut sju russiske senioransatte og 14 russiske institusjoner.

Av Dave DeCamp

Biden-administrasjonen strammer nå til skruen mot Moskva. På tirsdag kunngjorde de sanksjoner mot russiske offentlig senioransatte og russiske institusjoner på grunn av fengslingen og den påståtte forgiftningen av opposisjons-figuren Alexei Navalny,

USA samkjørte dette med EU, som også innførte sanksjoner mot Russland på tirsdag.

Målet for USAs sanksjoner denne gangen er sju offentlig senioransatte i den russiske regjeringen.

Biden-administrasjonen sanksjonerte også mot 14 russiske institusjoner som USA påstår er involvert i det russiske kjemiske våpen-programmet  og i tillegg i utviklingen av masseødeleggelsesvåpen.

EU sanksjonerte fire russiske senioransatte i  sitt nye tiltak. Men EU har allerede sanksjonert seks russere og et statlig forskningssenter på grunn av Navalny-fengslingen.

Aleksej Anatoljevitsj Navalnyj er en russisk politiker og politisk aktivist. Mange russere regner han som forræder.

For sin del har Russland nektet enhver rolle i forgiftningen av Navalny. De sier at de ennå ikke har sett noen bevis som kan gi grunn til påstanden.

Før USA kunngjorde de nye sanksjonene advarte Moskva USA at de vil svare på enhver straff mot russiske offisielle.

«Vi vil svare uten tvil. Gjengjeldelse er en av reglene  i diplomatiet som ennå ikke har blitt annullert», sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

«Vi har gjentatte ganger sagt hva vi mener om disse ulovlige ensidige sanksjonene fra amerikanske kolleger, og Den europeiske Union på samme måte. De bare følger etter der USA går fram uten noen spesiell grunn».

Folk i Biden-administrasjonen har i uker advart at de vil gå til aksjon mot Russland på grunn av Navalny.

President Biden var rask med å inngå en avtale med Russlands president Vladimir Putin for å fornye New START, den viktige atomvåpen-avtalen.

Men den nye administrasjonen er fortsatt utrolig fiendtlig innstilt overfor Moskva.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Reidar Kaarbø
    4 mars 2021 19:18

    En annen morsom sak var det angivelige forsøket på å ta livet av Sergej Skripal, noe som førte til at flere vestlige land tilsammen utviste 121 (?) russiske diplomater. De samme landene har såvidt vites ikke utvist en eneste Saudi-araber og knapt kommet med troverdig kritikk. At Joe Biden nå kommer på banen vedr. Kashoggi er prisverdig, men latterlig seint.

    Samtidig kan det jo være grunn til å nevne at problemet med nervegiften novitsjok er IKKE å ta livet av alle som kommer i nærheten av den. At noen med en viss peiling ikke klarer å ta livet av Skripal og Navalny er simpelthen utenkelig. Derfor tror jeg begge disse tilfellene er arrangert for å deskreditere russerne som del av en organisert kampanje.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USA er i dyp krise:

Er Trump virkelig svaret?

Forrige innlegg

Klaus Schwab, mannen bak «The Great Reset».

Vil bare sette litt ekstra fart på utviklingen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.