POSTED IN EU, Handelskrig, USA

Underkaster EU seg?

Felles europeisk interessefront mot USA – eller?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Biden administrasjonen har oppfordret EU landene til å fryse sine handelsforbindelser med Kina. Men oppfordringen ser ikke ut til å ha fått gehør i de europeiske landene.

Daniel Ducrocq  


I et intervju med Financial Times har den nederlandske økonomiministeren Micky Adriaansens gjort det klart at landets regjering ikke har tenkt å følge de amerikanske styringslinjene. Hun omtaler handelsforbindelsene mellom Nederland og Kina som »svært positive», og føyer til at »Som regel i Nederland har vi alltid vært positivt innstilt for å ha et godt forhold til Kina. Vi handler mye med Kina. Mange nederlandske bedrifter har etablert seg der.»

 

Micky Adriaansens | Government.nl
Micky Adriaansens

Adriaansen understreker at Nederland og EU bør være påpasselige med utveksling av sensitiv teknologi med Kina, men at »EU må ha sin egen strategi.» Signalet fra den nederlandske økonomiministeren er ikke til å misforstå. Det er ikke opp til Washington å diktere landets utenriks- og økonomiske politikk, skriver Histoire et Société, 02.12.22

Også Tyskland ønsker åpenbart å opprettholde og utvikle handelsforbindelser med Kina. 25% av Hamburgs havneanlegg (det nest største i Europa) ble nylig solgt til et kinesisk statsselskap. Den tyske kansleren Olaf Scholz foretok et lynebesøk i Beijing 4 november, sammen med et dusin næringslivsledere (Volkswagen, BMW, Siemens, BASF, Deutsche Bank, osv). Tap av det kinesiske markedet i tillegg til tap av russisk fossilenergi, ville vært katastrofalt for tysk økonomi. 


Innblanding i handelsforbindelser med Kina er ikke den eneste sprekk i forholdet mellom USA og EU. Også den amerikanske Inflation Reduction Act som vil tre i kraft i begynnelsen av 2023 ansees i en rekke europeiske land som et proteksjonistisk trekk som (under påskudd av »det grønne skifte») vil gi amerikanske selskaper store fordeler. Under sitt besøk i USA i begynnelsen av desember, omtalte Macron Inflation Reduction Act som »super agressiv» ovenfor europeiske selskaper.

Reaksjoner mot USAs innblanding i handelsforbindelser med Kina og amerikanske proteksjonistiske tiltak skaper på ingen måte en felles europeisk front. Interessemotsetninger mellom EU landene generelt, og mellom Frankrike og Tyskland spesielt, blir mer og mer synlige. Da den kinesiske presidenten var på offentlig besøk i Paris i 2019, inviterte Macron Angela Merkel til å delta på samtaler. Til gjengjeld var Scholz besøk i Kina i år et rent tysk soloutspill. Felles tyske-franske planer innen forsvarsindustri er nå lagt på is, blant annet utvikling av nye panservogner, nye helikoptre og et sofistikert jagerfly. Også i spørsmål om utvidelse av den europeiske unionen, er ikke Tyskland og Frankrike samstemte. I Berlin ønsker man en rask innlemmelse av flere balkanske stater i EU, mens i Paris ønsker man en gradvis innlemmelse i flere trinn.

Kilde: Ruptures november 2022. L’édition de novembre est parue – Ruptures (ruptures-presse.fr)

I dag er det kun krigen i Ukraina som tilsynelatende samler de europeiske landene og USA. Men bak den offisielle politiske enigheten, ulmer økonomiske motsetninger. Mellom april og september 2022 har amerikanske olje- og gasselskap hatt en rekordinntjening på 200 milliarder dollar, blant annet takket være eksporten av flytende gass til Europa. Hvor lenge vil EU-landene se sine økonomiske interesser svekket, mens USA tjener på krigen?


Forsidebilde: Thomas Kinto



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 327 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • «Biden administrasjonen har oppfordret EU landene til å fryse sine handelsforbindelser med Kina.»

    Likeså krav om stopp av energi fra Russland til EU.
    – Mens USA importerer olje fra Russland !

    Hva handler dette, og denne krigen, om egentlig?
    ‘Make America great again’ .
    – Men med mafia-metoder ?

    Svar
  • Å tro at EU har noen god rolle i dette er naivt.
    Se dette fantastiske innlegget fra en professor i EU parlamentet nylig. Legg merke til hvordan de først forsøker å le ham ut, for så å få latteren sittende fast i vrangstrupen:
    https://www.youtube.com/watch?v=eHRwl6gdnj4

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Australia var hardt rammet av nedstengningstiltak.

Begynner oppgjøret med denne politikken nå?

Previous Post

Er det ønsket om befolkningsreduksjon som ligger bak?

Kampen mot klimagasser er også en kamp mot produksjon av mat

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.