POSTED IN Europa, Krig-fred

Ukrainakrigen:

Russland: Europas energikrise et resultat av egen politikk

0
Print Friendly, PDF & Email

I den danske avisa Politiken har Russlands ambassadør til Danmark 16.07.2022 fått på trykk et innlegg om Russlands syn på energikrisa i Europa. En kan ikke se bort fra at dette kan være, eller bli, et innlegg som flere av Russlands ambassadører prøver å få på trykk i de europeiske landa de er utplassert til. Som Russlands bidrag i mediekrigen med betydning for den militære kampen. 
Etter søking på internett kommer det ikke opp oppslag om at noen norske medier har trykt dette innlegget. Som en hjelp til norske medier som er statsstøtta og for å bidra til mangfold, gjengir politikus.no her deler av det russiske innlegget som danske Politiken kom til å kunne trykke. Med motforestillinger fra en kommentator i Viljnus.

Av Ove Bengt Berg

C1E4866C-A36A-4838-AA10-8696D62D25AB_1_201_a

Ambassadør Vladimir Barbin gir særlig EUs sanksjoner mot Russland skylda for energimangelen i Europa, deretter motviljen mot å betale for gassen i rubler og også EUs egne strategiske retningslinjer for utfasing av fossil energi. Trua på utsiktene for det europeiske gassmarkedet er blitt rystet, skriver ambassadøren.

EUs gassmarked er et underskuddsmarked, og underskuddet bare stiger. Med et forbruk på 571 milliarder kubikkmeter gass i 2020 utgjorde EUs egenproduksjon bare 210 milliarder kubikkmeter, mens importen altså var 341 milliarder kubikkmeter. 

Han viser til at «Russland leverte 155 milliarder kubikkmeter gass i 2021, noe som utgjorde 45 prosent av EUs samla gassimport. Sånne mengder kan ikke erstattes øyeblikkelig. Det vil være nødvendig med store investeringer i utvinning, forarbeide og transport av gass, og en kan ikke vente resultater av denne nedringa før tidligst om 2-3 år. »

«Gazprom måtte skifte til rubelavregning i handel med uvennlige stater da EU frøys aktiver fra Russland, russiske virksomheter og borger på kontoer i europeiske banker for mer enn 330 milliarder amerikanske dollar.
Russland vil ikke levere gass gratis».

I innlegget hevder ambassadøren at de fleste europeiske landa har motstått press om å ikke betale russisk gass med rubler.

Erstatte russisk gass med flytende russisk gass (LNG)? «Da tar EU LNG-gass fra fattige land»
LGN er i motsetning til rørledningsgass ikke bundet til en bestemt kjøper. Europa blir nødt til å delta i den globale priskonkurransen, og det betyr at det med garanti kommer en ytterligere stigning i LNG-prisene. Det betyr at EU vil ta LNG-gass fra svake og fattige nasjoner. Det skjer allerede. …
I begynnelsen av siste år var prisen for 1 000 kubikkmeter gass i Europa 250 dollar, i dag ligger den i intervallet 1 400- 1800 dollar. I begynnelsen av fyringssesongen kan prisen fly inn i himmelen.»

Ambassadøren nevner at den reparerte delen av den eldre delen av gassledningen, kalt Nord Stream, falt de planlagte leveransene fra 167 millioner kubikkmeter om dagen til 67 millioner om dagen. Han hevder «Det er risiko for fysisk mangel på gass for befolkningen, sosiale institusjoner og industrien.»

Så avslutter han med å hevde at Nord Stream 2 er fylt med gass og med en kapasitet på 55 milliarder kubikkmeter i året. Stream 2 er nå bevisst overlatt til amerikansk flytende gass, hevder ambassadøren, samtidig som han hevder at den er betydelig dyrere enn russisk rørledningsgass.

IMG_2299
 Foto fra WELT AM SONNTAG 30.01.22, papirutgaven.

Politikus:
Alt ambassadøren her hevder, kan vel ikke være feil? «Tyskland lever av enorme mengder energiimport fra Russland — ikke bare gass. Å håpe på erstatning fra andre stater er å la seg lure», skriver den tyske avisa Die Welt 30.01.2022, omtalt i artikkelen Tyskland — helt avhengig av russisk, olje og kull …. Den tyske trusselen om å stenge tilgangen av fossile råvarer fra Russland til seg, er ikke troverdig.

Samtidig er det sånn at Tyskland har fylt opp sine gasslagre. De var i april på 30 prosent, og er nå oppe i 58 prosent. En internasjonal kommentator i Viljnus, Michael Jarlner, hevder i Politiken 17. juli at en tysk samfunnsanalyse «fra tyske forskningsinstitusjoner» viser at Russland har nok gass resten av året om Russland skrur av all gass til Europa. Men Europa er mer enn Tyskland.

Det som må være helt klart er at tilgangen til Europa på gass, flytende som i gassform, blir vesentlig lavere, og til en veldig mye høyere pris. Det er helt sikkert det europeiske samfunnet og alle dets innbyggere villig og ivrig på å betale for? Det må de være, mener Viljnus-kommentator Jarlner. De demokratisk valgte regjeringene må forklare seg overfor velgerne mener Jarlner: «De er nødt til å forklare at vi er i krig — ikke fysisk som i Ukraina, men økonomisk. Forklare, at vi utkjemper en krig mot et russisk verdenssyn, som er langt verre og langt mer brutalt enn vinterens kulde». Og den kampen står Europas 600 millioner urokkelig bak, om det blir aldri så kaldt i boligene og næringslivet legges brakk?

Framheva bilde: Foto: iStock.
Oversetting fra dansk av politikus.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Pepe Escobar:

EU presenterer sommerens «Spektakulære Selvmordsshow».

Forrige innlegg

Det er slett ikke slik de påstod.

Nå må den ene covid-påstanden etter den andre forandres og omskrives.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.