POSTED IN Olje-Energi, Sanksjoner

USA gir seg ikke til tross for energikrise i EU

Nye sanksjoner mot North Stream 2 selv om USA kjøper russisk diesel.

0
Print Friendly, PDF & Email

Det ser ut til at gassforsyningen fra Russland til Tyskland forsinkes fordi en vil beskytte leveransene juridisk mot nye USA-sanksjoner. Her ikke mye forståelse for den «energikrisen» EU er i ferd med gli inn i. Det er krig på krigen. Selv kjøper USA russiske oljeprodukter fordi de har stoppet deler av egen olje og gass-politikk og produksjon for å være «grønne».

Det er paradoksalt det som nå skjer. Både USA/EU og Storbritannia faller for sin egen «grønne politikk» og det er Russland som skal redde dem til tross for de alle sanksjonerer mot Russland. Og til tross for at Russland hjelper både EU og USA fortsetter politiske krefter i begge disse landene å skylde på Russland for sine egne politisk feil.

Dog Trainer Nashville

I stedet for å vise takknemlighet for Russlands bidrag fortsetter kampanjen og sanksjonene mot landet og påstandene om at det egentlig er Russlands feil.

Uten ukritiske medier ville en aldri sluppet unna denne helt utrolige situasjonen: Hundene biter hånden som forer dem og truer den som mater dem og hverandre samtidig.

De er selv helt ansvarlige for det uføret de selv har brakt seg i, men erkjennelsen om dette er fullstendig fraværende. Jeg må si at slike ledere er ikke bare en fare for seg selv, men også for alle de skal lede og alle som er i nærheten av dem.

Knut Lindtner
Redaktør

Strømforsyning – USA i sanksjonsfeber: 

Washington DC kunngjør «sanksjoner» mot alle som bygger «Nord Stream 2»-gassledningen fra Russland til Tyskland. Kongressen vil ha mer straff av frihandel på energikilder.

USA vil utvide sanksjonene mot gassrørledningen Nord Stream 2 til to nye skip og rederiet deres. USAs UD melder 22/11 at forsyningsskipet «Marlin», under russisk flagg klassifiseres som «blokkerte eiendeler» under «US-lov av 2019 for å forbedre energisikkerheten i Europa». 

Kypros-registrerte Transadria Ltd. skal også være «blokkert eiendel» som umiddelbart faller inn under sanksjonene. Ifølge USAs UD sanksjoneres 8 personer og 17 skip. Men i praksis får de nye sanksjonene begrenset effekt. Kypros-registrerte «Blue Ship» er nå forankret i Mukran, Sassnitz/ Rügen. I følge «marinetraffic.com», observasjons-portal for skip, forlater «Marlin» 20/11 med kurs for St. Petersburg. 23/11 er skipet allerede i russisk farvann nær Kronstadt.

Mye tyder på at Bidens siste sanksjoner primært skal berolige kongressen på kort sikt. De nevnes i rapport om sanksjoner han må legge fram for kongress hver 3. måned. Der gjentar republikanerne initiativ for å torpedere kompromisset mellom USA og Tyskland om Nord Stream fra i sommer. 

Jim Risch – Wikipedia
James Elroy Risch er en amerikansk politiker. Han er junior senator som representerer Idaho og Det republikanske parti. (Fra Wikipedia)

Senator James Risch (Repub.) ber om sanksjoner mot Nord Stream 2. De må legges inn i forsvarsbudsjett for 2022. Særlig vil initiativtakerne tvinge regjeringen til å sette operatørselskapet i Sveits; Nord Stream 2 AG under sanksjonspress. Operatørene i det selskapet har ansvar for hele rørledningen, Om forslaget godtas i begge kongress-kammer, vil Biden ved å signere budsjettet, forpliktes til sanksjoner mot Nord Stream 2 AG, noe som i prinsippet allerede er formulert. Sanksjonsforslaget offentliggjort, men ikke vedtatt. 

Det er neppe tilfeldig at Nord Stream 2 AGs hensikt med å gi ansvaret for en avgjørende bit av rørene på tysk side til Bundesnetzagentur (det tyskeselskapet), og at det tysk-registrerte selskapet får i oppgave å åpne driften. Det insisteres på at operasjonen for å skille selskapene ved «reell overlevering av ressurser og ansatte» er juridisk vanntett. Åpenbart er baktanken å beskytte hele prosjektet mot framtidige USA-sanksjoner, som aldri kan utelukkes. Et sveitsisk aksjeselskap kan oppløses og erstattes av driftsselskap om nødvendig. Trolig vil det være mer i stand til å motstå US-sanksjoner.

Biden-Merkel-avtalen i juli 2021 slår fast: «USA aksepterer fullføring av rørledning dersom Tyskland samtidig presser russerne til fortsatt å pumpe gass gjennom Ukraina og ikke bruke råstoffet som politisk våpen». En fleksibel formulering godtar sanksjoner avhengig av politisk hensiktsmessighet. Særlig er tyskerne da avhengig av vurderinger fra USA og Ukraina, som i praksis nettopp betyr bruk av naturgass som «politisk våpen». 

Russiske reaksjoner på sanksjonene virker mer rutinemessige. Russlands US-ambassadør, Anatoly Antonov, snakker om «unfair konkurranse mot russisk eksport av energi, i strid med prinsippene for frie markeder. Russland viser seg for øvrig alltid som pålitelig leverandør».

Reinhard Lauterbach, JW, 24/11-2021, Per Lothar Lindtner, oversettelse. 

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Den nye regjeringen:

Fortsetter snik-innlemmelsen i EU?

Forrige innlegg

Storbritannia: Situasjonen er nå snudd på hodet.

Det dør dobbelt så mange vaksinerte som uvaksinerte briter.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.