POSTED IN EU

Ungarns utenriksminister:

EU sliter nå voldsomt på grunn av ukrainakrigen.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

«Det står veldig dårlig til med EU» – mener Ungarn.

Konflikten i Ukraina svekker blokken sier Ungarns utenriksminister Szijjarto.

Den Europeiske Union blir stadig svakere på grunn av Brüssels respons på Ukraina-krisen, sa den ungarske utenriksministeren Peter Szijjarto på tirsdag. I en tale på Bled Strategy Forum I Slovenia, argumenterte Szijjarto med at EU har blitt redusert så mye at de nå trenger de tidligere jugoslaviske statene mer enn disse trenger å bli med i blokken.

Peter Szijjarto

«Det står dessverre svært dårlig til med EU», innrømmer Szijjarto.

Han beskriver situasjonen som «verre enn noen gang når det gjelder sikkerhet, økonomi og energitilførsel».

Den ungarske utenriksministeren mener dette skyldes «en rekke mislykkede tiltak» i forbindelse med den ukrainsk/russiske konflikten, bemerker Szijjarto.

De har valgt å forsyne Kiev med våpen, og derfor har de ikke vært i stand til å få til fred på det europeiske kontinentet de siste 18 månedene. Ungarn har hele tiden vært kritiske til EUs tilnærming til Ukraina-konflikten. De har nektet å delta i programmet med å trene opp ukrainske soldater, og de har nektet å la militære forsyninger  til Ukraina passere gjennom Ungarn. 

Budapest har gjentatte ganger bedt om fredsforhandlinger med Moskva. Sanksjonene mot Russland har «drept all konkurransemulighet». Det har ført til at EUs del av det globale BNP har sunket med 17 %, fem poeng ned fra der det var i 2010. I mellomtiden har Kinas BNP blitt doblet fra 9 5 TIL 18 %.

Han mener at EUs politikk nå står i fare for å «ødelegge» sitt forhold til Kina når de kutter ut de økonomiske båndene til landet. Det vil bare gjøre situasjonen verre. Scholz klager over tilstanden i tysk økonomi. 

Szijjarto kritiserer også den «ideologiske» behandlingen av energi-sikkerheten. Det har jo bare ført til  at energiprisene i EU har skutt til værs på grunn av sanksjonene mot Russland. Spesielt Tyskland har opplevd et drastisk fall i industriproduksjonen etter at Nord Stream-rørledningen ble sabotert i september 2022.

Siden en ikke kan skylde på Russland for sprengningen prøver en nå å henge ansvaret på Ukraina. Det overveiende mest sannsynlige (ifølge Seymour Hersh) er at det var USA med norsk hjelp som sto bak.

Fordi det står så dårlig til i EU trenger de «det vestlige Balkan mer enn det vestlige  Balkan trenger europeisk medlemskap», sier Szijjarto i spørsmål-og-svar-perioden under konferansen. Der bruker han Brüssels egen betegnelse på det tidligere Jugoslavia og Albania.

Ved åpningen av konferansen på mandag sa presidenten i Europarådet, Charles Michel, at EU vil være klar til å ta inn nye medlemmer i 2030, dersom de som søker greier å tilfredsstille en lang liste med krav som Brüssel mener står for «demokrati» og krav om lover og «mangfold».

Albania, Serbia, og flere andre – som har ventet i mer enn ti år – er misfornøyde med den nye tidslinjen.

De er også bekymret for at Ukraina kanskje kan bryte denne tidslinjen på grunn av de nåværende politiske hensyn.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Towfiqu barbhuiya

https://www.rt.com/news/582058-eu-bad-shape-hungary-ukraine/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Northern Light.
  3 september 2023 17:11

  EU forventes å importere et rekordstort volum av LNG-gass fra Russland til tross for sanksjonene.

  Av Ahmed Adel.
  EU forventes å importere et rekordvolum av LNG (flytende naturgass) fra Russland i år, til tross for EUs intensjon om å avvenne seg fra russisk fossilt brensel innen 2027. Denne avsløringen fra Financial Times kommer mens Ungarns statsminister Viktor Orbán sa, at han advarte Ukraina om at ethvert angrep på Ungarns energiforsyninger fra Russland vil føre til krig.

  I følge en analyse av data fra energiindustrien utført av Global Witness, var Belgia og Spania i løpet av de første syv månedene i år de andre og tredje største kjøperne av russisk LNG, bak kun Kina, en økning som er mye høyere enn det globale gjennomsnittet på 6 % fra januar til juli i år. LNG-importen fra EU økte med 40 % fra januar til juni sammenlignet med samme periode i 2021, hovedsakelig fordi EU stolte på russisk gass levert med rør, før Russlands militæroperasjon i Ukraina startet.

  «Det er sjokkerende at land i EU har arbeidet så hardt for å avvenne seg fra russisk gass levert i rør, bare for å erstatte den med den LNG levert med skip,» sa Jonathan Noronha-Gant, senior forkjemper for fossilt brensel i Global Witness, til FT. «Det spiller ingen rolle om det kommer fra en rørledning eller skip – det betyr fortsatt at europeiske selskaper sender milliarder til Russland».

  Ifølge nyhetsstedet kommer de fleste russiske LNG volumene fra Yamal LNG joint venture, hovedsakelig eid av det russiske selskapet Novatek. Andre eierandeler eies av TotalEnergies fra Frankrike, CNPC i Kina og et kinesisk statsfond. Utbyggingen er fritatt for eksportavgifter, men skattepliktig.

  Senior LNG-analytiker ved konsulentselskapet ICIS, Alex Froley, sa til FT at «langsiktige kjøpere i Europa sier at de vil fortsette med kontraktsfestede volumer med mindre de blir forbudt», som han sa vil forårsake forstyrrelser i frakten, ettersom globale handelsmønstre må omorganiseres.

  EU har pekt på en global innsats for å fase ut russisk fossilt brensel innen 2027, men advart om at et fullstendig forbud mot LNG-import, risikerer å utløse en energikrise som 2022, når gassprisene når rekordhøye nivåer på mer enn €300 per megawatt/time.

  En kilde av FT sa at selv om europeiske gasslagre var mer enn 90 % fulle før vinteren, var det fortsatt «mye nervøsitet» i tilfelle ytterligere forsyningskutt.

  Russisk LNG utgjorde 21,6 millioner (16 %) av EUs totale 133,5 millioner kubikkmeter LNG import fra januar og juli, ifølge Kepler-data, noe som gjør Russland til EUs nest største leverandør bak USA.

  Når EU fortsatt er sterkt avhengig av russisk energi, kan det ikke utelukkes at Kiev-regimet kan prøve å sabotere forsyningene, akkurat som det gjorde mot Tyskland da det angrep NordStream 2-rørledningen*. Det er av denne grunn at Ungarns statsminister Viktor Orbán i et intervju med den amerikanske journalisten Tucker Carlson sa at han umiddelbart betegnet ødeleggelsen av den russisk-tyske gassrørledningen Nord Stream som en terrorhandling, og kalte fraværet av en sterk reaksjon fra Tyskland som en mangel på suverenitet. Deretter fortalte han hvordan han og serbiske ledere advarte Ukraina, uten å direkte navngi landet, med krig dersom energiveiene ble sabotert.

  Orbán, sammen med den serbiske statsministeren og den serbiske presidenten, har gjort det klart at hvis noen angriper Turk-Stream rørledningen som bringer gass fra Russland via Tyrkia, Bulgaria og Serbia, vil det bli ansett som en krigshandling eller terrorangrep, og de vil reagere umiddelbart.

  Når Ukraina allerede har en historie med å sabotere strømmen av russisk energi til Europa, og etter rapporten fra FT om at EU forventes å importere et rekordvolum LNG fra Russland i år, kan det ikke utelukkes at Kiev vil planlegge flere terrorangrep. Ukrainske soldater utfører allerede terrorangrep i Svartehavet og Krim med speedbåter, og tankskip kan meget vel bli neste mål.

  I tillegg fremhever FT-rapporten umuligheten av at EU kan skille seg fra russisk energi. Forsøk på det har bare ført til ytterligere nedgang i den europeiske økonomien, en nedgang som de nå forsøker å stoppe med russisk LNG-gass levert med skip.

  *De fleste uavhengige analytikere, som Seymour Hersh, mener det var USA som sto bak, med hjelp fra Norge.

  Fra Global Research, publisert 1 september 2023.
  Oversatt fra engelsk og noe forkortet.
  Adel, bosatt i Kairo, er forsker innen geoøkonomi og politisk økonomi.
  Orginalartikkel: EU Expected to Import Record Volume of LNG from Russia Despite Sanctions.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Frikobler USA og EU seg virkelig fra Kinas økonomi?

Eller importerer de bare kinesiske varer via tredjeland til høyere priser?

Forrige innlegg

På et år har de brukt mer penger enn de gjorde i Afghanistan på 20 år.

Pengemengden USA bruker på Ukrainakrigen er enorm.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.