POSTED IN Krig-fred, Våpen

Ukraina vil ha dårlige våpen som ikke kan leveres.

Når krybben er tom bites hestene.

0
Print Friendly, PDF & Email

Partriotsystemene kan ikke beskytte Ukraina mot russiske hypersoniske missiler. Patriot-systemene er dyre å produsere og å drifte og de er langt mindre effektive i dag enn de en gang var. Siste eksemplet er fra Israel hvor de fungerte mot droner og krysser-raketter, men ikke mot hypersoniske missiler. Og hypersoniske missiler blir stadig viktigere i moderne krigføring som vi ser fra Ukraina. Ingen Nato-land har slike.

Først og fremst Russland har slike hypersoniske våpen som Zircon. Disse har knekket USA militære ryggrad, hangarskipsflåten.

USA har dessuten forstukket seg og skal dekke tre ulike frontavsnitt, Ukraina, Israel Og Taiwan. Nato har tømt våpenlagrene sine og mesteparten av pengene går med til å dekke utgifter til allerede leverte våpen til Ukraina som er levert på kreditt. Pengene går altså til USAs krigsindustri.

Det største problemet er imidlertid produksjonskapasiteten som er for liten innen våpenindustrien. De kan ikke levere (produsere) det som trengs. Selv om hele befolkningen settes på vann og brød i USA og alle verdier pumpes inn i våpenproduksjonen blir det ikke mere våpen av den grunn. Det kreves fabrikker, råvarer, fagarbeidere, en omfattende logistikk osv. og det tar år å bygge opp. Den er ikke der. Og dette gamle sitatet uttrykker presis situasjonen som USA/Nato står i:

Der intet er, har selv keiseren tapt sin rett. Nato/USA kan ikke lage våpen av penger.

Knut Lindtner
Redaktør

USA har ingen Patriot-raketter å gi til Ukraina – sier Det Hvite Hus.

Kapasiteten til det amerikanske luftforsvaret er alt for opptatt rundt omkring i verden, påstår USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

USA er ikke villig til å risikere å måtte underminere sin egen sikkerhet, men de arbeider  døgnet rundt for å presse EU, NATO og andre partnere til å ta i bruk annen  luftforsvars-kapasitet til Ukraina i stedet. Dette har USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sagt.

I et video-møte med den såkalte Ukrainian Defense Contact Group på fredag, forlangte den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky «minst sju» Patriot-batterier fra sine vestlige støttespillere. Kievs hoved-sponsor har pekt på at de ikke har noen til overs. «I øyeblikket er USAs Patriotsystemer utplassert rundt omkring i hele verden, inkludert i Midt-Østen for å beskytte USAs tropper», fortalte Sullivan til MSNBC senere på dagen.

Partiot-batteri.

«Om vi kunne frigi noen amerikanske Patriot-batterier kunne vi ha sendt dem. Men i et øyeblikket er vi opptatt med å skaffe de aktuelle missilene som skal skytes ut av de batteriene», insisterer den amerikanske tjenestemannen.

Pentagon har bedt om med ammunisjon til Patriotene som en del av den «historiske» 6 milliarder dollar store assistanse-pakken som ble kunngjort på fredag.  Men det kan ta måneder, ja til og med år, før de kan skaffe disse avskjærings-anordningene, så dette kan ikke komme fra de eksisterende lagrene til Pentagon. 

I stedet, heter det i kunngjøringen, «vil det bety en ny kontrakt-prosess» med USAs forsvarsindustri. Å produsere de svære Raytheon, et enkelt MIM-104 Patriotbatteri koster over 1 milliard dollar. Det består av mangfoldige enheter montert på lastebiler. Det inkluderer strømforsyning, radar, antenner,  engasjements-kontroll, og andre støtte-lastebiler. I tillegg kommer da åtte utskytningsramper med avskjærings-missilene. USA har produsert mer enn 1100 Patriotbatterier i løpet av årene. 

Man antar at hundrevis er i aktiv tjeneste eller på lager. Men de har bare sendt ett enkelt batteri til Ukraina. Tyskland har gitt dem to fulle batterier, mens Nederland har delt to individuelle utskytningsramper med dem.

Jace Sullivan,  USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver siden 2021.

«I mellomtiden skal vi bearbeide våre europeiske partnere og partnere andre steder i verden og få dem til å skaffe nok forsvars-kapasitet til Ukraina», legger Sullivan til.

I tillegg til Tyskland og Nederland inkluderer de som har Patriot-systemer Polen, Spania, Hellas og Romania. Mens Berlin nylig har lovet å skaffe Ukraina nok et Patriot-batteri, sa Warszawa tidligere denne uken sa at de ikke har noe luftforsvars-system å avgi.

Spania har slått fast de bare kan skaffe «et lite antall» Patriotraketter fra sine lagre, men ikke hele systemet. Hellas har også stått mot presset, og statsminister Kyriakos Mitsotakis har sagt at de ikke vil foreta seg noe «som føre til den minste fare for vårt land og kapasiteten til vårt luftforsvar».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Markus Spiske

https://www.rt.com/news/596649-us-patriot-batteries-ukraine

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Den internasjonale straffedomstolen:

Vil den utstede arrestordre mot Netanyahu – og deretter mot Joe Biden?

Forrige innlegg

Fransk general drømmer om fortiden.

Behovet for mineraler gjør Afrika stadig viktigere.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.