POSTED IN Krig-fred, Virkelighetsforståelse

USA har malt seg inn i politisk og militært hjørne.

De må forhandle med Kina.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Kina har nettopp testen en ny type missiler (hypersoniske) som det ikke finnes forsvar mot. Dermed vil et kjernefysisk angrep på Kina fra USAs side kunne føre til en kinesisk gjengjeldelse. Nord-Korea er i ferd med å manøvrere seg inn i en lignende situasjon, derfor raseriet i Washington.

Dette betyr i vanlig språk at et kjernefysisk angrep mot Kina vil føre til kinesisk gjengjeldelse som USA ikke kan beskytte seg mot. Ethvert angrep fra den en parten mot den andre innebærer i praksis at en utsetter seg for det samme. Med andre ord er dette en form for kollektiv selvmordspakt. Dreper du meg dør du samtidig!

Da er en kommet tilbake til konfliktsituasjonen som eksisterte mellom Sovjet og USA og som endte med avtaler om gjensidig begrensning av våpensystemer og inspeksjoner og kontroller av hverandre. Dette ble gjort for å redusere faren for atomkrig utløst ved et uhell.

Etter at USA har sagt opp disse avtalene på løpende bånd møter de nå en ny virkelighet både overfor Russland og Kina. Begge er i stand til å svare på et angrep fra USA og i praksis utelukker dette kjernefysisk krig som et alternativ hvis en da ikke ønsker at verden skal gå under. Det gjør det ikke bedre for USA at det i praksis nå er en allianse mellom Kina og Russland. Denne alliansen styrker seg hver dag politisk, militært og økonomisk.

Styrkeforholdet i verden er fundamentalt endret og denne prosessen aksellerer rett foran øynene våre. USA desintegreres samtidig politisk og økonomisk. Kina trenger ikke invadere Taiwan. Øyen vil bli kinesisk (som den faktisk er) og det dreier seg nå om å finne overgangsordninger.

Alle simuleringer av en krig i Sør-Kinahavet mellom USA og Kina forteller om et dundrende militært nederlag for USA. Alternativet er kjernefysisk krig som betyr selvmord. Jeg kan ikke se at USA har noen alternativer til forhandlinger med Kina. Men det forutsetter at USA har rasjonelle ledere. Det er det som gjør meg urolig…

Knut Lindtner (red. derimot.no)

What is the essence of MAD strategy between main nuclear powers? - Quora

Det må gå helt rundt for Washington: 

En kinesisk mediaboss håner Washington for å tro at gjensidig ødeleggelse med atomvåpen kan gjøre Amerika trygt. 

Sjefsredaktøren i en kinesisk statlig mediagruppe gjør narr av USA når de vil gjenopplive doktrinen med kald krig med gjensidig utslettelse av atomvåpen (MAD) etter at Washington ble sjokkert over Beijings testing av missiler. 

Sjefsredaktøren i Global Times Hu Xijin håner Washington i en tweet på torsdag etter en uke der USA stadig gjentar sine bekymringer og overraskelser over kinesiske hypersoniske missiltester sist sommer.

Hu svarer på en historie som var å lese på torsdag i Financial Times. Der ble slo han fast at Kina gjennomførte to hypersoniske missitester i sommer, og ikke én som som avisen skrev om sist helg.

«Når det gjelder spekulasjoner om Kinas hypersoniske våpen, bør USA beholde fornuften og komme tilbake til logikken om spillet mellom stormaktene når det gjelder atom-alderen.

MAD (Mutually Assured Destruction) vil slett ikke gjøre USA utrygt», skriver statens media-boss.

«USA må forlate den ville ideen om at de kan slå Kina og Russland. Det er de ikke i stand til», legger Hu til.

MAD er en doktrine som stammer fra perioden med kald krig, da både USA og Sovjet-Unionen bygde opp store atom-arsenaler.

Denne doktrinen er basert på teorien om avskrekking, der ingen av sidene ville bruke atomvåpen mot den andre parten etter det prinsippet at den andre parten hadde kapasitet til å slå tilbake med samme styrke.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/538095-china-us-washington-hypersonic-missiles/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • For en gal verden. Så mye krefter/arbeid på frykt og destruktivitet. – Som kunne vært brukt på livsglede og samarbeid og respekt for den enkelte nasjon.
  På den annen side er gjensidig våpenbalanse, gjerne med avskrekkende atomvåpen kanskje ikke det dummeste.
  EN stormakt som er militært overlegent, som USA har vært – og benyttet seg av altfor lenge, har ikke vært fredskapende.
  Så får vi håpe at en eventuell atomkrig eller annen krig vil utspille seg på angriperens område. Slik at innbyggerne vet at deres ledere som har hensikter til angreps-krig vil bli fjernet effektivt, ellers blir de selv fjernet.
  Norges innbyggere har en oppdragende oppgave der i forhold til Løvebakken.
  Alle politikere og partier som angrep Libya bør fjernes fra politisk arbeide. Og partier som ikke fjernet disse destruktive gærningene som bedrev angripskrig og også brøt norsk Grunnlov bør forbys for all framtid.
  Stoltenberg og AP i mente.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

De har fått pene navn.

I realiteten er det konsentrasjonsleire de bygger.

Forrige innlegg

Norge har ingen kraftmangel.

Den er skapt av prinsippløse politikere og EØS-avtalen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.