POSTED IN Olje-Energi, Ukraina

Ungarn gjør separat gassavtale med Russland.

Ukraina mister transitt-inntekter som forsterker bevegelsen mot økonomisk kollaps.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Historien under er ganske utrolig. Etter statskuppet i 2014, finansiert av USA, har Ukraina fått en svært høyreorientert og anti-russisk regjering. Den har prøvet å avbryte og avslutte enhver rimelig kontakt med Russland og har ikke sørget for å skape betingelser for fred og forsoning i forhold til utbrytergruppene Donetsk og Lugansk. Tvert imot har de inntatt en stadig mer uforsonlig holdning både til Russland og utbrytereregionene i øst.

De har også sørget for forstyrrelser av russisk gassen i rørledningen som går gjennom Ukraina vestover bl.a. til Tyskland. Som svar på disse forstyrrelsene har Tyskland bedt Russland bygge en ekstra rørledning gjennom Østersjøen direkte til Tyskland. Dermed slipper en å betale transittavgifter (til Ukraina) og en risikerer ikke forstyrrelser i gassleveringen.

North Stream 2 går gjennom Østersjøen fra Russland til Tyskland

USA har prøvet å stanse denne rørledningen (North Stream 2) av ulike grunner, men for ikke å ødelegge det politiske forholdet til Tyskland måtte USA gi seg i sommer under toppmøtet mellom Biden og Putin. Denne rørledningen er nå klar og er helt avgjørende for energileveringen særlig til Tyskland. Landet har malt seg inn i et energipolitisk hjørne på grunn av den «grønne» omstillingen.

Ungarn har også ønsket  skaffe seg russisk gass og har nå inngått en avtale om gasslevering fra Russland, men ikke gjennom rørledningen som går gjennom Ukraina. Nå er den Ukrainske regjeringen rasende fordi Ungarn har gjort en avtale russisk gasslevering gjennom to andre rørledninger som ikke går gjennom Ukraina. Ukraina sitte igjen med svarteper og er blitt et offer for sin egen anti-russiske politikk. 

De har Ingen transittinntekter for gass gjennom landet og har ingen avtale om russisk gasslevering.

Det utrolige er at de tror de kan bestemme hvilke økonomiske avtale to andre og selvstendige land gjør med hverandre. 

Og det går mot vinter og et stort energiunderskudd i Europa på grunn av grønn politikk. Snakker om å spille ballen opp i beina på Russland.

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

Ukraina er opprørt fordi Ungarn og Russland har underskrevet en gass-avtale.

Ukraina kjemper for fortsatt å få avgifter på russiske gass-forsyninger.

Av Josephine Joly.

Ukraina har fordømt en ny gass-avtale mellom Ungarn og den russiske energi-giganten Gazprom.

Ungarns utenriksminister Peter Szijjártó undertegnet en 15 årig avtale om gassleveranser med dette firmaet på mandag. Avtalen på 4,5 milliarder kubikkmeter naturgass i året vil dekke halvparten av Ungarns gassforbruk, og vil garantere forsyninger via nye (pålitelige) ruter via Serbia og Østerrike.

Péter Szijjártó - GLOBSEC
Peter Szijjártó

Dermed er Ukraina kuttet ut som transittland.

«I dag er virkeligheten den at Ungarns energiforbruk kan sikres på tryggeste måte med en langtids kontrakt med Gazprom», sier Szijjártó. 

Men med denne nye avtalen vil Ukraina tape millioner i transitt-avgifter. Og Kiev har bedt Europakommisjonen vurdere lovligheten.

Ukrainas utenriksminister har kommet med en uttalelse der han sier at Ungarns nye forsyningsavtale er en «rent politisk og økonomisk urimelig beslutning» som ble tatt «for å skade Ukrainas nasjonale interesser og ukrainsk/ungarske forhold».

Som svar her Kiev avlyst et møte i en felles handelskomite med Ungarn som skulle holdes på torsdag. Szijjártó forsvarer avtalen som den eneste økonomiske muligheten til å sikre Ungarns energibehov.

Landet har stolt på Russland for mesteparten av naturgassen som har blitt levert via rørledningene som går gjennom Ukraina.

Men i de siste årene har Russland endret eksport-rutene ved å bygge Nord Stream 2 rørledningen til Tyskland og TurkStream-lenken til Tyrkia.

Den ungarske regjeringen annonserte i slutten av august at de var blitt enige med Moskva om alle forhold for en ny langtids gassforsynings-avtale som skal gjelde fra 1. oktober.

Russia's Gazprom Neft swings to profits in H1 2021
Gazprom er et russisk energiselskap. Det ble grunnlagt i 1989 som et statsselskap, og ble delprivatisert etter Sovjetunionens fall i 1991. Den statlige eierandelen er 50,002 prosent. Dmitrij A. Medvedev, Russlands første stedfortredende ministerpresident, har vært styreformann i selskapet i flere perioder. Wikipedia

Avtalen med Gazprom skal gjelde i 15 år, med en klausul om å kunne endre de innkjøpte mengdene etter 10 år.

De to rutene vil bli brukt, med 3,5 milliarder kubikkmeter gass som skal komme via Serbia, og 

1 milliard kubikkmeter via Østerrike.

Den diplomatiske konflikten mellom Ungarn og Ukraina forsterket seg på tirsdag da de to landenes ambassadører møttes etter Budapests beslutning om å kjøpe russisk gass. Det er noe Ukraina betrakter som et slag mot deres økonomiske og nasjonale sikkerhets-interesser.

Den 15-årige avtalen mellom Ungarn og det russiske gass-selskapet Gazprom ble avsluttet på mandag, og inneholder import av årlige 4,5 milliarder kubikkmeter russisk gass til Ungarn, via ruter som går utenom Ukraina. De taper dermed lukrative transitt-avgifter.

Ukrainas utenriksminister kom på mandag med en uttalelse der han sier at Kiev var «overrasket og skuffet» over Ungarns avtale med Russland, og kaller dette «en rent politisk og økonomisk urimelig beslutning som kun vil være til fordel for Kreml».

Han legger til at de vil bringe avtalen, som blir virksom på fredag, inn for EuropaUnionens Executive Commission for å vurdere om det er i samsvar med EUs energi-regler.

Ungarns utenriksminister Peter Szijjártó skriver på Facebook på tirsdag at han er «svært rasende» over det han kaller Ukrainas forsøk på å blokkere energiavtalen, og at Ukrainas ambassadør var blitt kalt inn etter «forsøket på å bryte vår suverenitet».

File:Hungary in Europe.svg - Wikimedia Commons
Ungarn er et land i Sentral-Europa. Landets hovedstad er Budapest, og det grenser til Østerrike, Slovakia, Ukraina, Romania, Serbia, Kroatia og Slovenia. Ungarn har omtrent 10 millioner innbyggere, og har et flateinnhold på ca. 93 000 km². Wikipedia

«Ukrainerne har ingenting med hva vi bestemmer og hvem vi blir enige med. Vi betrakter det som et alvorlig brudd på vår suverenitet og våre nasjonale sikkerhets-interesser når de ønsker å hindre forsyning av gass til vårt land, til oppvarming av det ungarske folkets hjem og til å brukes i industrien», skrev Szijjártó.

Som svar kalte den ukrainske utenriksministeren inn den ungarske ambassadøren på tirsdag for å formidle Kievs syn på avtalen.

Utenriksminister Dmytro Kuleba fortale til den ukrainske fjernsynskanalen ICTV at Ungarn «hadde alvorlig slått et slag mot ukrainsk/ungarske forhold ved ikke å bruke de ukrainske gassrørledningene når de kjøper gass fra Russland».

På spørsmål om han mener Russland bruker gassforsyningene som et våpen mot Kiev, sier Kremls talsmann Dmitry Peskov nei. Han legger til at Russland bruker gassen «eksklusivt til interesse for folket i vårt land for å øke velferden for russerne, kun på kommersiell basis».

Den diplomatiske konflikten kom midt i allerede dårlige forhold mellom Kiev og Budapest over en ukrainsk lov fra 2017 som forlanger ukrainsk språk brukt i all opplæring fra femte klasse.

Ungarns regjering argumenterer med at loven begrenser språkrettigheter for omtrent 150 000 etniske ungarere som bor i den vestlige ukrainske regionen Transkarpatia. 

De har siden hindret Ukrainas forsøk på å styrke båndene til NATO og EU.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst.

Forsidebilde av Ervin Lukacs fra Ungarns hovedstad Budapest.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Så Ukraina vil ha inntekter på gasslevering til Ungarn. (og EU?), uten at gassledningen lengre går gjennom Ukraina.
  Morsomt.
  Nesten like morsomt som at EU vil ha CO2 – avgifter på norsk vannkraft, fordi vi selger vannkraft – strømmen vår til EU, og så må importere kullkraft-strøm fra EU for ikke å fryse.
  ( Eller et USA som truer de landene som hjelper til å bygge gassrør fra Russland til Europa , fordi da får ikke USA solgt sin, dyrere, gass.)
  Mafiaen i Italia var en gang noe vi ristet på hodet av. Før mafia- kulturen spredte seg og nå blir kalt storpolitikk og energi-politikk. :-)

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Her faller myndighetenes påstander enda en gang.

Vaksineringen har liten effekt på smittespredningen.

Forrige innlegg

Er det Nettavisen som er usaklig?

Her er svaret til avisens begrunnelse for å fjerne innlegg.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.