Som vanlig går slike katastrofale vedtak de store mediene hus forbi. Jeg mistenker at det er ulike grunner til det, bl. a. rasistiske. Jemen er et fattig land og menneskene der er ikke noe å bry seg om. De er langt unna og Saudi-Arabia og USA/Israel kan herje som de vil der uten at vi bryr oss.
Blokaden av landet har ført til en humanitær katastrofe, men shit, dette angår ikke oss. For hadde noe slikt skjedd i våre nærområder, f.eks. hvis Russland hadd flatbombet i en av de baltiske statene ville avisene har vært fulle av fordømmelser.



Når menneskeliv er ulikt verdsatt, målt i hvor mye spalteplass en ofrer på omtalen av politisk iverksatte katastrofer, er en i en etisk gråsone. Og der har våre myndigheter og medier befunnet seg i lang tid. Navalny, russisk opponent, som Russland reddet fra forgiftning, opphøyes med meterlange spekulative smørerier i de store mediene.
Houthiene, en folkegruppe på 20 millioner som utsettes for bomber og blokade, er ikke verdt en millimeter i våre ledende medier.
Og når USA vedtar å skru tommeskruen enda mere til er ikke dette verdt omtale. Fordømmelse for dette? Niks. Navalny er viktigere og alle de andre heltene vi løfter frem i lyset, som f.eks. landsforræderen Guaido i Venezuela.
Houtiene har ingen hørt om. Naturligvis. De er ikke verdt omtale, fattige, utsultete og utbombede som de er. Av våre bomber og blokader.
Knut Lindtner
FN spår at USAs terror-betegnelse mot houtiene vil føre til en sultkatatrofe «vi ikke har sett maken til på 40 år!»
Jemenittene frykter dette vil kutte i overføringer og import.
Av Dave DeCamp
En av toppene i FN etterlyser en avsløring av hva USAs bestemmelse om å kalle Jemens houtier en utenlands terrorist-organisasjon vil føre til. Han advarer mot at dette skrittet vil føre til en massiv sultkatastrofe.



FNs menneskerettighets-sjef Mark Lowcock snakker ut mot denne betegnelsen i en uttalelse på torsdag.
«For det første- hva vil være den sannsynlige menneskelige virkningen? Svaret er en storstilt sultkatastrofe i en størrelse vi ikke har sett på bortimot 40 år», sa han.
Ifølge tall FN sitter med, er 80 prosent av Jemens befolkning avhengige av hjelp, og 13,5 millioner mennesker står overfor akutt mat-mangel.
Disse fryktelige tilstandene er et direkte resultat av den USA-støttede krigen Saudi-Arabia fører mot Jemen, en krig som startet i 2015.
Denne koalisjonen bomber regelmessig sivil infrastruktur, og håndhever en blokade mot landet.
Omtrent 70 prosent av Jemens befolkning bor i houti-kontrollerte områder. Det er der underernæringen er verst.
At USA nå kaller houtiene en terror-organisasjon vil kriminalisere arbeidet som hjelpe-organisasjonene driver blant houtiene og myndighetene de samarbeider med.
Trump-administrasjonen har sagt at de vil gjøre unntak for humanitære varer. Men Lowcock sier det ikke er tilstrekkelig.
«Vil lisenser og unntak for hjelpeorganisasjonene hindre hungersnød? Svaret er nei», sier han.
Lowcock sier at det enester som kan hindre hungersnød er «å omgjøre bestemmelsen om at hotiene er en terror-organisasjon.



Men FN aldri offisielt har erklært hungersnød i landet. Allikevel sulter jemenittene til døde, og det har de gjort i årevis, noe Lowcock innrømmer.
«Allerede er det 50 000 mennesker som sultes til døde i det som faktisk er en liten sultkatastrofe. Så er det nok 5 millioner som bare ligger et skritt etter dem», sier han.
Jemenittene frykter også at denne nye betegnelsen kan føre til kutt i overføringer fra familiemedlemmer som bor i utlandet, noe Verdensbanken sier at én av ti jemenitter er avhengige av for å overleve.
Betegnelsen av houtiene som terror-organisasjon blir virksom fra 19. januar, på president Trumps siste dag i embedet.
FN, NGOer og medlemmer av Kongressen ber Joe Biden omgjøre denne bestemmelsen som noe av det første han bør gjøre når han tiltrer embetet.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 149 ganger.