POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Ukrainsk general:

Nekter å delta på Nato-møte.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det er åpenbart en konflikt nå mellom Ukraina og de som sponser krigen med våpen og penger, først og fremst USA. I USA ønsker de en motoffensiv for å få en fortgang på krigen. En langvarig krig koster mye politisk og neste år er det valg i USA. Misnøyen i stadig flere Nato-land er også til å ta og føle på fordi det er befolkningen der som må betale for de økende utgiftene med å holde Ukraina flytende.

I tillegg virker ikke sanksjons-tiltakene på Russland slik en hadde tenkt seg. Landet fikk en liten økonomisk sammentrekning i 2022, men i år forventes økonomisk vekst. I det europeiske Nato-området er det langt verre ikke minst på grunn av stigende energipriser som følge av at en har avstengt seg selv fra billig russisk energi.

Når en legger felle for andre er det viktig å ikke gå i den sjøl. Foto: iStock

USA vil ut av den klemma de har plassert seg i Ukrainakrigen. En mislykket ukrainsk offensiv kan skyldes på ukrainerne og være den unnskyldningen de trenger for å stanse støtten. Blir den vellykket er ingenting bedre enn det. Men de kan ikke fortsette med de enorme økonomiske overføringene som skaper politisk misnøye hjemme. Og tenketanken RAND har anbefalt å få en slutt på krigen før sommeren.

Men den ukrainske ledelsen som skal ofre en masse unge ukrainske gutter og jenter på dette har også noe de skulle ha sagt.

USA/Nato sitter i den revesaksen de sjøl hadde lagt ut for Russland. Men for den militære og politiske ledelsen i Ukraina er det langt verre. For dem dreier det seg om et være eller ikke være. Derfor er de kanskje ikke så medgjørlige som en skulle ønske.

Knut Lindtner
Redaktør

Ukraina nektar å la NATO bli med på deres motoffensiv.

Fra Voltaire Network.

Sjefskommandanten for Ukrainas væpnede styrker, general Valeri Zaluzhny har informert leder for NATOs Military Committee, den nederlandske admiralen Rob Bauer i brev, om at han ikke kunne være med på et møte som skal finne sted i Brüssel.

General Valeri Zaluzhny

Den ukrainske generalen forklarer grunnen til at han ikke kunne være med skyldes «vanskeligheter med forsvaret mot den russiske aggresjonen». 

Og han nektet også å delta på møtet via videolink.

Det var ventet at general Zaluzhny skulle orientere NATO-medlemmene om mot-offensiven som han har proklamert.

Forsidebilde: Marek Studzinski

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Zaluzhni er død. Ble likvidert for ca to uker siden. Alle bildene av ham er gamle.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  14 mai 2023 9:55

  Sjå kva Washington Post har å fortelja om Zelensky sine to tunger. Til Støre og media fortel han om å forsvara landsbyar i Ukraina. Bak lukka dører seier han noko heilt anna:

  https://archive.is/PDbTw

  Svar
  • Fra lenken din, T.S.:

   «Ukrainas president Volodymyr Zelensky har sagt åpent at han ikke vil bruke våpnene vesten gir, til angrep inne i Russland, og ved å prioritere målretting av russiske styrker innenfor Ukrainas grenser.
   Men bak lukkede dører har Ukrainas leder foreslått å gå i en mer dristig retning – og å okkupere russiske landsbyer for å få innflytelse over Moskva, bombe en rørledning som overfører russisk olje til Ungarn, et NATO-medlem, og bruke langdistansemissiler for å treffe mål innenfor Russlands grenser, ifølge klassifiserte amerikanske etterretningsdokumenter som beskriver hans interne kommunikasjon med topphjelpere og militære ledere.
   Dokumentene, som ikke tidligere har blitt avslørt, er en del av en bredere lekkasje av amerikanske hemmeligheter sirkulert på Discord-meldingsplattformen og innhentet av The Washington Post. De avslører en leder med aggressive instinkter som står i skarp kontrast til det offentlige bildet hans som den rolige og stoiske statsmannen som stopper Russlands angrep. Innsikten ble hentet gjennom avlyttet digital kommunikasjon, og ga et sjeldent blikk på Zelenskys strategi. Pentagon, der øverste amerikanske militærledere ble orientert om sakene som ble skissert i de lekkede dokumentene, bestridte ikke ektheten til materialene.»

   Svar
  • wasan Totland
   14 mai 2023 20:46

   De ønsker altså å bli kvitt coca skuespilleren nå?

   Svar
 • Generelt har ikke USA nødvendigvis sammenfallende interesser med Ukraina og med andre NATO-land.
  USA har ønske om regimeskifte i Russland vhja proxy-krig i Ukraina. Eller hvis dette ikke er mulig: å skade og svekke Russland mest mulig på alle områder (selv om Ukraina må tilintetgjøres for å oppnå et slikt mål, Ukraina er ikke i seg selv særlig viktig for USA). Kanskje USA kan akseptere at noen atombomber slippes i Europa?
  Dessuten er USAs hovedfiende Kina, Russland er en sekundær fiende. All krigføring kan ikke bare rettes mot Russland i all tid fremover.
  Den krigen som nå pågår i Ukraina kan betraktes som å være en fortsettelse av krigen i Jugoslavia (som altså skjedde etter Sovjets fall). USAs mål har vært å få Putin til å gå til angrepskrig mot Ukraina, og det har USA altså lykkes med. Men det er utrolig hvor store feilvurderinger som både USA og Putin har gjort i denne krigen (og som straffer seg med stor tyngde for begge parter og som kan undergrave verdensfreden).

  Svar
 • Northern Light.
  15 mai 2023 15:26

  Eva Bartlett rapporterer fra Ukraina: Sivile i Donetsk lever i konstant frykt for ukrainsk terrorbombing.

  Av Eva Bartlett.
  Kraftig ukrainsk bombing av Donetsk sentrum 28. april drepte ni sivile – inkludert en åtte år gammel jente og bestemoren hennes – og skadet minst 16 til. Ofrene ble brent levende da minibussen de satt i ble truffet av en granat. Angrepet var også rettet mot et stort sykehus, leilighetsblokker, hus, parker, gater og fortau. Alle sivile områder – ikke militære mål.

  I følge Folkerepublikken Donetsks (DPR) representantkontor, skjøt Kievs styrker missiler som sprer splinter «produsert i Slovakia og gitt til Ukraina av NATO-land». Når det gjelder en tidligere bombing samme dag, bemerket de at USA-lagde HIMARS-systemer ble brukt, kun rettet mot » boligområder sentralt i byen».

  Jeg var utenfor Donetsk og intervjuet flyktninger fra Bakhmut under to omganger med intens bombing, den første startet like etter klokken 11.00. Jeg kom tilbake bare for å se en katastrofal scene; en rykende utbrent buss– og noen av passasjerenes forkullede kropper smeltet sammen med karosseriet. Dette var dessverre ikke en engangshendelse.

  I juli 2022, drepte ukrainsk bombing i sentrum fire sivile, inkludert to i et kjøretøy som ble oppslukt av flammer. Skadene på sykehuset Republican Trauma Center ble raskt reparert, men videoer som ble delt på Telegram umiddelbart etter beskytningen viser et gapende hull i en av veggene. Det aktuelle rommet inneholdt det som var Donetsks eneste MRI-maskin.

  Nok et år med ukrainske krigsforbrytelser.
  I april 2022, etter angrep på et stort markedsområde i det vestlige Donetsk som drepte fem sivile og såret 23, dro jeg dit for å dokumentere det, og forventet ikke å se to av de fem døde fortsatt ligge der. Denne beskytningen var like før middag, en travel handletid på dagen i området. Bombing på slike tider er en taktikk for å sikre at flest mulig sivile blir lemlestet eller drept.

  To og tre angrep like etter hverandre i de samme områdene, er en annen metode som brukes av ukrainske styrker. Andrey Levchenko, sjef for beredskapsavdelingen i Donetsk, også rammet av ukrainske angrep, sa: «De venter i 30 minutter på at vi kommer. Vi kommer dit, begynner å hjelpe folk, og beskytningen fortsetter. De venter igjen, våre folk gjemmer seg i tilfluktsrommene, så snart vi går ut, slukker brannene og hjelper folk, så fortsetter beskytningen». Jeg var i Donetsk i juni, under en dag med spesielt intens ukrainsk bombing av sentrum av byen, som drepte minst fem sivile. Myndighetene rapporterte at «i løpet av to timer ble nesten 300 raketter og artillerigranater avfyrt». En rakett traff et sykehus og gikk gjennom taket.

  Den påfølgende måneden avfyrte Ukraina raketter som inneholdt internasjonalt forbudte «kronblad»-miner. Gatene i sentrale Donetsk, så vel som de vestlige og nordlige distriktene og andre byer, var strødd med miner vanskelig å oppdage og konstruert for å lemleste, men ikke nødvendigvis drepe alle som tråkker på dem. Disse minene krever stadig nye ofre, 104 sivile har blitt lemlestet, inkludert en 14 år gammel gutt. Tre døde av skadene. Siden den gang har antallet ofre steget til 112.

  I august traff kraftig ukrainsk beskytning sentrum av Donetsk rett ved siden av hotellet hvor jeg bodde sammen med dusinvis av andre pressefolk. Seks sivile ble drept den dagen, en kvinne utenfor hotellet og et barn. Tre ukrainske bombeangrep på sentrum i løpet av bare fem dager i september drepte 26 sivile. Fire ble drept 17. september, blant dem to personer ble brent levende i et kjøretøy på den samme sentrale Artyoma gaten. To dager senere ble 16 sivile drept, restene av kroppene deres strødd langs gaten. Tre dager senere slo Ukraina til ved siden av det sentrale markedet og drepte seks sivile, to i en minibuss, resten på gaten.

  Beskytningen fortsetter.
  Tidlig morgen under påskemessen den 16. april avfyrte den ukrainske hæren 20 raketter nær Katedralen i sentrum av Donetsk, rapporterte den franske journalisten Christelle Neant, en sivilist ble drept og syv såret. Beskytningen utvidet seg til det sentrale markedet like bak Katedralen. Litt over en uke før, den 7. april, drepte en ny beskytning av markedet én sivil og skadet 13, noe som også ødela selve markedet. Ukraina fortsetter å beskyte de vestlige og nordlige distriktene i Donetsk, og angriper også Gorlovka og Yasinovatya like nord for Donetsk, og drepte to sivile for noen dager siden.

  Folket her blir stadig terrorisert av ukrainsk beskytning eller trusselen om det, og har vært det siden Kiev startet krigen mot Donbass i 2014.

  Fra Global Research, publisert 15. mai 2023.
  Oversatt fra engelsk og forkortet. Linker, tweets og video i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: As Donetsk Civilians Live in Constant Fear of Ukrainian Shelling, a Reporter on the Ground Details the Terror.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Valget i Tyrkia:

Hva betyr det for USAs tilstedeværelse i regionen?

Forrige innlegg

En smykker seg med stjålne juveler. En annen hyller de som ofret alt.

To feiringer, to verdener.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.